Αφιερώσαμε ένα αρκετά μεγαλό χρονικό διάστημα για να εξασκηθούμε στην αναδιήγηση παραμυθιών.
Από τον Ιανουάριο και μετά, τα παραμύθια που δανειζόμαστε κάθε Παρασκευή προσπαθούμε τη Δευτέρα ή όταν τα επιστρέφουμε να τα αναδιηγούμαστε. Τα λέμε στα υπόλοιπα παιδιά, με λίγα λόγια.
Έτσι ασκούμε τον προφορικό μας λόγο, προσέχουμε περισσότερο όταν μας διαβάζουν ένα παραμύθι, προσπαθούμε να βάλουμε τις σκηνές του παραμυθιού σε χορνολογική σειρά, χρησιμοποιούμε ωραίες εκφράσεις, εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιο μας.
Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε βελτιωθεί αρκετά.
Παίξαμε ένα παιχνίδι μέσα στην τάξη. Στο πάτωμα βρισκόταν πολλά βιβλία, ανάμεσα τους και πολλά βιβλία του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. έπρεπε όσο η μουσική έπαιζε να πάμε να βρούμε ποια βιβλία ήταν αυτού του συγγραφέα.
Παίξαμε και ένα αντίστοιχο διαδικτυακό παιχνίδι όπου κατηγοριοποιούσαμε βιβλία του Άντερσεν και του Ευγένιου Τριβιζά.
Τα παιδιά παίρνοντας ένα παραμύθι ή άλλο παιδικό βιβλίο στα χέρια τους θέτουν ερωτήματα για το πώς φτιάχνεται ένα βιβλίο. Έτσι λοιπόν ασχοληθήκαμε τόσο με τα μέρη ενός βιβλίου, όσο και το πού φτιάχνεται και πώς.
Έτσι είδαμε τα μέρη ενός βιβλίο :
Εξώφυλλο το διαχωρίσαμε σε σκληρό και μαλακό
Εμπροσθόφυλλο
Οπισθόφυλλο
Κύριως βιβλίο με σελίδες
Είδαμε τι υπάρχει σε καθένα
Στο εμπροσθόφυλλο είναι γραμμένος ο τίτλος του βιβλίου, ο συγγραφέας ή οι συγγραφείς, ο εικονογράφος
Ο εκδοτικός οίκος.
Τα βρήκαμε στα βιβλία και τα αναγνωρίσαμε με παιχνίδι.
Αναρωτηθήκαμε πώς ένα παραμύθι, μία ιστορία γίνεται βιβλίο.
Είδαμε εικόνες:
Ένα βιβλίο ηλεκτρονικό για το πώς φτιάχνεται ένα βιβλίο:
Με τα παιδιά ασχοληθήκαμε εκτενέστατα με τη δημιουργία παραμυθιού.
Για να γραφτεί ένα παραμύθι χρειάζεται καταρχήν ένας ή πολλοί συγγραφείς.
Κατόπιν χρειάζεται μία ιδέα.
Για να επεξεργαστούμε αυτή την ιδεά και να δημιουργηθεί ολόκληρο το παραμύθι καλούμαστε να θέσουμε αλλά και να απαντήσουμε σε πέντε ερωτήσεις:
Ποιος; – Οι ήρωες του παραμυθιού
Πού; – Το μέρος όπου διαδραματίζεται η ιστορία
Πότε; – Η χρονική περίοδος ή στιγμή όπου γίνονται τα γεγονότα
Τι; – Τι συνέβη; ποιο είναι το θέμα ή το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί
Γιατί; – Γιατί έγιναν όλα τα παραπάνω; Πώς τελικά κατέληξαν οι ήρωες;
Λύθηκε το πρόβλημα;
Αφού μάθαμε όλα τα παραπάνω, ξεκινήσαμε την πορεία μας προς τη συγγραφή.
Χρησιμοποιήσαμε κάρτες για ήρωες, για τοποθεσίες, για το χρόνο ή το πρόβλημα
Το κάθε παιδί επέλεγε κάποιες κάρτες για να φτιάξει τη δική μας ιστορία.
