Στα πλαίσια του πρώτου θεματικού κύκλου των εργαστηρίων δεξιοτήτων από τη θεματική ενότητα “Ενδιαφέρομαι και ενεργώ”, προσεγγίσαμε κατά το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου την υποθεματική “Ανθρώπινα δικαιώματα” και πραγματοποιήθηκε μια σειρά επτά εργαστηρίων με τον γενικό τίτλο “Είμαι ένα παιδί της γης”, μέσα από τα οποία έγινε μία προσπάθεια αναγνώρισης και κατανόησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Αρχικά καταγράφηκαν οι πρωταρχικές απόψεις των παιδιών με τη μέθοδο της ιδεοθύελλας, ακολούθησε συζήτηση για το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στο τέλος τα παιδιά ζωγράφισαν, όπως τα ίδια φαντάστηκαν, κάποια από τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στη συνέχεια των εργαστηρίων τα παιδιά είδαν και παρατήρησαν πίνακα ζωγραφικής του Jovcho Savon που αποτελεί μια διαφορετική άποψη του πίνακα του Πάμπλο Πικάσο “Γκουέρνικα” προκειμένου να τους συγκρίνουν, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό το προσφυγικό θέμα. Μιλήσαμε για το ποιοι είναι πρόσφυγες, για τις δυσκολίες τους, τις ανάγκες τους και τη συμπεριφορά τη δική μας απέναντί τους.
Επίσης, έγινε ενεργητική ακρόαση του παραμυθιού “Ο μαύρος κότσυφας κι ο άσπρος γλάρος” της Κίτυ Κρόουθερ από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, όπου δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθούν τα θέματα του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων και να τονιστεί η ανάγκη για ίσα δικαιώματα ανεξάρτητα από το χρώμα, την καταγωγή, την γλώσσα, την θρησκεία του καθενός. Προκειμένου να κλείσει ευχάριστα το εργαστήρι αυτό, ακούσαμε, τραγουδήσαμε το τραγούδι “Αν όλα τα παιδιά της γης” και ζωγραφίσαμε. Πραγματοποιήθηκε επίσης, ενεργητική ακρόαση του παραμυθιού “Αγόρια και κορίτσια” από τις εκδόσεις Κέδρος.
Είχαμε ακόμη τη χαρά να επισκεφτούν το νηπιαγωγείο μας εκπρόσωποι από το “Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού”, όπου μέσα από το πρόγραμμά τους συζήτησαν, διάβασαν βιβλία και προσπάθησαν να επικοινωνήσουν στα παιδιά την αξία του σεβασμού και της αναγνώρισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ιδιαίτερης αποδοχής είχε ακόμη το παραμύθι “Το κάτι άλλο” των Κάθριν Κέιβ και Κρις Ρίντελ από τις εκδόσεις Πατάκη, το οποίο αφού διαβάσαμε και αναλύσαμε, παρακολουθήσαμε και το αντίστοιχο βίντεο. Μιλήσαμε για τα άτομα με ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες τους και το σεβασμό και την αποδοχή τους από όλους.
Με την ευκαιρία του εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου στήθηκαν στο νηπιαγωγείο κάλπες για την ανάδειξη του υπεύθυνου της τάξης, προσεγγίζοντας έτσι την έννοια της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, που πηγάζουν μέσα από το γνωστό σύνθημα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”.
Εστιάζοντας στη λέξη “παιδεία” του γνωστού και διαχρονικού συνθήματος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, συζητήσαμε αν και στην δική μας εποχή αυτή είναι μία κατάκτηση που απολαμβάνουν όλα τα παιδιά του κόσμου. Αφού καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δυστυχώς σε πολλές περιοχές του κόσμου μας αυτό δεν συμβαίνει , αναφερθήκαμε στην αληθινή ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι, ενός κοριτσιού από το Πακιστάν και της περιπέτειάς της για να καταφέρει να μορφωθεί όπως επιθυμούσε. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το παρακάτω “παραμύθι”.
Επίσης, την παγκόσμια ημέρα του εορτασμού των δικαιωμάτων του παιδιού, που είναι στις 20 Νοεμβρίου, αναφερθήκαμε στη σημασία της ημέρας και τις υποχρεώσεις που πρέπει να αναλάβουμε όλοι μας για την τήρηση των δικαιωμάτων αυτών. Κατανοήσαμε ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων παιδιών και ενηλίκων απαιτεί καθημερινό αγώνα και επαγρύπνηση από όλους μας, και ότι όταν βλέπουμε κάποια από αυτά να παραβιάζονται είτε σε εμάς είτε σε άλλους το μόνο μαγικό που έχουμε όπως στην ιστορία της Μαλάλα είναι η φωνή μας.
Κλείνοντας φτιάξαμε την ομπρέλα των δικαιωμάτων με την ευχή κάτω από αυτή να βρουν το σεβασμό και την αγάπη που αξίζουν όλοι οι άνθρωποι της γης. Στο τέλος δώσαμε στα παιδιά φύλλα αξιολόγησης προκειμένου να διαπιστώσουμε τον βαθμό κατανόησης του εργαστηρίου.
Σήμερα γιορτάσαμε στο νηπιαγωγείο μας την επέτειο του Πολυτεχνείου. Μιλήσαμε, όπως και όλες αυτές τις μέρες, για τα ιστορικά γεγονότα του Νοέμβρη του 1973 και για την έννοια της δημοκρατίας και της δικτατορίας. Είδαμε βίντεο, εικόνες, τραγουδήσαμε.
Συνεχίζοντας το θέμα του φθινοπώρου δείξαμε στα παιδιά τους πίνακες του Ιταλού ζωγράφου Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο για τις εποχές, τους παρατηρήσαμε και τους περιγράψαμε.
Φτιάξαμε το δικό μας πίνακα με ξερά φύλλα, που έφερναν όλες τις μέρες τα παιδιά.
Αυτές τις μέρες, επίσης, ασχοληθήκαμε με το όργωμα και την σπορά. Φυτέψαμε τους δικούς μας σπόρους και βάλαμε σκιάχτρα για να μην τους τρώνε τα πουλιά.
Ζωγραφίσαμε τον γεωργό που σπέρνει και κολλήσαμε σιτάρι.
Τέλος, τα παιδιά ζωγράφισαν τον κύκλο ζωής του φυτού.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή