Στα πλαίσια του τρίτου θεματικού κύκλου των εργαστηρίων δεξιοτήτων από τη θεματική ενότητα “Δημιουργώ- καινοτομώ” και την υποθεματική “STEM- Εκπαιδευτική ρομποτική” ασχοληθήκαμε κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου με το ηλιακό μας σύστημα.
Τίτλος του θεματικού κύκλου: “Γύρω- γύρω όλοι…”
Αφορμή πήραμε από την επίσκεψη στο χώρο του νηπιαγωγείου μας της ομάδας “Το πλανητάριο του Άλφυ”, όπου στο μίνι πλανητάριο που στήθηκε στο χώρο μας, ήρθαμε σε μια πρώτη επαφή με το μαγικό κόσμο του ηλιακού μας συστήματος.
Στη συνέχεια στην τάξη μας ξεκινήσαμε να γνωρίσουμε το δικό μας πλανήτη, τη γη. Είδαμε ότι με την καθημερινή της περιστροφή γύρω από τον εαυτό της έχουμε την εναλλαγή μέρας – νύχτας, ενώ η ετήσια περιστροφή της γύρω από τον ήλιο έχει σχέση με τις τέσσερις εποχές.
Είδαμε το βίντεο:https://www.youtube.com/watch?v=b4nABvE6cAE&t=69s
Γνωρίσαμε το ζωοδότη ήλιο και τα δώρα που μας προσφέρει (φως, θερμότητα)
Μιλήσαμε για το δορυφόρο της γης, τη σελήνη και στη συνέχεια για τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και είδαμε το βίντεο:https://www.youtube.com/watch?v=zrT4jLRsHUI
Ζωγραφίσαμε τη σελήνη με τέμπερες
Παίξαμε παιχνίδια για να κατανοήσουμε την περιστροφή των πλανητών γύρω από τον ήλιο αλλά και από τον εαυτό τους. Κάναμε και σχετικές εργασίες και χειροτεχνίες.
Μιλήσαμε για την εξερεύνηση του διαστήματος , γνωρίσαμε το σκυλάκι Λάικα,
και μάθαμε για τους αστροναύτες και τη ζωή τους στο διάστημα, για τα διαστημόπλοια και τους διαστημικούς σταθμούς.
https://www.youtube.com/watch?v=RwvLm7UmlY8&t=3s
Επειδή η χρονική περίοδος του συγκεκριμένου εργαστηρίου συνέπεσε με την γιορτή των Απόκρεων γίναμε κι εμείς αστροναύτες .
Προγραμματίσαμε το δικό μας ρομποτάκι, τη bee-bot, να πάει σε όποιον πλανήτη του συστήματός μας θέλαμε, εκεί όπου καμία υπερδύναμη δεν έχει καταφέρει να στείλει τα δικά της ρομπότ.
Συσχετίσαμε τους πλανήτες με τα ονόματα των θεών του Ολύμπου
Ακούσαμε τραγούδια και διαβάσαμε βιβλία.
https://www.youtube.com/watch?v=DNBde-qdKOs
Κλείνοντας το εργαστήριο καταγράψαμε εκ νέου τις απόψεις των παιδιών, για να γίνει σύγκριση με τις αρχικές και δόθηκαν φύλλα αξιολόγησης, για να διαπιστωθεί ο βαθμός κατανόησης του εργαστηρίου.