Ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές της δημοκρατίας!
Οι μικροί μαθητές μας έμαθαν για τα γεγονότα και προβληματίστηκαν για τις έννοιες δημοκρατία, δικτατορία, παιδεία, ελευθερία, δικαιοσύνη, σεβασμός.
ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Ένα σύνθημα των εξεγερμένων φοιτητών του Νοέμβρη του 1973 που πάντα μας θυμίζει τον αγώνα για τα ιδανικά της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας. Μέσα στη σχολική μας τάξη προσπαθήσαμε να ευαισθητοποίησουμε τους μικρούς μαθητές για τις παραπάνω αξίες και την ανάγκη να αγωνιζόμαστε ενωμένοι για ειρήνη, δικαιοσύνη, δημοκρατία.
Μιλήσαμε για τη Δημοκρατία και τον αγώνα από τους απλούς ανθρώπους, τους πολίτες για ελευθερία, δικαιοσύνη και ειρήνη! Μιλήσαμε και είδαμε αποσπάσματα ταινιών για τα ιστορικά γεγονότα του Νοέμβρη του 1973 και των προηγούμενων χρόνων. Ακούσαμε τραγούδια, είδαμε πίνακες ζωγραφικής και κάναμε τις κατασκευές μας για να θυμόμαστε και να τιμούμε τους αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Αρχικά λοιπόν παρακολουθήσαμε ένα βίντεο που εξιστορεί τα γεγονότα εκείνων των ημερών:
“Οι φοιτητές διεκδικούσαν δικαιώματα που τους είχε στερήσει η δικτατορία: Διενέργεια φοιτητικών εκλογών, διακοπή της στράτευσης των φοιτητών, περισσότερα χρήματα για την Παιδεία και άλλα φοιτητικά αιτήματα. Όταν οι φοιτητές κατάλαβαν ότι τα αιτήματά τους ήταν αδύνατο να επιλυθούν από τους δικτάτορες, κλείστηκαν στις 14 Νοεμβρίου 1973 στο χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Τα συνθήματά τους στράφηκαν πια εναντίον της ίδιας της δικτατορίας: «Να φύγει η δικτατορία», «Ψωμί , Παιδεία, Ελευθερία». Τους φοιτητές ακολούθησαν πολλοί σπουδαστές, μαθητές, οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι. Έγινε έτσι το Πολυτεχνείο οχυρό και φρούριο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Ξεκίνησαν να ξεσηκώνουν τον κόσμο με φυλλάδια . Ένας πρόχειρος ραδιοφωνικός σταθμός στήθηκε στο Πολυτεχνείο και άρχισε να εκπέμπει την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, καλώντας το λαό σε συμπαράσταση. Ο λαός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των φοιτητών. Σύντομα οι δρόμοι γέμισαν κόσμο. Οι πολίτες προσφέρουν φάρμακα, χρήματα, κουβέρτες, καλάθια με τρόφιμα. Ως τις 8το βράδυ, ο κόσμος ο οποίος έχει συγκεντρωθεί υπερβαίνει τις 50.000.Οι δικτάτορες τρομοκρατούνται. Καταλαβαίνουν πως η εξέγερση δεν είναι πια φοιτητική. Είναι εξέγερση ολόκληρου του λαού. Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου καλείται να επέμβει ο στρατός. Τα τανκς ξεκινούν για να εκκένωσουν το κέντρο της Αθήνας από το επαναστατημένο πλήθος και το Πολυτεχνείο από τους φοιτητές. Στημένοι σε διάφορα κτίρια, επιλεγμένοι από την αστυνομία και το στρατό δολοφόνοι, πυροβολούν και σκοτώνουν ή τραυματίζουν πολίτες και φοιτητές σε μια προσπάθεια εκφοβισμού. Οι φοιτητές περικυκλώνονται. Καλούν τους στρατιώτες να ενωθούν μαζί τους. Ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο. Η απόφαση όμως έχει παρθεί. Γύρω στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου ένα τανκ έσπασε την πύλη του Πολυτεχνείου. Οι στρατιώτες όρμησαν μέσα. Το κυνηγητό φοιτητών και πολιτών συνεχίστηκε μέχρι το πρωί. Την άλλη μέρα οι πυροσβεστική ανέλαβε να καθαρίσει τα απομεινάρια της εξέγερσης. Ο αγώνας των φοιτητών του Πολυτεχνείου δεν προκάλεσε τη πτώση της δικτατορίας. Θα περνούσαν 8 ακόμη μήνες και η τραγωδία της Κύπρου για να φύγουν από την εξουσία οι δικτάτορες. Η μέρα όμως αυτή θα μείνει αξέχαστη στην καρδιά και στη μνήμη όλων των Ελλήνων.”
Και αφού καταλάβαμε ακριβώς τι συνέβη τότε, μελετήσαμε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής, σχολιάσαμε τα εξώφυλλα των εφημερίδων και φωνάξαμε δυνατά λέξεις και συνθήματα.
Διαβάσαμε την “Ντενεκεδούπολη” της Ευγενίας Φακίνου. Δοκίμασαν και τα ίδια να ζωντανέψουν τα αντικείμενα-κούκλες και τα κατάφεραν με επιτυχία.
Ακόμη το αγαπημένο βιβλίο: «Η Κυρά Δημοκρ ατία» της Κ. Αρμενιάκου. Το βιβλίο αυτό αποτέλεσε αφορμή για να κάνουμε ταξινόμηση συμπεριφορών στο σπιτάκι της Δικτατορίας και της Δημοκρατίας.
Διαβάσαμε το παραμύθι: “Το κανόνι της ειρήνης” της Φρόσως Χατόγλου .
Φτιάξαμε το δικό μας κανόνι που αντί για φωτιά πετάει όμορφα πράγματα, που θυμίζουν την ειρήνη.
Παρατηρώντας την μακέτα του κτηρίου-που φτιάξαμε στην ταξη μας-τον τόπο δηλαδή όπου διαδραματίστηκαν όλα αυτά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, αντιληφτήκαμε ακόμη καλύτερα τι έγινε τότε.
Μια ακόμη δραστηριότητα που άρεσε στα παιδια ήταν το να ψηφίσουν και να εκλέξουν τον/την πρόεδρο της τάξης μας. Ετσι πήραν μέρος και τα ίδια σε μια δημοκρατική πράξη και διαδικασία.
«Όσοι έπεσαν στο χώρο ετούτο, εγείρονται και προχωρούν στην ιστορία, κι ο λαός μαζί τους,
εκεί που σμίγουν φως και χώμα κι όνειρο, εκεί που λευτεριά κι Ελλάδα είν’ ένα.»
Γιάννης Ρίτσος