Στα πλαίσια του τρίτου θεματικού κύκλου των εργαστηρίων δεξιοτήτων από τη θεματική ενότητα “Φροντίζω το περιβάλλον” προσεγγίσαμε κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου την υποθεματική “Οικολογία”, ώστε τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν την αξία του περιβάλλοντος και της προστασίας του.
Αρχικά έγινε μια πρώτη καταγραφή των γνώσεων και των απόψεων των παιδιών με την μέθοδο της ιδεοθύελλας. Μιλήσαμε για το τι μας δίνει το δάσος, τι συναντάμε εκεί, από τι κινδυνεύει.
Σε επόμενο εργαστήρι πήγαμε περίπατο στο παρκάκι της γειτονιάς για να παρατηρήσουμε τα δέντρα και τα φυτά.
Τα αγγίξαμε και κάναμε έναν κύκλο γύρω από τον κορμό τους.
Παρατηρήσαμε τα αγριολούλουδα.
Είδαμε τις πινακίδες που υπήρχαν στο πάρκο για τη διατήρηση της καθαριότητάς του και τον κάδο ανακύκλωσης που υπήρχε.
Είδαμε όμως και αρκετά σκουπίδια.
Είδαμε γάτες και κάμπιες.
Μαζέψαμε αρκετά αντικείμενα που μας έκαναν εντύπωση και τα πήγαμε στο σχολείο μας.
Τα ξεχωρίσαμε σε αυτά που ανήκαν στο δάσος και σε αυτά που δε θα έπρεπε να ήταν εκεί.
Σε συνέχεια του εργαστηρίου μας διαβάσαμε το βιβλίο “Το δέντρο που έδινε” του Σελ Σιλβερστάιν, μετάφραση Χ. Σκαπεντζή, εκδόσεις Δωρικός.
Μιλήσαμε φυσικά για την αναδάσωση και διαβάσαμε το βιβλίο “Η Πιπίτσα κάνει αναδάσωση” της Μάρως Θεοδωράκη, εκδόσεις Διάπλαση.
Καλέσαμε στο νηπιαγωγείο μας έναν εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, τον κ. Αθανάσιο Μπαλάφα, για να μας μιλήσει για τις δασικές πυρκαγιές και την προστασία των δασών με την ταυτόχρονη προβολή βίντεο και εικόνων.
Επίσης ζωγράφισαν το δικό τους δάσος και φτιάξαμε μακέτα.
Κλείνοντας το εργαστήριο καταγράψαμε εκ νέου τις απόψεις των παιδιών για να γίνει σύγκριση με τις αρχικές και δόθηκαν φύλλα αξιολόγησης για να διαπιστωθεί ο βαθμός κατανόησης του εργαστηρίου.