ΑΠΟΚΡΙΕΣ- ΚΑΛΗ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ- ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε το αποκριάτικο πάρτι μας. Τα παιδιά ήρθαν ντυμένα με στολές, παίξαμε, χορέψαμε, τραγουδήσαμε και διασκέδασαν με την κλόουν που είχαμε καλέσει στο σχολείο μας.

ΚΛΟΟΥΝ 1 ΚΛΟΟΥΝ 2 ΚΛΟΟΥΝ 4 ΚΛΟΟΥΝ 5 1

Όλες αυτές τις μέρες των Αποκριών τα παιδιά έφτιαξαν καταπληκτικές κατασκευές. Μάσκες αστροναύτη, χαρταετούς, κλόουν.

ΚΑΤΑΣΚ 1 ΚΑΤΑΣΚ 2 ΚΑΤΑΣΚ 3

ΚΑΤΑΣΚ 4 20250227 12013120250227 120152

Καλό τριήμερο, καλή Καθαρή Δευτέρα σε όλους και καλή Σαρακοστή!!!

Δευτέρα εικόνα IMG 20250304 121055812 MFNR

ΚΑΛΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Η Τσικνοπέμπτη γενικά

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Συζητήσαμε με τα παιδιά για την ονομασία και τα έθιμα αυτής της ημέρας.

3 2

Φορέσαμε τα καπέλα αράχνης που κατασκευάσαμε και παίξαμε.

IMG b1d1bc606d0924f1ebd5f8f3cccb9627 V 1

τσικνοπέμπτη

2o εργαστήριο δεξιοτήτων: “Τα ζώα εκπέμπουν S.O.S”

Κατά το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου στα πλαίσια του 2ου εργαστηρίου δεξιοτήτων στη θεματική ενότητα: “Φροντίζω το περιβάλλον” και στην υποθεματική: “Παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά” ασχοληθήκαμε με πρόγραμμα υπό τον τίτλο:

“Τα ζώα εκπέμπουν SOS”.

Το πρόγραμμα ανήκει στη θεματική “Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη” και βασικό στόχο έχει την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και την αλλαγή συμπεριφοράς των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ζώων. Επίσης να κατανοήσουν τις σχέσεις αλληλεξάρτησης ανάμεσα στα ζώα και τον άνθρωπο, να αντιληφθούν ότι η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα απειλεί την ίδια την επιβίωση των ζώων και να καταλάβουν ότι η στάση σεβασμού απέναντι στα ζώα, είναι μια στάση που ενισχύει το αίσθημα ευθύνης.

Αρχικά ζητήθηκε από κάθε παιδί να μας αναφέρει  το αγαπημένο του ζώο, να μας το περιγράψει και να προσπαθήσει να αναπαραστήσει τον τρόπο που κινείται ή “μιλάει”. Στη συνέχεια σε ομάδες των 3-4 παιδιών πηδήξαμε σαν βατράχια, τρέξαμε σαν λαγοί, συρθήκαμε σαν φίδια, καλπάσαμε σαν άλογα κ.ά…

Με τη μέθοδο της ιδεοθύλλας ζητήσαμε από τα παιδιά να μας πουν τι θα ήθελαν να μάθουν για τα ζώα και πήραμε τις παρακάτω απαντήσεις.

                                                                              ΙΣΤΟΓΡΑΜΜΑ

 

Προσπαθήσαμε να γνωρίσουμε τις  κατηγορίες των ζώων (θηλαστικά, πτηνά, ερπετά, ψάρια, έντομα), να τα κατηγοριοποιήσουμε ως προς τον τόπο που ζουν σε κατοικίδια, ζώα του αγροκτήματος, του δάσους, της ζούγκλας κ.ά. Τα ταξινομήσαμε ως προς το με τι τρέφονται σε φυτοφάγα, σαρκοφάγα, παμφάγα, όπου διαπιστώσαμε ότι στην κατηγορία των παμφάγων ανήκουμε κι εμείς. Μάθαμε την έννοια της τροφικής αλυσίδας και παίξαμε παιχνίδια όπως:

https://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/10772?locale=el

Παράλληλα με την θεματική του χειμώνα που δουλεύαμε την ίδια περίοδο γνωρίσαμε τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και τα πολικά ζώα και κατασκευάσαμε κάποια από αυτά.

ΧΕΙΜΕΡΙΑ 1 ΧΕΙΜΕΡΙΑ 4 ΧΕΙΜΕΡΙΑ 5

Παρατηρήσαμε τον πίνακα του Μαρκ Σαγκάλ: “Εγώ και το χωριό” και προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τη διαχρονική σχέση αλληλεξάρτησης ανθρώπων και ζώων.

                                                                                  εγω και το χωριο

Αναφερθήκαμε στο τι μας προσφέρουν τα ζώα: τα κατοικίδια συντροφιά και προστασία, του αγροκτήματος κρέας, γάλα, αβγά, δέρμα κ.ά. Επίσης αναφέραμε και τι εμείς έχουμε υποχρέωση να προσφέρουμε στα ζώα που έχουμε υπό την ευθύνη μας, όπως αγάπη, τροφή , κατοικία και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης.

ΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΖΩΑ

Μάθαμε για τα δικαιώματα των ζώων.

download) Εικονογραφημένη αφίσα και καρτέλες για τα δικαιώματα των ζώων | Elniplex

Παρατηρήσαμε την αλλαγή του τρόπου εκτροφής και εκμετάλλευσης των ζώων από το μικρό αγρόκτημα πιο παλιά, στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες σήμερα και διαπιστώσαμε την σκληρή εκμετάλλευσή τους και την καταπάτηση κάθε δικαιώματός τους. Στο ερώτημα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε τα ζώα να μην ζουν το σύντομο διάστημα της ζωής τους υπό αυτές τις άσχημες συνθήκες, δόθηκαν πολλές απαντήσεις όπως: να μην τρώμε κρέας, να μην πίνουμε γάλα, να μην αγοράζουμε αβγά κ.ά. Μελετώντας τες όμως καλύτερα διαπιστώσαμε το ανέφικτο της υλοποίησής τους και έτσι καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να αλλάξει αυτή η κατάσταση προς όφελος  ζώων και ανθρώπων, αν μειώναμε την κατανάλωση ακολουθώντας μια πιο ισορροπημένη διατροφή (μεσογειακή) και αν ως καταναλωτές προτιμούσαμε προϊόντα από μικρές φάρμες που ακολουθούν κανόνες που σέβονται τα δικαιώματα των ζώων και είναι και πιο υγιεινά.

Στη συνέχεια του εργαστηρίου προσεγγίσαμε τα ζώα που είναι υπό εξαφάνιση και επικεντρωθήκαμε περισσότερο στα ζώα της χώρας μας επειδή η ενότητα είναι πολύ μεγάλη.

ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΖΩΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ 1 ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΖΩΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ 2 ΕΖΩΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

 

Είδαμε το βίντεο: https://youtu.be/V_F0pYOf9pY

Γνωρίσαμε περισσότερα για  αυτά τα ζώα και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε από τι κινδυνεύουν.  Οι απαντήσεις πολλές: φωτιές που καίνε τα δάση και τα ζώα, ρήψη σκουπιδιών και μόλυνση του περιβάλλοντος, παράνομο κυνήγι , μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που εμποδίζουν τα ζώα να περάσουν από το ένα μέρος στο άλλο για την εξεύρεση της τροφής τους κ.ά. Διαπιστώσαμε και πάλι ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρουμε εμείς οι άνθρωποι με τις  δραστηριότητές μας. Στο ερώτημα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να ανακάμψει ο πληθυσμός των ζώων που είδαμε ότι απειλούνται με εξαφάνιση αφού γνωρίσαμε πόσο απαραίτητα είναι για την ισορροπία του οικοσυστήματος μέσω της διατροφικής αλυσίδας, λάβαμε την αφοπλιστική απάντηση: ” να μην κάνουμε κυρία όλα αυτά που τα βλάπτουν”

Στη συνέχεια γνωρίσαμε ομάδες και συλλόγους που ασχολούνται με  τη διάσωση και την προστασία των ζώων που κινδυνεύουν.

ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ    ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΖΩΩΝ 1

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου διαβάσαμε παραμύθια όπως το παρακάτω:Ποιός_άλλος_μένει_εδώ_tree ,

συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας, ζωγραφίσαμε, ακούσαμε τραγούδια, κάναμε χειροτεχνίες

Τα ζώα Ποτέ δε θα πειράξω τα ζώα τα καημένα μην τάχα σαν ...

 

20250131 073428 120250131 073414 20250131 073453

 

και φτιάξαμε τη δική μας κιβωτό με τα ζώα που κινδυνεύουν.

20250203 114141

Κλείσαμε το εργαστήριό μας με την κατασκευή νέου πίνακα με τη μέθοδο της ιδεοθύελλας και  συγκρίνοντας παλιές και νέες γνώσεις. Αποφασίστηκε η ανάρτηση του βασικού κορμού του εργαστηρίου στο ιστολόγιο του Νηπιαγωγείου μας και υποσχεθήκαμε ότι επειδή το θέμα με τα ζώα μας άρεσε πολύ να το συνεχίσουμε στα πλαίσια των δράσεων του ενεργού πολίτη με θέμα τα αδέσποτα ζώα.