Στα πλαίσια του τρίτου θεματικού κύκλου των εργαστηρίων δεξιοτήτων από τη θεματική ενότητα “Φροντίζω το περιβάλλον” προσεγγίσαμε κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου την υποθεματική “Οικολογία” και πραγματοποιήθηκε μια σειρά επτά εργαστηρίων με τον γενικό τίτλο «Η φύση δίνει ζωή… νερό, ένα πολύτιμο αγαθό», μέσα από τα οποία έγινε μία προσπάθεια αναγνώρισης, κατανόησης και προσέγγισης των ιδιοτήτων, των μορφών και της σημασίας του νερού για τον άνθρωπο.
Αρχικά, έγινε συζήτηση και καταγραφή των πρωταρχικών απόψεων των παιδιών με τη μέθοδο της ιδεοθύελλας σχετικά με το θέμα του νερού, τον κύκλο του, τις μορφές και τις ιδιότητές του, καθώς και τα αθλήματα που μπορούν να γίνουν στο νερό. Παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο για τη σημασία του νερού για τον άνθρωπο.
Στη συνέχεια των εργαστηρίων διαβάσαμε το βιβλίο «πέφτει, πέφτει η σταγόνα…» και επίσης, έγινε διδακτική αξιοποίηση βίντεο όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον κύκλο του νερού και να αναλύσουμε την κυκλική πορεία του και πώς αυτή γίνεται. Ακολούθησε παντομίμα, όπου γίναμε όλοι σταγόνες και ακολουθήσαμε τη διαδρομή του νερού μέσα από ποτάμια άλλοτε ήρεμα και άλλοτε ορμητικά ώσπου να καταλήξουμε σε λίμνες και σε θάλασσες. Στο τέλος δόθηκε φύλλο εργασίας με θέμα «ο κύκλος του νερού».

Επιπλέον, έγινε ιδιαίτερη προσέγγιση μέσα από εποπτικό υλικό των ιδιοτήτων του νερού. Προχωρήσαμε σε μια σειρά από πειράματα όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν αν το νερό έχει χρώμα, γεύση, σχήμα καθώς και την ικανότητα διαλυτότητας στοιχείων σε αυτό. Επίσης, δόθηκε σχετικό φύλλο εργασίας.
Συζητήσαμε για τις μορφές που μπορούμε να συναντήσουμε το νερό και μέσα από μια σειρά πειραμάτων τα παιδιά παρατήρησαν την κάθε μορφή καθώς και τον τρόπο με τον οποίο το νερό μπορεί να μεταβάλλεται κάθε φορά είτε σε τεχνητές είτε σε συνθήκες περιβάλλοντος.






Συζητήσαμε για τη γενική χρήση του νερού και παρακολουθήσαμε βίντεο για τη διαδρομή που ακολουθεί το νερό μέχρι να φτάσει στη βρύση του σπιτιού μας. Δημιουργήσαμε μια κατάσταση προβληματισμού σε περίπτωση έλλειψης νερού και προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης. Στο τέλος δόθηκε σχετικό φύλλο εργασίας.
Έγινε διδακτική αξιοποίηση εποπτικού υλικού σχετικά με τα αθλήματα που πραγματοποιούνται στο νερό. Αναλύσαμε το κάθε άθλημα και τους κανόνες του και ποια από αυτά μας φαίνονται πιο οικεία. Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε το άθλημα που μας εντυπωσίασε περισσότερο.

Παίξαμε με την Bee-Bot τον κύκλο του νερού

Κλείνοντας φτιάξαμε τον νέο ιστολογικό χάρτη και τον συγκρίναμε με τον αρχικό. Στη συνέχεια συζητήσαμε γύρω από τις ιδέες που καταγράψαμε αρχικά και αυτές που προέκυψαν με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου. Στο τέλος δώσαμε στα παιδιά φύλλα αξιολόγησης προκειμένου να διαπιστώσουμε τον βαθμό κατανόησης του εργαστηρίου.