Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου συζητήσαμε για τα γεγονότα της 17 Νοεμβρίου του 1973. Είδαμε φωτογραφικό υλικό και βίντεο των γεγονότων. Ακούσαμε τραγούδια και ζωγραφίσαμε αυτά που μας έκαναν περισσότερο εντύπωση.
Για να κατανοήσουμε την έννοια της Δημοκρατίας σε αντιπαράθεση με την έννοια της Δικτατορίας, έννοιες πολύ δύσκολες στην κατανόηση για τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας διαβάσαμε παραμύθια που περιγράφουν τις δύο αυτές έννοιες. Έτσι διαβάσαμε το παραμύθι “Η κυρά Δημοκρατία” της Αρμενιάκου Κωνσταντίνας και ” στο δάσος” της Σοφίας Ζαραμπούκα.
Συζητήσαμε, προβληματιστήκαμε, βρήκαμε τις λέξεις- κλειδιά της ιστορίας για τη δημοκρατία και τη δικτατορία.Σε ποια πολιτεία θα θέλαμε να ζούμε;
Διαλέξαμε, αν ερχόταν η κυρά Δημοκρατία και η κυρά Δικτατορία στο σχολείο μας ποια θα θέλαμε να μείνει και γιατί. Και διαλέξαμε…..
Στο τέλος φωνάξαμε “Όλοι μαζί, όλοι μαζί, είμαστε πάντα πιο δυνατοί!” και “Ψωμί, παιδεία, ελευθερία!”, όπως οι ήρωες του παραμυθιού όταν έδιωξαν από το μικρό χωριό τη Ρία Δικτατορία και είχαν ξανά για αρχηγό την αγαπημένη τους κυρά Δημοκρατία.
Εκφραστήκαμε δημιουργικά…
Ακούσαμε και προσπαθήσαμε να μάθουμε το τραγούδι “Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο” και κάναμε το παρακάτω φύλλο εργασίας:
Την ημέρα της γιορτής της επετείου του Πολυτεχνείου παρακολουθήσαμε παράσταση κουκλοθεάτρου από τις κυρίες μας.
Τη σημερινή μέρα τιμήσαμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία.