1ο Σχέδιο Δράσης Ερωτηματολόγιο προς τους γονείς

251 2513672 books free open book clipart public domain open

Στα πλαίσια της υλοποίησης του 1ου σχεδίου δράσης του Νηπιαγωγείου μας και προσπαθώντας να διερευνήσουμε τρόπους ενίσχυσης του γραμματισμού στο οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών, ξεκινάμε με ένα ερωτηματολόγιο προς τους γονείς των παιδιών μας!

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο προκειμένου να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιό μας!

https://forms.gle/3m8fLZskRmENv51g7

“Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο” Πως είμαι εξωτερικά;

δεξιοτήτων 1

262202246 306830441159751 6420383538453269801 n

Καταγράφουμε τα εξωτερικά χαρακτηριστικά μας!

Μαθαίνουμε έννοιες όπως το ύψος, βάρος, παρατηρούμε τους φίλους μας για να εντοπίσουμε τα χαρακτηριστικά τους, κάνουμε καταγραφή των στοιχείων.

“Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο” Όλα αυτά που μας αρέσουν!

δεξιοτήτων 2

250770983 546773866402434 5072150717371800131 n

Τραβώ γραμμή σε αυτά που μου αρέσουν! Μου αρέσει η βροχή! Έχουμε ίδια μάτια! Μας αρέσουν τα μακαρόνια! Θέλω να παίξω ποδόσφαιρο!

Τα παιδιά μέσω της δραστηριότητας κατανόησαν πως τους αρέσουν τα ίδια πράγματα και έχουν πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ τους!

“Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο”

δεξιοτήτων 1

Το πρόγραμμα «ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο» ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2021.

Οι μικροί μαθητές μας γνώρισαν τον Πυξιδούλη και την Πυξιδούλα, άκουσαν την ιστορία τους  και έδιναν ραντεβού κάθε εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν διάφορα πράγματα.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να μοιραστούν εμπειρίες τους με την ομάδα, να εξοικειωθούν με τη λειτουργία της ομάδας και να αισθανθούν ισότιμα μέλη της.

Μέσω των δραστηριοτήτων τα παιδιά κατάλαβαν ότι όλοι έχουν κοινά χαρακτηριστικά που τους κάνουν να μοιάζουν, ενισχύθηκε η κριτική τους σκέψη, έμαθαν να αξιολογούν , να υιοθετούν υγιείς συνήθειες.

Επίσης γνώρισαν καλύτερα τον εαυτό τους, έμαθαν να παρουσιάζουν τον εαυτό τους , να ακούνε προσεκτικά τους άλλους αλλά και να αναγνωρίζουν τα θετικά χαρακτηριστικά των φίλων τους.

Τέλος, τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους, αναγνώρισαν πως εκφράζονται κάποια βασικά συναισθήματα, προσπάθησαν να αναγνωρίσουν  τα συναισθήματα των άλλων…

….και αποχαιρέτησαν τον Πυξιδούλη και την Πυξιδούλα που τους κράτησαν συντροφιά και τους έμαθαν τόοοσο ωραία πράγματα!

Όλα τα παραπάνω  πραγματοποιήθηκαν παίζοντας ψάρεμα, παντομίμα,  κάνοντας ζωγραφική, κολάζ, κατασκευές, διαβάζοντας ιστορίες και παραμύθια και πολλά άλλα!

Μαζεύουμε καπάκια για καλό σκοπό

kapakia amaxidio660

 

Στο σχολείο μας μαζεύουμε καπάκια από μπουκάλια νερου, αναψυκτικών, χυμών, απορρυπαντικών, συσκευασιών γάλατος,  και ό,τι άλλο καπάκι μπορεί κανεις να φανταστεί, για καλό σκοπό. Συλλέγονται  για να δοθούν σε εταιρίες ανακύκλωσης με αντάλλαγμα  την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων για συλλόγους  αναπήρων, παραπληγικών και θυμάτων απο τροχαία ατυχήματα.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2010 στα Γιαννιτσά.

mcx1bb1580819509126

 

Για 1 κιλό χρειάζονται περίπου 540 καπάκια, ενώ  1 τόνος είναι  περίπου 540.000 καπάκια μπουκαλιών  και   αποφέρει περίπου 180 Ευρώ, ενώ ένα αναπηρικό αμαξίδιο κοστίζει από 150 – 3000 Ευρώ.

Άλλωστε κάννουμε καλό και στο περιβάλλον αφού έρευνες, έχουν δείξει ότι τα καπάκια από πλαστικά μπουκάλια είναι ένα από αντικείμενα που βρίσκονται περισσότερο στα σκουπίδια παραλιών,  και είναι το δεύτερο πιο συχνά πεταμένο αντικείμενο μετά τα αποτσίγαρα.

 

Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να κρατάμε τα καπάκια και να τα  για να μαζευτεί οσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσό.

Σας καλούμε όλους να φέρετε όσα περισσότερα καπάκια μπορείτε στο Νηπιαγωγείο μας!!!

“Μαθαίνω, αξιοποιώ την ψηφιακή τεχνολογία, βελτιώνομαι!”

learn clipart 20 1

Το 2ο σχέδιο δράσης που υλοποιεί το σχολείο μας αφορά την ενσωμάτωση των Νέων Τεχνολογιών στη διδασκαλία των προγραμμάτων που υλοποιεί το Νηπιαγωγείο μας.

Το προσωπικό του σχολείου μας μέσω της συνεργασίας, της επικοινωνίας, της αυτοεπιμόρφωσης, της ενδοσχολικής επιμόρφωσης και του αναστοχασμού σχεδιάζει τις δράσεις προκειμένου να εντάξει τις Νέες Τεχνολογίες στην καθημερινή ζωή των τμημάτων μας.

Το 24ο Νηπιαγωγείο

  • συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα  (Οκτώβριος 2021),
  • συμμετέχει στην δράση “Καινοτόμα Σχολεία” της ΕΕΠΕΚ (ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ)
  • εκπονεί τη θεματική ενότητα του εργαστηρίου δεξιοτήτων ‘STEAM και η γη γυρίζει”
  • εισάγει το ρομποτάκι – μελισσάκι (bee-bot) στην εκπαιδευτική διαδικασία

” Το ταξίδι του γραμματισμού με όχημά μας τη σχολική βιβλιοθήκη” Ένα σχέδιο δράσης για μικρούς αλλά και για μεγάλους!

251 2513672 books free open book clipart public domain open

Τη σχολική χρονιά το Νηπιαγωγείο μας υλοποιεί ένα σχέδιο δράσης με τίτλο  “Το ταξίδι του γραμματισμού με όχημά μας τη σχολική βιβλιοθήκη”.

Στόχος του σχεδίου δράσης είναι να οργανώσουμε ένα μαθησιακό περιβάλλον ικανό να ενισχύσει τον προφορικό λόγο των παιδιών και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν αισθήματα σεβασμού και αγάπης προς το βιβλίο.

Η αγάπη για το βιβλίο είναι κάτι που μπορεί να καλλιεργηθεί από πολύ μικρή ηλικία. Πρώτα η οικογένεια και μετά το σχολείο οφείλουν να φέρουν το παιδί κοντά στο βιβλίο.

Έτσι λοιπόν τη φετινή χρονιά θα ανανεώσουμε, θα εμπλουτίσουμε και θα συνδιαμορφώσουμε μαζί με τα παιδιά την βιβλιοθήκη του σχολείου μας μέσα από βιωματικές δημιουργικές δραστηριότητες, δράσεις φιλαναγνωσίας και επιμορφώσεις γονέων σχετικές με τις τεχνικές ανάγνωσης ενός βιβλίου,  την κατανόηση της αξίας του και τα οφέλη που προσφέρει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.

Προγραμματισμός υλοποίησης Εργαστηρίων Δεξιοτήτων 21+

δεξιοτήτων 1

Το Νηπιαγωγείο μας έχει επιλέξει να υλοποιήσει τα εξής 4 Προγράμματα Δεξιοτήτων

  • Ενότητα:  Ζω καλύτερα-Ευ ζην

Πρόγραμμα: “Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο”

Το πρόγραμμα συμβάλει στην εκπαίδευση των παιδιών σε δεξιότητες επικοινωνίας, στην ένταξή τους στην ομάδα της τάξης, στην απόκτηση υγιών συνηθειών. Επιπρόσθετα στοχεύει στην καλλιέργεια της αυτογνωσίας και της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών (αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων)

 

  • Ενότητα:  Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

Πρόγραμμα:  “Νηπίων Παιδεία το πρώτο βήμα στη Δημοκρατία”

Η στοχοθεσία του προγράμματος στοχεύει στον αλληλοσεβασμό και στον σεβασμό στη διαφορετικότητα, στη συνεργασία /συνεργατικότητα», στην αντιμετώπιση διακρίσεων στην κοινωνική ευαισθησία, στην δημοκρατική παιδεία.

 

  • Ενότητα:   Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική σκέψη και Πρωτοβουλία

Πρόγραμμα:   “STEAM και η γη γυρίζει”

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο με βάση τις αρχές του εποικοδομητισμού και με μεθόδους διερευνητικής μάθησης οι μαθητές να σκεφτούν και να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις για το διάστημα και για το γεγονός ότι οι πλανήτες δεν είναι απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, αλλά αλληλοεξαρτώμενοι.

Μέσα από πειράματα, εξοικείωση με συγκεκριμένα εκπαιδευτικά λογισμικά, δημιουργία μηχανικών κατασκευών, καλλιέργεια της μαθηματικής σκέψης και εξοικείωση με βασικές αρχές προγραμματισμού και αλγοριθμικής σκέψης τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη φιλοσοφία του STE(A)M η οποία βασίζεται στην επιστήμη με βάση την έρευνα.

 

  • Ενότητα:   Φροντίζω το περιβάλλον

Πρόγραμμα:   «Παιδική HELMEPA – Η φίλη μας η θάλασσα»
HELMEPA – Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος

Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και θάλασσας να ενισχύσει τη γνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους ωκεανούς και να την ενθαρρύνει να αναλάβει ενεργό ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες για την επίτευξη του Στόχου 14: «Ζωή κάτω από την επιφάνεια της Θάλασσας», της Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών.

 

Εργαστήρια Δεξιοτήτων 21+

δεξιοτήτων

Για τη διδασκαλία των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων οι εκπαιδευτικοί καλούνται να σχεδιάσουν τα Προγράμματα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων. Ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά την υλοποίηση των τεσσάρων (4) Θεματικών Ενοτήτων 

Θεματικές Ενότητες

  • Ζω καλύτερα-Ευ ζην
  • Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη
  • Φροντίζω το περιβάλλον
  • Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική σκέψη και Πρωτοβουλία

δεξιότητες εργαστήρια εκπαιδευτικών

Η στοχοθεσία των προγραμμάτων έχει προσδιοριστεί βάσει των λεγόμενων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα: δεξιότητες της ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης. Ενδεικτικά, οι σύγχρονες δεξιότητες περιλαμβάνουν την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την επικοινωνία, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, την πρωτοβουλία, την οργανωτική ικανότητα, την ενσυναίσθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες, την επίλυση προβλημάτων, τον ψηφιακό και τεχνολογικό γραμματισμό.