ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Μια ακόμη χρονιά πέρασε… Με πολλή αγάπη και δημιουργία!!!

Παιδιά σας ευχαριστούμε για τις αγκαλιές σας, τα χαμόγελα, την εμπιστοσύνη σας. Για όλα τα βήματα που κάναμε μαζί!!!

Πάντα στη ζωή σας να έχετε υγεία, τύχη και πρόοδο. Και πολλά, πολλά όνειρα!!!

Σας αγαπάμε πολύ!!!

Οι νηπιαγωγοί σας

Μήτσιου Αναστασία

Παπαγεωργίου Ελένη

Τσιλιμάγκου Θεοδοσία

Βορίδη Ελένη

ΚΑΡΑΒΙΑ 1ΚΑΡΑΒΙΑ 2ΚΑΡΑΒΙΑ 3

ΠΑΓΩΤΑ 1ΠΑΓΩΤΑ 2ΠΑΓΩΤΑ 3ΠΑΓΩΤΑ 4ανεμομυλοι 1ανεμομυλοι 3ανεμομυλοι 4ανεμομυλοι 2ανεμομυλοι 5

Καλοκαιρινά μυνήματα

2ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας » Blog Archive » ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Συμμετοχή του νηπιαγωγείου μας στο διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας

Κατά τη σχολική χρονιά 2023-24 τα παιδιά του σχολείου μας συμμετείχαν   στον 27ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας με την στήριξη των εκπαιδευτικών της τάξης καθώς της κοινωνικής λειτουργού του νηπιαγωγείου μας Κα. Αξιώτη Παγώνας, με θέμα «Ανήκουμε όλοι στην ίδια ομάδα».

Με τη λήξη του διαγωνισμού εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας μας έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα με παραλήπτες τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του νηπιαγωγείου για την αξιέπαινη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό και τη διάθεσή τους να μοιραστούν τις ιδέες τους και τα μηνύματά τους για μία συμπεριληπτική κοινωνία.

Επιπλέον, μας έστειλε τα αναμνηστικά διπλώματα των μαθητών μαζί με τις ευχές τους για καλή επιτυχία στις σπουδές τους.

Προβολή Συνημμένου

Συμμετοχή του νηπιαγωγείου μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα e-twinning

Το νηπιαγωγείο μας κατά τη σχολική χρονιά 2023 -24 πραγματοποίησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα  e-twinning με τίτλο «Μικροί μετεωρολόγοι», με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών της τάξης Βορίδη Ελένη, Μήτσιου Αναστασία, Παπαγεωργίου Ελένη και Τσιλιμάγκου Θεοδοσία και τη συνεργασία σχολείων από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το πρόγραμμα αυτό ήταν μέρος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων 21+ του Θεματικού Κύκλου Δημιουργώ και Καινοτομώ – Stem και είχε τον τίτλο  «Μικροί Μετεωρολόγοι».

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους γονείς για τη συγκατάθεσή τους, τους μαθητές για την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητά τους κατά την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς των άλλων σχολείων που συμμετείχαν.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε μέρος του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε.

Μετάβαση στο padlet.com

https://padlet.com/elpapaioannou69/padlet-ar59z5eb26fmto8u

«Παίζουμε τους μετεωρολόγους…»

Στα πλαίσια του τέταρτου θεματικού κύκλου των εργαστηρίων δεξιοτήτων από τη θεματική ενότητα “Καινοτομώ – δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία”, προσεγγίσαμε κατά το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου  την υποθεματική “Εκπαιδευτική ρομποτική” και πραγματοποιήθηκε μια σειρά επτά εργαστηρίων με τον γενικό τίτλο «Παίζουμε τους μετεωρολόγους…», μέσα από τα οποία έγινε μία προσπάθεια κατανόησης και προσέγγισης του τρόπου  με τον οποίο πραγματοποιούνται οι  µεταβολές του καιρού και άλλα µετεωρολογικά φαινόµενα  καθώς και ανάπτυξης της ικανότητας προγραμματισμού και σχεδιασμού απλών χαρτών για να δείξουν τις θέσεις και τις διαδρομές μεταξύ σημείων αναφοράς με τη βοήθεια της bee-bot.

Αρχικά, έγινε συζήτηση και καταγραφή των πρωταρχικών απόψεων των παιδιών με τη μέθοδο της ιδεοθύελλας σχετικά με το θέμα του καιρού, πώς μεταβάλλεται, πώς μπορούμε να προβλέψουμε την αλλαγή, τον τρόπο που επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή.  Στο τέλος τα παιδιά ζωγράφισαν  τον καιρό που τους αρέσει περισσότερο.

ΚΑΙΡΟΣ 1 ΚΑΙΡΟΣ 2 ΚΑΙΡΟΣ 3 ΚΑΙΡΟΣ 4

Τα παιδιά με τη βοήθεια τη δική μας αναζήτησαν στον υπολογιστή φωτογραφίες που απεικόνιζαν διαφορετικές καιρικές συνθήκες (καλοκαιρία, συννεφιά, βροχή, χιονόπτωση…). Στη συνέχεια εκτυπώσαμε τις φωτογραφίες αυτές και χωριστήκαμε σε ομάδες, όπου η κάθε ομάδα επέλεγε μια φωτογραφία και κάνοντας παντομίμα τα άλλα παιδιά έπρεπε να βρουν την καιρική συνθήκη. Στο τέλος τις χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε ένα κολλάζ.

ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙΡΟΥ

Τα παιδιά έπαιξαν με τον τροχό της τύχης τα καιρικά σύμβολα. Κάθε παιδί με τη σειρά του γυρίζει τον τροχό και ανάλογα με το σύμβολο που πετυχαίνει, μας περιγράφει τον καιρό που δείχνει το εικονίδιο και κάνει μια πρόβλεψη με βάση το σύμβολο για τον καιρό της επόμενης ημέρας.

https://wordwall.net/el/resource/66806360/%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%82

Στη συνέχεια του εργαστηρίου τα παιδιά σχεδίασαν στον υπολογιστή διάφορες εικόνες σαν σύμβολα καιρικών συνθηκών (ήλιος, σύννεφο κλπ), με τη χρήση του προγράμματος ζωγραφικής Tux Paint. Αποθηκεύσαμε την κάθε εργασία και την προβάλαμε με τη βοήθεια του προτζέκτορα. Τα παιδιά παρατηρούσαν και σχολίαζαν τον καιρό, στον οποίο παρέπεμπε το κάθε σύμβολο καθώς επίσης και πώς επηρεάζει ο συγκεκριμένος καιρός τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Το κάθε παιδί έδωσε έναν τίτλο στο έργο του.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ Φ ΚΩΝΑ ΜΠ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΖΑΣΜΙΝ

Παρακολουθήσαμε βίντεο με συνεχόμενες μεταβολές του καιρού.

https://youtu.be/T_mreTLvQsk

Τα παιδιά με τη βοήθεια τη δική μας αναζήτησαν στον υπολογιστή και εκτύπωσαν καιρικά σύμβολα και κατασκευάσαμε ένα  ταμπλό με όλες τις πιθανές καιρικές συνθήκες.  Στη συνέχεια τα παιδιά  προγραμμάτιζαν το επιδαπέδιο ρομπότ bee-bot για να κινηθεί πάνω στο ταμπλό αποκτώντας δεξιότητες χωρικής κίνησης.

20240528 122539 20240528 123647 20240528 122659 20240528 12375820240528 124238

Επίσης, έγινε διδακτική αξιοποίηση του ποιήματος του Γεώργιου Δροσίνη «ο ήλιος και ο αέρας».

O ήλιος και ο αέρας

Ο Αέρας θύμωσε,
Με τον Ήλιο μάλωσε.
Ο αέρας έλεγε:
«Είμαι δυνατότερος!»
Και ο Ήλιος έλεγε:
«Σε περνώ στη δύναμη!»
Ένας γέρος άνθρωπος
Με τη μαύρη κάπα του
στο χωράφι πήγαινε.
Και ο Ήλιος λάλησε:
«Όποιος έχει δύναμη
παίρνει από το γέροντα
τη χονδρή την κάπα του!»
Έφεξεν ολόλαμπρος,
Καλοσύνη σκόρπισεν,
Έβγαλεν ο γέροντας
Τη χονδρή την κάπα του!»
Πάλι ξαναλάλησε:
«Άκουσε και μάθε το,
Σε περνώ στη δύναμη,
Γιατί πας με το κακό
Κι εγώ πάω με το καλό!»
Ο Αέρας λάλησε:
«Όποιος έχει δύναμη
παίρνει από το γέροντα
τη χονδρή την κάπα του!»
Φύσηξε, ξεφύσηξε,
Έσκασε στο φύσημα,
Άδικος ο κόπος του.
Κρύωσε ο γέροντας
Και διπλά τυλίχτηκε
στη χονδρή την κάπα του.

Τα παιδιά αφού άκουσαν το ποίημα, παρακολούθησαν την ιστορία του ποιήματος σε σχετικό βίντεο.

https://youtu.be/d66Bk9512wQ

Στη συνέχεια μοιράστηκαν ρόλοι στα παιδιά και έγινε δραματοποίηση του ποιήματος με τη χρήση κατάλληλων μουσικών οργάνων προκειμένου να αποτυπωθεί ο ήχος του αέρα, του γέροντα που περπατάει αργά και του ήλιου.

20240515 120355 20240515 120858 20240515 120821

Στο τελευταίο εργαστήριο συζητήσαμε εκ νέου και φτιάξαμε το καινούριο ιστόγραμμα συγκρίνοντας τους δύο χάρτες και εστιάζοντας στις νέες γνώσεις που αποκτήθηκαν. Στο τέλος δόθηκε φύλλο αξιολόγησης του εργαστηρίου.