Χρησιμοποιήσαμε τα διαδικτυακά εργαλεία bookcreator και storyjumper για να φτιάξουμε τα δικά μας παραμύθια. Πρώτα γνωρίσαμε τα εργαλεία, τις δυνατότητες τους, τι μπορεί να προσθέσεις δωρεάν στο παραμύθι που δημιουργείς (τοποθεσίες, κάποιους ήρωες, bubbles με λόγια, ώστε να μιλάει ο κάθε ήρωας, αλλά και δικές σου εικόνες αποθηκευμένες στον υπολογιστή) .
και
Εδώ είναι ένα δείγμα παραμυθιού στο storyjumper
Τα παραμύθια μας θα είναι σε λίγο καιρό έτοιμα και διαθέσιμα..
Στην ιστοσελίδα μας έχει προστεθεί μία μικροεφαρμογή “Τα ψηφιακά μας παραμύθια”:
Σε αυτή όταν πατήσει κάποιος ανοίγει το google drive του Νηπιαγωγείου μας όπου έχουν προστεθεί και συνέχεια προστίθενται παραμύθια σε μορφή pdf. Αυτά μπορεί κάποιος γονιός να τα ανοίξει και να διαβάσει το παραμύθι στο παιδί του.
Στην ιστοσελίδα του σχολείου μας προσθέσαμε ως μικροεφαρμογή ( στο πλαϊνό μενου – εικονίδιο που μπορεί να το πατήσει κανείς και να ανοίξει πχ. ένα padlet).
Σε αυτή τη μικροεφαρμογή ανοίγει ένα padlet
όπου μπορεί κανείς να επιλέξει ένα video κάποιου παραμυθιού και να το ακούσει να διαβάζεται. Κάποια απο αυτά έγινα απο νηπιαγωγούς του σχολείου μας.
Επιλέγουμε το video, ξεκινάει μπορούμε να ανοίξουμε την οθόνη και να το δούμε.
Από το εργαστήριο δεξιοτήτων με θεματική ” Ενδιαφέρομαι και ενεργώ : Κοινωνική συναίσθηση κι ευθύνη”, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το διεθνές πρόγραμμα:” Αξίες ζωής στην εκπαίδευση”. Προέκυψε από την ανάγκη να μειωθεί η αρνητική επίδραση στα παιδιά από την αυξανόμενη βία, τα κοινωνικά προβλήματα και την έλλειψησεβασμού προς άλλους και το φυσικό περιβάλλον. Μέσα από ιστορίες, συζήτηση, δραστηριότητες και παιχνίδια τα παιδιά έρχονται σε επαφή με 11 αξίες ζωής: την ειρήνη, τον σεβασμό, την αγάπη, την υπευθυνότητα, την ευτυχία, την συνεργασία, την τιμιότητα, την ταπεινότητα, την ανεκτικότητα, την απλότητα και την ενότητα.
Εμείς επιλέξαμε να ασχοληθούμε με κάποιες από αυτές γιατί το χρονικό διάστημα θα ήταν 4 εβδομάδες. Ασχοληθήκαμε με την : Αγάπη, το σεβασμό, την καλοσύνη και την αυτοεκτίμηση. Άλλωστε με την ειρήνη και τη συνεργασία και την ανεκτικότητα, είχαμε ασχοληθεί στο πρώτο εργαστήριο δεξιοτήτων της θεματικής “Ευ ζην” : “Δε μαλώνω, δε μαλώνω, αγκαλιά μεγάλη απλώνω”.
Είναι σημαντικό για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, η σχολική τάξη να γίνει ένας χώρος που λειτουργεί στο πνεύμα των αξιών. Για να επιτευχθεί αυτό τα παιδιά χρειάζεται να νιώσουν μέσα στην τάξη συναισθήματα αγάπης, κατανόησης, σεβασμού, εκτίμησης και ασφάλειας.
Εμείς βοηθηθήκαμε και απο τα παρακάτω βιβλία για να επεξεργαστούμε κάθε αξία:
Ξεκινήσαμε με τη μέγιστη των αξιών, την ΑΓΑΠΗ.
Συζητήσαμε με τα παιδιά τι είναι η αγαπή, τι πιστεύουν και αισθάνοντια τα ίδια και κάναμε ένα πρώτο ιστόγραμμα.
Ζωγράφισαν για να αποδόσουν τη σκέψη τους.
Ζωγράφισαν επίσης και όλους όσους αγαπούν πιο πολύ μέσα σε μία καρδιά.
Αλλά δίξαμε και με παιχνίδια ποιου αγαπάμε :
Διαβάσαμε το υπέροχο παραμύθι της Γιολάντας Τσορώνη : ” Η σκάλα της αγάπης”, το συζητήσαμε, το αναδιηγήθηκαν τα παιδιά και το δραματοποιήσαμε.
Είπαμε λέξεις που έχουν σχέση με την αγάπη και φτιάξαμε ένα κολάζ με τη σκάλα της αγάπης:
Συζητήσαμε το ρητο:” Αγάπα και κάνε ό,τι θες”. Οι ιδέες των παιδιών ήταν πολλές.
Στην ουσία αν αγαπάς , δε θέλεις να πληγώνεις τους άλλους, ούτε να τους στεναχωρείς, ή να τους χτυπάς. Οπότε γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος.
Στο τέλος το ένα τμήμα έφτιαξε κι ένα μεγάλο κολάζ με όλο το νόημα της αγάπης: “Είναι όμορφο να σ’ αγαπούν, μα πιο όμορφο να γαπάς κι εσύ”.
Επόμενη αξία με την οποία ασχοληθήκαμε : Ο σεβασμός
Ξεκινήσαμε με μια ωραία ιστορία που την παίξαμε στο κουκλοθέατρο με δύο αδερφάκια που δε σέβονταν το ένα, το άλλο, κι έσπρωχνε το ένα το άλλο, του αντιμιλούσε, του έσχιζε ή του μουτζούρωνε τη ζωγραφιά και του χαλούσε τις κατασκευές.
Ακολούθησε συζήτηση για το πώς ένιωθαν τα δύο αδερφάκια, τι μπορούσαν να κάνουν για να νιώσουν καλύτερα, πώς μπορούσαν να διορθώσουν αυτή την άσχημη κατάσταση ανάμεσά τους. Αν συμβαίνει και μέσα στην τάξη κάποιες φορές κάτι αντίστοιχο, και τι κάνουμε γι’ αυτό. Καταλήξαμε στην έννοια του σεβασμού, και προσπαθήσαμε να τον ορίσουμε.
Είπαν τα παιδιά τις ιδέες τους και κάναμε ένα ιστόγραμμα.
Στο νηπιαγωγείο μας φτιάξαμε και κάρτες με ευχές για καλή Ανάσταση για να στείλουμε στους δικούς μας.
Φτιάξαμε και καλαθάκια για να βάλουμε μέσα τα αβγουλάκια που βάψαμε:
Φτιάξαμε και τη Σταύρωση και αποδόσαμε τη χριστιανική παράδοση για τις παπαρούνες που φύτρωσαν κάτω από το σταυρό του Χριστού και δέχτηκαν το αίμα Του και έτσι βάφτηκαν κόκκινες.
Παίξαμε και παιχνίδια με λαγούς:
Το παιχνίδι με τα κρυμμένα αβγά. Ήταν σα κρυμμένος θησαυρός. Πολλά αβγά ήταν κρυμμένα σε διάφορα μέρη μέσα στην τάξη. Δινόταν στα παιδιά ένας γρίφος για τη γωνιά της τάξης όπου υπήρχε ένα αβγό, Τα παιδιά πήγαιναν και έβρισκαν το αβγό. Στη συνέχεια καλούνταν να απαντ’ησπυν σε μία ερώτηση σχετική με τα Πάθη του Χριστού ή τα έθιμα του Πάσχα. Όποιος απαντούσε σωστά κέρδιζε ένα αβγουλάκι.
Ένα άλλο παιχνίδι που παίξαμε ήταν κινητικό. Ντυνόταν τα παιδιά λαγοί ( φορούσαν ένα καπελάκι λαγού) και τους γινόταν ερωτήσεις και έπρεπε να πηδήξουν μέσα στη σκάλα στο σκαλοπάτι όπου ήταν η σωστή απάντηση. Για παράδειγμα : Τι τρώει ο λαγός; οι απαντήσεις ήταν “καρότα”, “κέρατα”, “κεράσια”. Ή υπήρχαν στο έδαφος μισά καρότα και το πάνω μέρος έγραφε “λα” ή “λί” ή “λό” και το κάτω “γός”. Τα παιδιά έπρεπε να συνδυάσουν τα καρότα για να σχηματίσουν τη λέξη “λαγός”.
Γνωρίσαμε τα σημαντικότερα έθιμα του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα.
Ξεκινήσαμε από τα έθιμα του Σαββάτου της Ανάστασης του Λαζάρου. Είδαμε τα Λαζαράκια που φτιάχνονται ανημερα της μέρας της Ανάστασης του Λάζαρου ώς γλυκά – νηστίσιμα κουλουράκια.
Κατόπιν είδαμε το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου όπου τα παιδιά πηγαίνουν στα σπίτια της περιοχής με καλάθια στολισμένα με αγριολούλουδα
Στο καλάθι οι νοικοκυρές βάζουν αβγά για να βάψουν τη Μεγάλη Πέμπτη.
Μάθαμε τα κάλαντα του Λαζάρου και τα λέγαμε κάθε μέρα.
Ακούσαμε και τα κάλαντα της Καλύμνου που είναι πολύ ιδαίτερα.
Το επόμενο έθιμο που μάθαμε ήταν την Κυριακή των Βαϊων η εκκλησία στολίζεται με Βάγια και στο τέλος της θείας Λειτουργίας μοιράζονται τα Βάγια στους πιστούς.
Άλλο έθιμο που γνωρίσαμε είναι τη Μεγάλη Πέμπτη, το βάψιμο των αβγών.
Στο σχολείο μας βάψαμε κι εμείς αβγά, με διάφορους τρόπους.
Βάψαμε αβγά με χαρτί γκοφρέ:
Πήραμε βρασμένα αβγά, τα βρέξαμε τα βάλαμε σε αλουμινόχαρτο με χαρτιά γκοφρε, τα αφήσαμε μία μέρα και μετά τα βγάλαμε και τα γυαλίσαμε με ελαιόλαδο.
Ζωγραφίσαμε τα αβγά με κηρομπογιές και μετά τα βάψαμε κόκκινα :
Βάψαμε και κόκκινα αβγά.:
Τα αβγουλάκια μας έγιναν τέλεια!
Το επόμενο έθιμο που γνωρίσαμε ήταν ο στολισμός του επιταφίου του Κυρίου και η περιφορά του.
Για την περιφορά του επιταφίου:
Για την περιφορά του επιταφίου στη θάλασσα στο νησί της Νάξου
Το επόμενο έθιμο είναι το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στην Κέρκυρα : οι μπότιδες
Πάσχα. Τι γιορτάζουμε όμως το Πάσχα; Τι μας θυμίζει; Τι συμβαίνει τότε; Γιατί είναι η σημαντικότερη γιορτή για τους Χριστιανούς;
Θέσαμε ερωτήματα στα παιδιά και καταγράψαμε τις απαντήσεις τους.
Γνωρίσαμε τους 12 μαθητές του Χριστού, και κατοπιν ξεκινήσαμε να εξιστορούμε τα γεγονότα από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Ανάσταση.
Είπαμε πώς ο Χριστός ανέστησε το φίλο του το Λάζαρο 4 μέρες αφού είχε πεθάνει.
Μάθαμε και τα κάλαντα του Λαζάρου, είδαμε τα Λαζαρακια – πέρσι είχαμε φτιάξει στην τάξη γλυκά Λαζαράκια- , είδαμε το Λάζαρο φτιαγμένο με κουτάλα ξύλινη με τον οποίο σε κάποια χωριά λένε τα κάλαντα.
Διαβάσαμε από το βιβλίο της Ζωής Κανάβα για την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.
Διαβάσαμε και είδαμε εικόνες του Μυστικού Δείπνου, της Προσευχής στο όρος των ελαιών, της δίκης του Κυρίου, της Σταυρωσης , της αποκαθήλωσης και της Ανάστασης Του.
Τα παιδιά έφτιαξαν ένα βιβλίο με ζωγραφιές απο τα σημαντικότερα γεγονότα μέσα απο τα δικά τους μάτια.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή