Στο πέμπτο εργαστήρι του τέταρτου κύκλου δεξιοτήτων δημιουργήσαμε καταστάσεις προβληματισμού για τα παιδιά και με τη βοήθεια πειραμάτων δείξαμε κάποιες από τις ιδιότητες του νερού. Έτσι, αφού παρατήρησαν μέσα σε διαφανές ποτήρι ότι το νερό είναι άχρωμο, πειραματίστηκαν ρίχνοντας χρώμα από τέμπερες για να διαπιστώσουν ότι το νερό δεν έχει χρώμα αλλά μπορεί να πάρει το χρώμα που θα του ρίξουμε. Το ίδιο έγινε και με το σχήμα. Επίσης, παρατηρήσαμε το φαινόμενο της τήξης και πήξης φτιάχνοντας αρχικά τα δικά μας παγάκια και αφήνοντάς τα στη συνέχεια σε θερμοκρασία δωματίου για να δούμε τον πάγο να γίνεται πάλι νερό. Τέλος, αφού συγκεντρώσαμε τα απαραίτητα υλικά, κάναμε πειράματα για να δούμε τη διαλυτότητα και τη βύθιση.
Μηνιαία αρχεία: Μάιος 2022
4ος κύκλος δεξιοτήτων, 4ο εργαστήρι με τίτλο “Ας γίνουμε σταγόνα….”
Στο τέταρτο εργαστήρι του τέταρτου κύκλου δεξιοτήτων αρχικά διαβάσαμε με τη βοήθεια εικονόλεξου το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου με τίτλο ” Από που ήρθες ποταμάκι”. Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες και έγινε δραματοποίηση του ποιήματος, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά με τη φαντασία τους να γίνουν σταγόνες που ενώνονται για να σχηματίσουν ένα ποτάμι και μέσα από σχεδιασμένες διαδρομές στο χώρο να φτάσουν στη λίμνη ή στη θάλασσα. Τέλος, χρησιμοποιήσαμε το ειδικό πλαίσιο διαδρομών που απεικονίζει τον κύκλο του νερού και τα παιδιά προγραμμάτισαν με τη σειρά τη bee- bot να ακολουθήσει μια διαδρομή με οποιαδήποτε κατεύθυνση επιθυμούσαν από τη θάλασσα στα σύννεφα, στο βουνό, τα ρυάκια και το ποτάμι.
Βίντεο ο σχηματισμός της βροχής: https://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/6954
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ- ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ- ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ
Συνεχίζοντας το θέμα “Άνοιξη” τα παιδιά κατασκεύασαν υπέροχα λουλούδια σε γλαστράκια.
Συνδυάζοντας τα μαθηματικά με την τέχνη κατασκευάσαμε πεταλούδες από χαρτόνι με συμμετρία στα σχέδια και στα χρώματα των φτερών τους. Σχεδιάσαμε τις πεταλούδες και τις διπλώσαμε στη μέση. Η γραμμή της δίπλωσης είναι ο άξονας συμμετρίας. Βάλαμε μόνο στη μία πλευρά τέμπερες σε διάφορα χρώματα και διπλώσαμε την πεταλούδα. Πιέσαμε το χέρι μας με δύναμη και όταν ανοίξαμε την πεταλούδα μας, είχαμε την απόλυτη συμμετρία. Έτσι τα παιδιά αναγνώρισαν τη συμμετρία και ενισχύσαμε την παρατηρητικότητα.
4ος κύκλος δεξιοτήτων, 3ο εργαστήρι με τίτλο: Που πάει η σταγόνα
Στο τρίτο εργαστήρι του τέταρτου κύκλου δεξιοτήτων έγινε διδακτική αξιοποίηση του βιβλίου με τίτλο “πέφτει, πέφτει η σταγόνα”. Στη συνέχεια παίξαμε στον υπολογιστή παιχνίδι αντιστοίχισης με θέμα τον κύκλο του νερού, όπου τα παιδιά έπρεπε να αντιστοιχίσουν τη σωστή λέξη στο αντίστοιχο αντικείμενο της εικόνας. Τέλος παίξαμε με τον τροχό της τύχης, όπου τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και για κάθε λέξη που πετυχαίναμε ένα μέλος της κάθε ομάδας ζωγράφιζε τη λέξη αυτή ώσπου να ολοκληρώσουμε την εικόνα με τον κύκλο του νερού. Η κάθε ομάδα διάλεξε όνομα και παρουσίασε το έργο της. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.
4ος κύκλος δεξιοτήτων, 2ο εργαστήρι με τίτλο: “Μα πώς ταξιδεύει το νερό;”
Στο δεύτερο εργαστήρι του τέταρτου κύκλου δεξιοτήτων ξεκινήσαμε με τη δημιουργία του εννοιολογικού χάρτη μετά από καταιγισμό ιδεών προκειμένου να αποτυπώσουμε τις αυθόρμητες παραστάσεις των παιδιών καθώς και τις γνωστικές τους ανησυχίες γύρω από το θέμα. Στη συνέχεια έγινε παρακολούθηση και διδακτική αξιοποίηση βίντεο με τίτλο “ο κύκλος του νερού”.
Τέλος ακούσαμε και τραγουδήσαμε το τραγούδι με τίτλο “το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό”.
4ος κύκλος δεξιοτήτων Δημιουργώ και Καινοτομώ, με τίτλο:”Περπατώ – περπατώ με την bee – bot οδηγό”
Στο πρώτο εργαστήρι του τέταρτου κύκλου δεξιοτήτων με τίτλο “Ας γνωριστούμε με την bee – bot” ξεκινήσαμε με δραστηριότητες εξοικείωσης με την bee – bot, έτσι ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο κινείται το ρομπότ (μπρος, πίσω, αριστερά, δεξιά), να αναγνωρίσουν τα σύμβολά του καθώς και την απόσταση που διανύει το ρομπότ για κάθε προγραμματισμένη κίνηση (ένα κουτάκι των 15 cm). Στη συνέχεια κάναμε δοκιμαστικές διαδρομές χρησιμοποιώντας το ειδικό πλαίσιο και τέλος παρατηρήσαμε τα σύμβολα που υπάρχουν πάνω στο ρομπότ και ψάξαμε να βρούμε άλλα σύμβολα που βρίσκουμε στην καθημερινή μας ζωή προκειμένου να τα αντιπαραβάλουμε με αυτά (π.χ. τα βελάκια της bee – bot με τα βελάκια στα σήματα της τροχαίας κ.α.).
8 ΜΑΪΟΥ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΜΑ
Μαμά, μητέρα, μάνα, μανούλα, μανουλίτσα, μαμάκα, μητερούλα. Πόσες λέξεις με το γράμμα «Μ» προκύπτουν από την ωραιότερη λέξη του κόσμου!!! Ας δώσουμε στη μαμά μας ένα λουλούδι μαζί με ένα γλυκό φιλί και μια ζεστή αγκαλιά.
Φτιάξαμε τριαντάφυλλα με χρωματιστές χαρτοπετσέτες και σύρμα πίπας.
Τα παιδιά ζωγράφισαν ένα ανθολόγιο με ποιήματα αφιερωμένα στη μαμά.
Γράψαμε το δικό μας ποίημα και φτιάξαμε καδράκι.
Τροχός, παζλ, πίνακες ζωγραφικής για τη μαμά https://drive.google.com/file/d/1UljOuMcL8avdtTScZ-Wy0DcoyygY4PQG/view
ΒΙΒΛΙΟ «Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει»
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ!!!