Στα πλαίσια του τέταρτου θεματικού κύκλου των εργαστηρίων δεξιοτήτων από τη θεματική ενότητα “Καινοτομώ – δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία”, προσεγγίσαμε κατά το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου την υποθεματική “Εκπαιδευτική ρομποτική” και πραγματοποιήθηκε μια σειρά επτά εργαστηρίων με τον γενικό τίτλο «Παίζουμε τους μετεωρολόγους…», μέσα από τα οποία έγινε μία προσπάθεια κατανόησης και προσέγγισης του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιούνται οι µεταβολές του καιρού και άλλα µετεωρολογικά φαινόµενα καθώς και ανάπτυξης της ικανότητας προγραμματισμού και σχεδιασμού απλών χαρτών για να δείξουν τις θέσεις και τις διαδρομές μεταξύ σημείων αναφοράς με τη βοήθεια της bee-bot.
Αρχικά, έγινε συζήτηση και καταγραφή των πρωταρχικών απόψεων των παιδιών με τη μέθοδο της ιδεοθύελλας σχετικά με το θέμα του καιρού, πώς μεταβάλλεται, πώς μπορούμε να προβλέψουμε την αλλαγή, τον τρόπο που επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή. Στο τέλος τα παιδιά ζωγράφισαν τον καιρό που τους αρέσει περισσότερο.
Τα παιδιά με τη βοήθεια τη δική μας αναζήτησαν στον υπολογιστή φωτογραφίες που απεικόνιζαν διαφορετικές καιρικές συνθήκες (καλοκαιρία, συννεφιά, βροχή, χιονόπτωση…). Στη συνέχεια εκτυπώσαμε τις φωτογραφίες αυτές και χωριστήκαμε σε ομάδες, όπου η κάθε ομάδα επέλεγε μια φωτογραφία και κάνοντας παντομίμα τα άλλα παιδιά έπρεπε να βρουν την καιρική συνθήκη. Στο τέλος τις χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε ένα κολλάζ.
Τα παιδιά έπαιξαν με τον τροχό της τύχης τα καιρικά σύμβολα. Κάθε παιδί με τη σειρά του γυρίζει τον τροχό και ανάλογα με το σύμβολο που πετυχαίνει, μας περιγράφει τον καιρό που δείχνει το εικονίδιο και κάνει μια πρόβλεψη με βάση το σύμβολο για τον καιρό της επόμενης ημέρας.
https://wordwall.net/el/resource/66806360/%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%82
Στη συνέχεια του εργαστηρίου τα παιδιά σχεδίασαν στον υπολογιστή διάφορες εικόνες σαν σύμβολα καιρικών συνθηκών (ήλιος, σύννεφο κλπ), με τη χρήση του προγράμματος ζωγραφικής Tux Paint. Αποθηκεύσαμε την κάθε εργασία και την προβάλαμε με τη βοήθεια του προτζέκτορα. Τα παιδιά παρατηρούσαν και σχολίαζαν τον καιρό, στον οποίο παρέπεμπε το κάθε σύμβολο καθώς επίσης και πώς επηρεάζει ο συγκεκριμένος καιρός τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Το κάθε παιδί έδωσε έναν τίτλο στο έργο του.
Παρακολουθήσαμε βίντεο με συνεχόμενες μεταβολές του καιρού.
Τα παιδιά με τη βοήθεια τη δική μας αναζήτησαν στον υπολογιστή και εκτύπωσαν καιρικά σύμβολα και κατασκευάσαμε ένα ταμπλό με όλες τις πιθανές καιρικές συνθήκες. Στη συνέχεια τα παιδιά προγραμμάτιζαν το επιδαπέδιο ρομπότ bee-bot για να κινηθεί πάνω στο ταμπλό αποκτώντας δεξιότητες χωρικής κίνησης.
Επίσης, έγινε διδακτική αξιοποίηση του ποιήματος του Γεώργιου Δροσίνη «ο ήλιος και ο αέρας».
O ήλιος και ο αέρας
|
|
Τα παιδιά αφού άκουσαν το ποίημα, παρακολούθησαν την ιστορία του ποιήματος σε σχετικό βίντεο.
Στη συνέχεια μοιράστηκαν ρόλοι στα παιδιά και έγινε δραματοποίηση του ποιήματος με τη χρήση κατάλληλων μουσικών οργάνων προκειμένου να αποτυπωθεί ο ήχος του αέρα, του γέροντα που περπατάει αργά και του ήλιου.
Στο τελευταίο εργαστήριο συζητήσαμε εκ νέου και φτιάξαμε το καινούριο ιστόγραμμα συγκρίνοντας τους δύο χάρτες και εστιάζοντας στις νέες γνώσεις που αποκτήθηκαν. Στο τέλος δόθηκε φύλλο αξιολόγησης του εργαστηρίου.