Η Σχολική Βιβλιοθήκη του 24ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης -στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου δράσης, το οποίο αναδεικνύει τον πολύπλευρο ρόλο της μέσα στο εκπαιδευτικό «γίγνεσθαι»- διοργάνωσε κατά το σχολικό έτος 2022-2023 μία σειρά θεματικών εκθέσεων και αφιερωμάτων με τη συμμετοχή και επιμέλεια των μαθητών και μαθητριών της Β’ Λυκείου και στόχο την ευαισθητοποίηση όλης της σχολικής κοινότητας.
Το 24ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης τίμησε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (26η Σεπτεμβρίου) με ένα αφιέρωμα το οποίο περιλάμβανε παρουσίαση πολυτροπικού υλικού, δημιουργία ελληνικού και αγγλικού σταυρόλεξου με χρήση ψηφιακών εργαλείων, σχεδιασμό σελιδοδείκτη και γλωσσικά παιχνίδια, όπως η μετάφραση 24 λέξεων -σχετιζόμενων με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τις αξίες της συνεργασίας- στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.
Η Σχολική Βιβλιοθήκη «φωτίστηκε» από το πνεύμα των Χριστουγέννων με ένα αφιέρωμα που περιλάμβανε βυζαντινές αγιογραφίες, πίνακες Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, ποιήματα γνωστών λογοτεχνών, προτεινόμενα βιβλία. Αξίζει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι με εθελοντική συμμετοχή μαθητών και μαθητριών της Β΄ Λυκείου πραγματοποιήθηκε ένα μικρό εργαστήριο για να κατασκευάσουμε τις δικές μας κάρτες και να υποδεχτούμε τα Χριστούγεννα και τη Νέα Χρονιά με πολλές ευχές -κάποιες γραμμένες και σε πρωτότυπες ποιητικές δημιουργίες!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου δομήθηκε ένα μεγάλο αφιέρωμα. Το πολυτροπικό υλικό που αναρτήθηκε στον σχολικό χώρο στόχο είχε να αναδείξει τη σπουδαιότητα του εορτασμού, την ιστορική εξέλιξη της ελληνικής, τη διαχρονικότητα και την πολιτισμική παγκοσμιότητά της. Η έκθεση περιλάμβανε, επίσης, μία συλλογή αποφθεγματικού τύπου ρήσεων πνευματικών ανθρώπων -όπως του Οδ. Ελύτη, του Γ. Σεφέρη, του Δ. Σολωμού, του Ν. Βρεττάκου, αλλά και του Γ. Μπαμπινιώτη, της J. de Romilly, του W. Heisenberg- που με ενάργεια και εκφραστικότητα συμπυκνώνουν τη δύναμη και την ακτινοβολία της ελληνικής γλώσσας. To θεματικό αφιέρωμα υπογράμμισε ότι «η γλώσσα πάνω από όλα είναι αξία» και η ποιοτική καλλιέργεια του λόγου -τόσο στην προφορική όσο και στη γραπτή εκδοχή του- αποτελεί «έργο ζωής».
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τιμήθηκε με μία ωραία έκθεση που επιμελήθηκαν μαθητές και μαθήτριες της Β’ Λυκείου. Εικαστικό υλικό και στίχοι Ελλήνων και ξένων ποιητών (όπως του Β. Κορνάρου, του Δ. Σολωμού, του Γ. Ρίτσου, του Οδ. Ελύτη, αλλά και του Α. Tennyson) αναρτήθηκαν στον σχολικό χώρο, τονίζοντας ότι η ποίηση συνυφαίνεται διαχρονικά με όλες τις πτυχές της ζωής και παράλληλα αποτελεί «πηγή ανανέωσης της σκέψης» -με πλοηγό τις λέξεις και τη δημιουργικότητα. Το αφιέρωμα επιχείρησε να εστιάσει, ακόμη, στα δομικά συστατικά της ποίησης, τη σχέση της με την κοινωνία, τη θέση και τον ρόλο της στο σύγχρονο κόσμο, γιατί -κατά την εμβληματική φράση του Γ. Σεφέρη στην απονομή του βραβείου Nobel- «η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα».