Στα πλαίσια του προγράμματος του ενεργού πολίτη επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τα αδέσποτα ζώα της γειτονιάς μας.
Προσδοκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα:
Να αναγνωρίζουν τα αδέσποτα ζώα , άτομα και φορείς που τα υποστηρίζουν
Να προβληματίζονται για τους λόγους για τους οποίους βρίσκονται στους δρόμους
Να αναζητούν τρόπους προστασίας και υποστήριξης των αδέσποτων ζώων.
Με αφορμή το τραγούδι: “όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι” αρχίσαμε να μιλάμε για τα κατοικίδια ζώα ή ζώα συντροφιάς. Συζητήσαμε για τις δικές τους εμπειρίες από δικά τους ζωάκια (όσοι είχαν), τον τρόπο φροντίδα τους και φτάσαμε να αναρωτηθούμε για τα ζωάκια που βλέπουμε να γυρίζουν μόνα τους στους δρόμους και στην αυλή του σχολείου μας. Δώσαμε τον ορισμό του αδέσποτου και προβληματιστήκαμε για το λόγο που βρίσκονται μόνα τους.
Πήγαμε βόλτα στη γειτονιά μας και φωτογραφίσαμε ότι σχετικό με αυτά βλέπαμε.
Βρήκαμε ποτίστρες και ταϊστρες που είχαν τοποθετήσει εθελοντές και θελήσαμε να βοηθήσουμε κι εμείς.
Στο πάρκο συναντήσαμε αρκετές γατούλες και είδαμε σπιτάκια και ποτίστρες που έχουν τοποθετηθεί από το δήμο Αθηναίων.
Διαβάσαμε ότι οι εθελοντές συνεργάζονται με το δήμο και ότι η καταστροφή των σπιτιών, των ταϊστρών και των ποτιστρών είναι ποινικό αδίκημα.
Στην τάξη μας στη συνέχεια προβληματιστήκαμε για το πως καταλήγουν μόνα τους αυτά τα ζωάκια και από πολλά παιδιά εκφράστηκε η επιθυμία να υιοθετήσουν κάποιο. Θέλοντας να επισημάνουμε πόσο σοβαρή απόφαση και ευθύνη είναι η απόκτηση κάποιου ζώου συντροφιάς είδαμε το παρακάτω βίντεο:
Επισημάναμε ότι στη βόλτα μας εντοπίσαμε μόνο γάτες αλλά όχι σκύλους. Από την ιστοσελίδα του δήμου Αθηναίων πληροφορηθήκαμε για το πάρκο αδέσποτων σκύλων που λειτουργεί με ευθύνη του δήμου και εκεί φυλάσσονται τα αδέσποτα σκυλιά μέχρι κάποιο από αυτά να υιοθετηθεί.
“ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ”
ΑΓ. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ 69
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑ
Επίσης βρήκαμε που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί αν θέλει να υιοθετήσει κάποιο ζώο και τονίσαμε την προτίμησή μας σε αυτή την επιλογή παρά στην αγορά ενός ζώου συντροφιάς :https://www.cityofathens.gr/thema/adespota/
Είδαμε ότι από πλευράς του δήμου λειτουργεί και δημοτική κτηνιατρική κλινική όπου μπορούμε να πηγαίνουμε ζωάκια που χρειάζονται τη φροντίδα του κτηνιάτρου και αυτή να τους παρέχεται δωρεάν.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
ΛΕΩΦ. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 94 ΚΑΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΗΛ: 2107483967
Μιλήσαμε για τα κακοποιημένα ζώα και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς αν πέσει στην αντίληψή μας κάποιο τέτοιο περιστατικό.
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΖΩΩΝ:
100 ή 1595( τηλέφωνο εξυπηρέτησης δημοτών)
Διαβάσαμε το παραμύθι “Ο Ξουτ” που αναφέρεται στη ζωή στο δρόμο ενός εγκαταλελειμμένου σκύλου.
Την 4η Απριλίου ( παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων), ολοκληρώνοντας το πρόγραμμά μας κατασκευάσαμε τη δική μας αφίσα που αναρτήσαμε σε εμφανές σημείο της τάξης μας ώστε να ευαισθητοποιηθεί και η ευρύτερη σχολική κοινότητα.
Πες μου κάτι, τι αξίζει πιο πολύ από φλουριά;
Πες μου κάτι, τι χαρίζει γέλιο, κέφι και χαρά;
Έλα, πες μου τι γεμίζει παρηγόρια την καρδιά;
Έλα, πες μου, τι σκορπίζει την πιο μαύρη συννεφιά;
Έλα, πες μου, τι ‘ναι εκείνο που με κάνει και δακρύζω,
Που με κάνει να γελάω, που με κάνει να ελπίζω;
Έλα, πες μου, τι ‘ναι εκείνο που με κάνει να γιορτάζω,
Που με κάνει να πετάω, στα ουράνια να καλπάζω;
Ένα βιβλίο! Ένα βιβλίο!
Ένα βιβλίο που μαγεύει, όνειρα στο νου φυτεύει
Και στο ταξίδι της ζωής, πιστά μας συντροφεύει!΄΄
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ
΄΄Ο Ύμνος του Βιβλίου΄΄
___________________________________________
Σήμερα μιλήσαμε στο νηπιαγωγείο μας για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People-IBBY), το 1966, ημέρα των γενεθλίων του γνωστού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Χανς (2 Απριλίου 1805) και σκοπός της είναι να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να κατευθύνει την προσοχή στο παιδικό βιβλίο. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός βοηθάει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για τα βιβλία. Τα βιβλία μας μορφώνουν, εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας, ανοίγουν τους πνευματικούς μας ορίζοντες, μας ψυχαγωγούν. Είναι ένας πολύτιμος φίλος του ανθρώπου.
Είδαμε στον προτζέκτορα το παραμύθι ” Η βιβλιοθηκάριος της Βασόρας”
Στα πλαίσια του τρίτου θεματικού κύκλου των εργαστηρίων δεξιοτήτων από τη θεματική ενότητα “Δημιουργώ- καινοτομώ” και την υποθεματική “STEM- Εκπαιδευτική ρομποτική” ασχοληθήκαμε κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου με το ηλιακό μας σύστημα.
Τίτλος του θεματικού κύκλου: “Γύρω- γύρω όλοι…”
Αφορμή πήραμε από την επίσκεψη στο χώρο του νηπιαγωγείου μας της ομάδας “Το πλανητάριο του Άλφυ”, όπου στο μίνι πλανητάριο που στήθηκε στο χώρο μας, ήρθαμε σε μια πρώτη επαφή με το μαγικό κόσμο του ηλιακού μας συστήματος.
Στη συνέχεια στην τάξη μας ξεκινήσαμε να γνωρίσουμε το δικό μας πλανήτη, τη γη. Είδαμε ότι με την καθημερινή της περιστροφή γύρω από τον εαυτό της έχουμε την εναλλαγή μέρας – νύχτας, ενώ η ετήσια περιστροφή της γύρω από τον ήλιο έχει σχέση με τις τέσσερις εποχές.
Γνωρίσαμε το ζωοδότη ήλιο και τα δώρα που μας προσφέρει (φως, θερμότητα)
Μιλήσαμε για το δορυφόρο της γης, τη σελήνη και στη συνέχεια για τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και είδαμε το βίντεο:https://www.youtube.com/watch?v=zrT4jLRsHUI
Ζωγραφίσαμε τη σελήνη με τέμπερες
Παίξαμε παιχνίδια για να κατανοήσουμε την περιστροφή των πλανητών γύρω από τον ήλιο αλλά και από τον εαυτό τους. Κάναμε και σχετικές εργασίες και χειροτεχνίες.
Μιλήσαμε για την εξερεύνηση του διαστήματος , γνωρίσαμε το σκυλάκι Λάικα,
και μάθαμε για τους αστροναύτες και τη ζωή τους στο διάστημα, για τα διαστημόπλοια και τους διαστημικούς σταθμούς.
Επειδή η χρονική περίοδος του συγκεκριμένου εργαστηρίου συνέπεσε με την γιορτή των Απόκρεων γίναμε κι εμείς αστροναύτες .
Προγραμματίσαμε το δικό μας ρομποτάκι, τη bee-bot, να πάει σε όποιον πλανήτη του συστήματός μας θέλαμε, εκεί όπου καμία υπερδύναμη δεν έχει καταφέρει να στείλει τα δικά της ρομπότ.
Συσχετίσαμε τους πλανήτες με τα ονόματα των θεών του Ολύμπου
Κλείνοντας το εργαστήριο καταγράψαμε εκ νέου τις απόψεις των παιδιών, για να γίνει σύγκριση με τις αρχικές και δόθηκαν φύλλα αξιολόγησης, για να διαπιστωθεί ο βαθμός κατανόησης του εργαστηρίου.
Σήμερα στο νηπιαγωγείο μας πραγματοποιήθηκε η γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 που ήταν αφιερωμένη στους ήρωες της επανάστασης. Συγχαρητήρια στους μαθητές/ τριές μας!!!
Όλες αυτές τις μέρες μιλήσαμε για τα γεγονότα της ελληνικής επανάστασης, είδαμε βίντεο, εικόνες, τραγουδήσαμε, χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς. Τα παιδιά έφτιαξαν υπέροχες κατασκευές για να στολίσουμε την τάξη μας.
Σήμερα στο νηπιαγωγείο μας πραγματοποιήθηκε δράση για το περιβάλλον από την ομάδα WE 4 ALL. Οι εκπρόσωποί τους συζήτησαν με τα παιδιά για την χρησιμότητα της φύσης σε όλους τους οργανισμούς, τις ομορφιές της αλλά και τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον και την καταστροφή του από την ανθρώπινη παρέμβαση. Στη συνέχεια προτείναμε λύσεις για την προστασία του.
Στο τέλος φυτέψαμε τα δικά μας φυτά και τα ποτίσαμε!!!
Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε το αποκριάτικο πάρτι μας. Τα παιδιά ήρθαν ντυμένα με στολές, παίξαμε, χορέψαμε, τραγουδήσαμε και διασκέδασαν με την κλόουν που είχαμε καλέσει στο σχολείο μας.
Όλες αυτές τις μέρες των Αποκριών τα παιδιά έφτιαξαν καταπληκτικές κατασκευές. Μάσκες αστροναύτη, χαρταετούς, κλόουν.
Καλό τριήμερο, καλή Καθαρή Δευτέρα σε όλους και καλή Σαρακοστή!!!
Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.
Συζητήσαμε με τα παιδιά για την ονομασία και τα έθιμα αυτής της ημέρας.
Φορέσαμε τα καπέλα αράχνης που κατασκευάσαμε και παίξαμε.
Κατά το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου στα πλαίσια του 2ου εργαστηρίου δεξιοτήτων στη θεματική ενότητα: “Φροντίζω το περιβάλλον” και στην υποθεματική: “Παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά” ασχοληθήκαμε με πρόγραμμα υπό τον τίτλο:
“Τα ζώα εκπέμπουν SOS”.
Το πρόγραμμα ανήκει στη θεματική “Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη” και βασικό στόχο έχει την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και την αλλαγή συμπεριφοράς των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ζώων. Επίσης να κατανοήσουν τις σχέσεις αλληλεξάρτησης ανάμεσα στα ζώα και τον άνθρωπο, να αντιληφθούν ότι η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα απειλεί την ίδια την επιβίωση των ζώων και να καταλάβουν ότι η στάση σεβασμού απέναντι στα ζώα, είναι μια στάση που ενισχύει το αίσθημα ευθύνης.
Αρχικά ζητήθηκε από κάθε παιδί να μας αναφέρει το αγαπημένο του ζώο, να μας το περιγράψει και να προσπαθήσει να αναπαραστήσει τον τρόπο που κινείται ή “μιλάει”. Στη συνέχεια σε ομάδες των 3-4 παιδιών πηδήξαμε σαν βατράχια, τρέξαμε σαν λαγοί, συρθήκαμε σαν φίδια, καλπάσαμε σαν άλογα κ.ά…
Με τη μέθοδο της ιδεοθύλλας ζητήσαμε από τα παιδιά να μας πουν τι θα ήθελαν να μάθουν για τα ζώα και πήραμε τις παρακάτω απαντήσεις.
Προσπαθήσαμε να γνωρίσουμε τις κατηγορίες των ζώων (θηλαστικά, πτηνά, ερπετά, ψάρια, έντομα), να τα κατηγοριοποιήσουμε ως προς τον τόπο που ζουν σε κατοικίδια, ζώα του αγροκτήματος, του δάσους, της ζούγκλας κ.ά. Τα ταξινομήσαμε ως προς το με τι τρέφονται σε φυτοφάγα, σαρκοφάγα, παμφάγα, όπου διαπιστώσαμε ότι στην κατηγορία των παμφάγων ανήκουμε κι εμείς. Μάθαμε την έννοια της τροφικής αλυσίδας και παίξαμε παιχνίδια όπως:
Παράλληλα με την θεματική του χειμώνα που δουλεύαμε την ίδια περίοδο γνωρίσαμε τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και τα πολικά ζώα και κατασκευάσαμε κάποια από αυτά.
Παρατηρήσαμε τον πίνακα του Μαρκ Σαγκάλ: “Εγώ και το χωριό” και προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τη διαχρονική σχέση αλληλεξάρτησης ανθρώπων και ζώων.
Αναφερθήκαμε στο τι μας προσφέρουν τα ζώα: τα κατοικίδια συντροφιά και προστασία, του αγροκτήματος κρέας, γάλα, αβγά, δέρμα κ.ά. Επίσης αναφέραμε και τι εμείς έχουμε υποχρέωση να προσφέρουμε στα ζώα που έχουμε υπό την ευθύνη μας, όπως αγάπη, τροφή , κατοικία και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης.
Μάθαμε για τα δικαιώματα των ζώων.
Παρατηρήσαμε την αλλαγή του τρόπου εκτροφής και εκμετάλλευσης των ζώων από το μικρό αγρόκτημα πιο παλιά, στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες σήμερα και διαπιστώσαμε την σκληρή εκμετάλλευσή τους και την καταπάτηση κάθε δικαιώματός τους. Στο ερώτημα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε τα ζώα να μην ζουν το σύντομο διάστημα της ζωής τους υπό αυτές τις άσχημες συνθήκες, δόθηκαν πολλές απαντήσεις όπως: να μην τρώμε κρέας, να μην πίνουμε γάλα, να μην αγοράζουμε αβγά κ.ά. Μελετώντας τες όμως καλύτερα διαπιστώσαμε το ανέφικτο της υλοποίησής τους και έτσι καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να αλλάξει αυτή η κατάσταση προς όφελος ζώων και ανθρώπων, αν μειώναμε την κατανάλωση ακολουθώντας μια πιο ισορροπημένη διατροφή (μεσογειακή) και αν ως καταναλωτές προτιμούσαμε προϊόντα από μικρές φάρμες που ακολουθούν κανόνες που σέβονται τα δικαιώματα των ζώων και είναι και πιο υγιεινά.
Στη συνέχεια του εργαστηρίου προσεγγίσαμε τα ζώα που είναι υπό εξαφάνιση και επικεντρωθήκαμε περισσότερο στα ζώα της χώρας μας επειδή η ενότητα είναι πολύ μεγάλη.
Γνωρίσαμε περισσότερα για αυτά τα ζώα και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε από τι κινδυνεύουν. Οι απαντήσεις πολλές: φωτιές που καίνε τα δάση και τα ζώα, ρήψη σκουπιδιών και μόλυνση του περιβάλλοντος, παράνομο κυνήγι , μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που εμποδίζουν τα ζώα να περάσουν από το ένα μέρος στο άλλο για την εξεύρεση της τροφής τους κ.ά. Διαπιστώσαμε και πάλι ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρουμε εμείς οι άνθρωποι με τις δραστηριότητές μας. Στο ερώτημα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να ανακάμψει ο πληθυσμός των ζώων που είδαμε ότι απειλούνται με εξαφάνιση αφού γνωρίσαμε πόσο απαραίτητα είναι για την ισορροπία του οικοσυστήματος μέσω της διατροφικής αλυσίδας, λάβαμε την αφοπλιστική απάντηση: ” να μην κάνουμε κυρία όλα αυτά που τα βλάπτουν”
Στη συνέχεια γνωρίσαμε ομάδες και συλλόγους που ασχολούνται με τη διάσωση και την προστασία των ζώων που κινδυνεύουν.
και φτιάξαμε τη δική μας κιβωτό με τα ζώα που κινδυνεύουν.
Κλείσαμε το εργαστήριό μας με την κατασκευή νέου πίνακα με τη μέθοδο της ιδεοθύελλας και συγκρίνοντας παλιές και νέες γνώσεις. Αποφασίστηκε η ανάρτηση του βασικού κορμού του εργαστηρίου στο ιστολόγιο του Νηπιαγωγείου μας και υποσχεθήκαμε ότι επειδή το θέμα με τα ζώα μας άρεσε πολύ να το συνεχίσουμε στα πλαίσια των δράσεων του ενεργού πολίτη με θέμα τα αδέσποτα ζώα.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή