Στα πλαίσια του πρώτου θεματικού κύκλου των εργαστηρίων δεξιοτήτων από τη θεματική ενότητα “Ζω καλύτερα – Ευ ζην”, προσεγγίσαμε κατά το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου την υποθεματική “Υγεία – Διατροφή” και πραγματοποιήθηκε μια σειρά επτά εργαστηρίων με τον γενικό τίτλο «Τρώω σωστά, μεγαλώνω καλά», μέσα από τα οποία έγινε μία προσπάθεια αναγνώρισης, κατανόησης και προσέγγισης ενός υγιεινού και σωστού τρόπου διατροφής.
Αρχικά καταγράφηκαν οι πρωταρχικές απόψεις των παιδιών με τη μέθοδο της ιδεοθύελλας, ακολούθησε συζήτηση για το θέμα της υγιεινής διατροφής και στο τέλος τα παιδιά ζωγράφισαν το αγαπημένο τους φαγητό.

Στη συνέχεια των εργαστηρίων έγινε διδακτική αξιοποίηση βίντεο όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα σημαντικά γεύματα της ημέρας και τι πρέπει να περιλαμβάνουν αυτά για να μας δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια https://video.link/w/vl6571d18a2ca28#. Επίσης, δόθηκε φύλλο εργασίας με θέμα «ετοιμάζω το πρωινό μου».
Επιπλέον, έγινε ιδιαίτερη προσέγγιση μέσα από εποπτικό υλικό του σωστού τρόπου διατροφής. Προχωρήσαμε σε ομαδοποίηση των τροφών και τι μας προσφέρει η κάθε ομάδα και εστιάσαμε στο ποιες τροφές πρέπει να τρώμε πιο συχνά και γιατί. Αναλύσαμε τη διατροφική πυραμίδα και δόθηκε σχετικό φύλλο εργασίας.

Συζητήσαμε για την προέλευση των τροφών που καταναλώνουμε και γιατί πρέπει να τρώμε κυρίως εποχικά τρόφιμα που παράγονται στον τόπο μας. Παρακολουθήσαμε βίντεο με τον τίτλο «κάθε φρούτο στον καιρό του» και έγινε διδακτική αξιοποίηση του https://vimeo.com/235225536. Διαβάσαμε το παραμύθι με θέμα για τη διατροφή “Το δίλημμα της Λένιας” και τα παιδιά ζωγράφισαν ό,τι τους έκανε εντύπωση διατροφή παραμύθι.
Μια ομάδα που μας απασχόλησε ιδιαίτερα ήταν αυτή των φρούτων. Ζητήσαμε από τα παιδιά να φέρουν από το σπίτι τους φρούτα εποχής και φτιάξαμε και δοκιμάσαμε τη δική μας φρουτοσαλάτα. Γράψαμε τη συνταγή. Στο τέλος κάναμε τυπώματα με τα φρούτα και κατασκευάσαμε φθινοπωρινά φρούτα με χαρτόνια.


Με την βοήθεια των παιδιών φτιάξαμε έναν χάρτη με υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές. Στη συνέχεια κάναμε μια πρώτη εισαγωγή στη ρομποτική και αφού κάναμε επίδειξη της λειτουργίας της Bee – Bot, τα παιδιά την προγραμμάτιζαν για να φτάσει στην τροφή που είχαν επιλέξει.

Κλείνοντας φτιάξαμε τον νέο ιστολογικό χάρτη και τον συγκρίναμε με τον αρχικό. Κατά το μάθημα των αγγλικών τα παιδιά εργάστηκαν ομαδικά και έφτιαξαν δύο αφίσες, μία με υγιεινά φαγητά και μία με ανθυγιεινά. Στη συνέχεια η κάθε ομάδα παρουσίασε την εργασία της και μίλησε για τα φαγητά της αφίσας της, αν μας κάνουν καλό και πόσο συχνά θα πρέπει να τα τρώμε.

Στο τέλος δώσαμε στα παιδιά φύλλα αξιολόγησης προκειμένου να διαπιστώσουμε τον βαθμό κατανόησης του εργαστηρίου.