Γράφει η Τζαμπάζη Ανθή, μαθήτρια του Β2
Ως μαθήτρια Λυκείου πήρα την απόφαση να συντάξω ένα άρθρο με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στην τοπική εφημερίδα, τα οποία θίγουν ένα επίκαιρο θέμα, την τηλεργασία. Μέσα από αυτό το άρθρο θα γίνουν φανερές οι προσωπικές μου απόψεις για τα οφέλη ή ακόμη και τα αρνητικά της τηλεργασίας.
Καταρχάς, τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι η τηλεργασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητας, μιας και αντιμετωπίζουμε μία πανδημία εντελώς άγνωστη σε σχέση με άλλες. Μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η τηλεργασία είναι ένα σημαντικό εργαλείο, καθώς εν μέσω πανδημίας ήταν εφικτή η απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας. Η τηλεργασία είναι δυνατόν να ωφελεί το περιβάλλον, καθώς δεν απαιτείται μετακίνηση του εργαζόμενου με κάποιο μέσο μεταφοράς, προκειμένου να φτάσει στον χώρο εργασίας του. Ακόμη, με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος, ώστε το άτομο να ασχολείται απερίσπαστο με τις απαιτήσεις της εργασίας του. Η τηλεργασία, γίνεται αντιληπτό, ότι δίνει ευκαιρίες απασχόλησης σε άτομα με ειδικές ανάγκες, γυναίκες με πολλές υποχρεώσεις, όπως λόγου χάρη μία νέα μητέρα, και τέλος σε άτομα που ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές του πλανήτη.
Ωστόσο, είναι δυνατόν η τηλεργασία εκτός από ωφέλιμο παράγοντα, να αποτελεί και ζημιογόνο. Ένα στοιχείο που αποδεικνύει τα αρνητικά της τηλεργασίας είναι το πρόβλημα της συνεργασίας. Τις περισσότερες φορές οι τηλεργαζόμενοι δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους είτε λόγω του νέου περιβάλλοντος εργασίας, με το οποίο οφείλουν να εναρμονιστούν, είτε λόγω τεχνολογικών προβλημάτων που απορρέουν από αυτή τη νέα μορφή εργασίας. Επιπλέον, ενδεχομένως να υπάρχουν δυσκολίες όσον αφορά τον συντονισμό και την επίβλεψη της εργασίας από τους προϊσταμένους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνει εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των εργαζομένων από τους προϊσταμένους τους, για τον κόπο που καταβάλλουν με απώτερο σκοπό να εξελιχθούν επαγγελματικά. Τέλος, το άτομο αποστασιοποιείται κοινωνικά, αφού δεν έρχεται σε επαφή με άτομα του εργασιακού περιβάλλοντος, όπως συνηθίζεται υπό κανονικές συνθήκες.
Ανακεφαλαιώνοντας, η τηλεργασία μπορεί να χαρακτηριστεί τόσο ωφέλιμη για την κοινωνία, όσο και επιζήμια, ανάλογα με τις εκάστοτε συγκυρίες. Εναπόκειται στις συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων ο περιορισμός των αρνητικών της και η ενίσχυση μόνο των θετικών.
Η τηλεργασία, γίνεται αντιληπτό, ότι δίνει ευκαιρίες απασχόλησης σε άτομα με ειδικές ανάγκες, γυναίκες με πολλές υποχρεώσεις, όπως λόγου χάρη μία νέα μητέρα, και τέλος σε άτομα που ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές του πλανήτη.