Σημειωματάριο/λεύκωμα λόγου και τέχνης με μηνύματα φιλαναγνωσίας
Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΩΣ ΔΟΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
(ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ): ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ/ΛΕΥΚΩΜΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ
Το παρόν Σημειωματάριο (ΝoteBook)/Λεύκωμα Λόγου και Τέχνης εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου Σχεδίου Δράσης «Η Σχολική Βιβλιοθήκη ως Δομικό Στοιχείο της Εκπαιδευτικής Διαδικασίας και Καταλύτης Δημιουργικότητας» που υλοποιήθηκε στο 24ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης κατά το σχολικό έτος 2022-2023, με απώτερη πρόθεση να προάγει τη φιλαναγνωσία και να εκπέμψει μηνύματα ευαισθητοποίησης σε σχέση με το μείζον πολιτισμικό αγαθό, το βιβλίο -τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική του μορφή- αλλά και γενικότερα σε σχέση με τον ρόλο και τον θεσμό των βιβλιοθηκών. (περισσότερα…)
Θεματικά Αφιερώματα
Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΩΣ ΔΟΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
(ΜΕΡΟΣ ΙΙ): ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Η Σχολική Βιβλιοθήκη του 24ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης -στο πλαίσιο ενός ευρύτερου Σχεδίου Δράσης, το οποίο αναδεικνύει τον πολύπλευρο ρόλο της μέσα στο εκπαιδευτικό «γίγνεσθαι»- διοργάνωσε κατά το σχολικό έτος 2022-2023 μία σειρά θεματικών εκθέσεων και αφιερωμάτων με τη συμμετοχή και επιμέλεια των μαθητών και μαθητριών της Β’ Λυκείου και στόχο την ευαισθητοποίηση όλης της σχολικής κοινότητας.
Το 24ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης τίμησε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (26η Σεπτεμβρίου) με ένα αφιέρωμα το οποίο περιλάμβανε παρουσίαση πολυτροπικού υλικού, δημιουργία ελληνικού και αγγλικού σταυρόλεξου με χρήση ψηφιακών εργαλείων, σχεδιασμό σελιδοδείκτη και γλωσσικά παιχνίδια όπως η μετάφραση 24 λέξεων -σχετιζόμενων με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τις αξίες της συνεργασίας- στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. (περισσότερα…)
Ταξίδι στον κόσμο των βιβλιοθηκών
Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΩΣ ΔΟΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
(ΜΕΡΟΣ Ι): ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ
Στο 24ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, κατά το σχολικό έτος 2022-2023, υλοποιήθηκε Σχέδιο Δράσης με τίτλο: «Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΩΣ ΔΟΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ», με στόχο να αναδειχθεί η δυναμική και ο πολύπλευρος ρόλος που μπορεί να επιτελέσει η Σχολική Βιβλιοθήκη όχι μόνο ως μέσο δανεισμού βιβλίων αλλά και ως μοχλός διοργάνωσης θεματικών αφιερωμάτων που σχετίζονται με τον χώρο των Γραμμάτων και του Πολιτισμού. (περισσότερα…)
Το «Ιστορικό» Σταυρόλεξο της Α΄ Λυκείου.
Εσείς μπορείτε να το λύσετε;
Από μαθήτριες και μαθητές των τμημάτων Α1 και Α2
Οριζοντίως
- Έφτασε μέχρι την Ινδία
- Σε αυτούς ανατέθηκε η καταγραφή των νόμων
- Αποτελούσαν περιουσιακό στοιχείο του οίκου
- Το αντίτιμο της ελεύθερης εισόδου στο θέατρο την εποχή του Περικλή
Καθέτως
- Ονομάζονταν έτσι ο Γάιος και ο Τιβέριος
- Αυτοκρατορικό ένδυμα κόκκινου χρώματος
- Ο σοφιστής που διατύπωσε πρώτος την πανελλήνια ιδέα
- Ήταν η ανώτατη τάξη πολιτών στη Ρώμη
Εκδήλωση ομάδας ειδικών του ΚΕΑΤ (Κέντρου Αποκατάστασης Τυφλών Ατόμων) Θεσσαλονίκης.
Στις 28 Απριλίου διοργανώθηκε στο σχολείο μας από τις εκπαιδευτικούς του Τμήματος Ένταξης μία εκδήλωση βιωματικού χαρακτήρα με τη συνδρομή ομάδας ειδικών του ΚΕΑΤ (Κέντρου Αποκατάστασης Τυφλών Ατόμων) Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης οι μαθητές της Α΄ Λυκείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τεχνικές συνοδείας ατόμων με οπτική αναπηρία, να συνομιλήσουν με εκπαιδευτή σκύλων οδηγών, να ενημερωθούν για προσαρμοσμένα στην οπτική αναπηρία αθλήματα αλλά και για το goal ball, το μοναδικό μη προσαρμοσμένο άθλημα για τυφλούς και αμβλύωπες αθλητές. Τέλος, ήρθαν σε επαφή με την εδική γραφή Braille, έγραψαν σε μηχανή Perkins και επεξεργάστηκαν διάφορα οπτικά εκπαιδευτικά βοηθήματα. Η προσοχή και η συμμετοχή των μαθητών μας ήταν αξιοσημείωτες!
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και ερχομός της άνοιξης
Στις 21 Μαρτίου 2021 το σχολείο μας γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τον ερχομό της άνοιξης με την εαρινή ισημερία. Μαθήτριες και μαθητές της Α’ και Γ΄ τάξης δημιούργησαν μια γωνιά ποίησης στο σχολείο μας, ενώ η Β΄ τάξη άκουσε μελοποιημένη ποίηση αλλά και έμαθε ότι Φυσική και Ποίηση μπορούν να συνυπάρξουν
Η αλήθεια;— Ακτίνες Κοσμικές,— την έχετε ταράξει,
σας μάντεψε, σας κυνηγάει, και πάει να σας αδράξει
της ζωής πόσες θ’ ανοίξετε και ποιές —ποιός ξέρει— κρήνες,
κρυφές, αποκαλυπτικό φως, Κοσμικές Ακτίνες!
Κ. Παλαμάς, ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ του Φήμιου: ΟΙ ΣΤΕΡΝΕΣ
Ενημέρωση των μαθητών της Α΄ Λυκείου για Επαγγελματικό Προσανατολισμό
Στο πλαίσιο δράσεων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στις 18 Μαρτίου 2023 έγινε ενημέρωση των μαθητών της Α΄ Λυκείου για τις επιλογές που έχουν στη Β΄ και στη Γ΄ Λυκείου, ώστε να σχεδιάσουν το σχολικό τους μέλλον γνωρίζοντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν. Οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες συνέχισης των σπουδών τους σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ , ΑΕΙ, με βάση τα πρόσφατα δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Επίσης, δόθηκαν οδηγίες για τη διενέργεια τεστ δεξιοτήτων και επαγγελματικού προσανατολισμού, κάτι που τράβηξε πραγματικά το ενδιαφέρον των μαθητών. Οι απορίες των παιδιών ήταν πολλές και έδειξαν ακριβώς την επιθυμία τους να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους με προσεκτικό τρόπο.
Ενημερωτική ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο
Τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα των μαθητών/τριών του σχολείου μας για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο από την Υπεύθυνη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Πάτση Στέλλα, μετά από πρόταση της κ. Σαμούρη Σ.
Η κ. Πάτση, με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, αλλά και με την κατάθεση προσωπικών βιωμάτων από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξήγησε στα παιδιά μας πόσο εύκολη είναι η εξαπάτηση ενός ανήλικου ή ενήλικου μέσω διαδικτύου και έδωσε πολύτιμες συμβουλές για την αποφυγή εμπλοκής σε δύσκολες καταστάσεις. Οι ερωτήσεις των μαθητών μας ήταν πολλές και με τις απαντήσεις της η κ. Πάτση διαφώτισε πολλά σκοτεινά σημεία σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου και τη σχετική νομοθεσία που τη διέπει. Η ημερίδα στάθηκε η αφορμή για τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας στο σχολείο μας ( σελίδα 24-25 του τεύχους 3 της εφημερίδας μας).
2ος Ενδοσχολικός Διαγωνισμός Ορθογραφίας
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη και τη φετινή σχολική χρονιά ο 2ος Ενδοσχολικός Διαγωνισμός Ορθογραφίας, που τείνει να γίνει θεσμός για το σχολείο μας! Ο Διαγωνισμός διεξήχθη την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Στην α΄ φάση (γραπτή) του Διαγωνισμού συμμετείχαν 47 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, ενώ στη β΄ φάση (προφορική) προκρίθηκαν και συμμετείχαν 25 μαθητές. Ο τελικός είχε μεγάλη αγωνία, καθώς δύο μαθητές της Β΄ και μία μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου διαγωνίστηκαν για την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Για μία ακόμη χρονιά, νικητής αναδείχθηκε ο Στέφανος Βασιλείου, μαθητής της Β΄ τάξης, ο οποίος βραβεύθηκε από τον Διευθυντή του σχολείου και τις υπεύθυνες για τη διεξαγωγή του Διαγωνισμού Φιλολόγους. Ανάμεσα στα δώρα του νικητή υπήρχε και το βιβλίο «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», της Άλκης Ζέη, ως φόρος τιμής στη σπουδαία λογοτέχνη, καθώς το 2023 έχει ανακηρυχθεί «Λογοτεχνικό έτος Άλκης Ζέη» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Οι δράσεις της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 24ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
Η Σχολική Βιβλιοθήκη του 24ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης -στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου δράσης, το οποίο αναδεικνύει τον πολύπλευρο ρόλο της μέσα στο εκπαιδευτικό «γίγνεσθαι»- διοργάνωσε κατά το σχολικό έτος 2022-2023 μία σειρά θεματικών εκθέσεων και αφιερωμάτων με τη συμμετοχή και επιμέλεια των μαθητών και μαθητριών της Β’ Λυκείου και στόχο την ευαισθητοποίηση όλης της σχολικής κοινότητας.
Το 24ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης τίμησε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (26η Σεπτεμβρίου) με ένα αφιέρωμα το οποίο περιλάμβανε παρουσίαση πολυτροπικού υλικού, δημιουργία ελληνικού και αγγλικού σταυρόλεξου με χρήση ψηφιακών εργαλείων, σχεδιασμό σελιδοδείκτη και γλωσσικά παιχνίδια, όπως η μετάφραση 24 λέξεων -σχετιζόμενων με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τις αξίες της συνεργασίας- στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.
Η Σχολική Βιβλιοθήκη «φωτίστηκε» από το πνεύμα των Χριστουγέννων με ένα αφιέρωμα που περιλάμβανε βυζαντινές αγιογραφίες, πίνακες Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, ποιήματα γνωστών λογοτεχνών, προτεινόμενα βιβλία. Αξίζει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι με εθελοντική συμμετοχή μαθητών και μαθητριών της Β΄ Λυκείου πραγματοποιήθηκε ένα μικρό εργαστήριο για να κατασκευάσουμε τις δικές μας κάρτες και να υποδεχτούμε τα Χριστούγεννα και τη Νέα Χρονιά με πολλές ευχές -κάποιες γραμμένες και σε πρωτότυπες ποιητικές δημιουργίες!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου δομήθηκε ένα μεγάλο αφιέρωμα. Το πολυτροπικό υλικό που αναρτήθηκε στον σχολικό χώρο στόχο είχε να αναδείξει τη σπουδαιότητα του εορτασμού, την ιστορική εξέλιξη της ελληνικής, τη διαχρονικότητα και την πολιτισμική παγκοσμιότητά της. Η έκθεση περιλάμβανε, επίσης, μία συλλογή αποφθεγματικού τύπου ρήσεων πνευματικών ανθρώπων -όπως του Οδ. Ελύτη, του Γ. Σεφέρη, του Δ. Σολωμού, του Ν. Βρεττάκου, αλλά και του Γ. Μπαμπινιώτη, της J. de Romilly, του W. Heisenberg- που με ενάργεια και εκφραστικότητα συμπυκνώνουν τη δύναμη και την ακτινοβολία της ελληνικής γλώσσας. To θεματικό αφιέρωμα υπογράμμισε ότι «η γλώσσα πάνω από όλα είναι αξία» και η ποιοτική καλλιέργεια του λόγου -τόσο στην προφορική όσο και στη γραπτή εκδοχή του- αποτελεί «έργο ζωής».
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τιμήθηκε με μία ωραία έκθεση που επιμελήθηκαν μαθητές και μαθήτριες της Β’ Λυκείου. Εικαστικό υλικό και στίχοι Ελλήνων και ξένων ποιητών (όπως του Β. Κορνάρου, του Δ. Σολωμού, του Γ. Ρίτσου, του Οδ. Ελύτη, αλλά και του Α. Tennyson) αναρτήθηκαν στον σχολικό χώρο, τονίζοντας ότι η ποίηση συνυφαίνεται διαχρονικά με όλες τις πτυχές της ζωής και παράλληλα αποτελεί «πηγή ανανέωσης της σκέψης» -με πλοηγό τις λέξεις και τη δημιουργικότητα. Το αφιέρωμα επιχείρησε να εστιάσει, ακόμη, στα δομικά συστατικά της ποίησης, τη σχέση της με την κοινωνία, τη θέση και τον ρόλο της στο σύγχρονο κόσμο, γιατί -κατά την εμβληματική φράση του Γ. Σεφέρη στην απονομή του βραβείου Nobel- «η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα».