Ρομποτάκια Ρanta στο σχολείο μας σε μια όμορφη διαδραστική παρουσίαση από τη Smaro Kambouraki και το εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής Robot Academy. Eυχαριστούμε πολύ που μας επισκεφτήκατε, η ρομποτική αναπτύσσει την υπολογιστική και λογικόμαθηματική σκέψη των παιδιών από την νηπιακή ηλικία και είναι πλέον απαραίτητο κομμάτι της διδακτικής μας καθημερινότητας. Το χαρήκαμε πολύ!
Και φέτος στο νηπιαγωγείο μας γιορτάστηκε η 25 η Μαρτίου με χορούς και τραγούδια .Τα παιδιά και των 3 τάξεων ,φορώντας άσπρο -,μπλέ και κρατώντας σημαιάκια , παρέλασαν στην πλατεία του σχολείου μας ,τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς Ροδίτικους χορούς όπως το γαιτανάκι και τις καμάρες Τήλου και μας έκαναν υπερήφανους.
Μάθαμε τα τραγούδια και τα τραγουδήσαμε :Το κρυφό σχολειό και είσαι το φλάμπουρο απο you tube χορωδία Λάμπρου
Ετοιμαστήκαμε για παρέλαση , όλα τα παιδιά του νηπιαγωγείου κρατώντας ψηλά το σημαιάκι μας….
Και δεν παρέλειψαν οι δημιουργίες μας για την 25 ηΜαρτίου για να στολίσουμε την τάξη μας .Αποφασίσαμε να φτιάξουμε το τσαρούχι του τσολιά .Και τα αγόρια αφού έμαθαν τα μέρη της φορεσιάς του τσολιά έφτιαξαν τσολιά με τύπωμα απο σφουγγάρι και τα κορίτσια ‘εφτιαξαν την Αμαλία με την ίδια τεχνική επίσης.
Τέλος για να θυμηθούμε ξανά την Σημαία της Ελλάδας, χρησιμοποιήσαμε το beebot ως τσολιά και χωρισμένοι σε μικρές ομάδες το κατευθύναμε απο την μεγαλύτερη στην μικρότερη σημαία ,δημιουργώντας αλγόριθμους στην αρχή με κάρτες και μετά χωρίς για να δείξουμε την διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσει τοbeebot
Ακόμη φτιάξαμε διακοσμητικές κονκάρδες. Φωτοτυπήσαμε σε λευκό χαρτί το ποίημα του Ρήγα Φεραίου “Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή” και το κόψαμε σε σχήμα στρογγυλό. Χρωματίσαμε τις δάφνες με τους μαρκαδόρους μας και κατόπιν το κολλήσαμε σε λευκό χαρτόνι που επίσης το κόψαμε σε στρογγυλό σχήμα. Ολοκληρώσαμε την κατασκευή μας τοποθετώντας λωρίδες γκοφρέ, σε άσπρο και γαλάζιο χρώμα (ιδέα από Σύγχρονο Νηπιαγωγείο).
Λέγοντας stem εννοούμε μια εκπαιδευτική προσέγγιση, που χρησιμοποιεί τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία και την επιστήμη της μηχανικής γύρω από ένα θέμα. Συνοπτικά αναφέρεται ως “STEM” [Science, Technology, Engineering and Mathematics]
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής απευθύνεται σε μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων από όλη την Ελλάδα. Για κάθε βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, κι ως εκ τούτου διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια. Το Φεστιβάλ θα οργανωθεί στις 13 περιφέρειες της χώρας μας και παράλληλα οι εργασίες των ομάδων θα ανέβουν στο κανάλι του STEM education στο YouTube.
Φέτος στην κατηγορία νηπιαγωγείου:
Ο STEM educationhttps://stem.edu.gr/panellhnios2024_nhpiagwgeio/#1538477114034-b98ec0b3-ae22 στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού διοργανώνει το δεύτερο φεστιβάλ Προσχολικής Εκπαίδευσης. Το θέμα του διαγωνισμού είναι : «Μεσόγειος, πηγή ζωής και πολιτισμού».Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου (4-5 ετών) προτείνουν τις ιδέες τους για το πως μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον της Μεσογείου, μέσα από κατασκευές με επιδαπέδιες πίστες και υλικά της αρεσκείας τους, δημιουργώντας ομάδες των 6-10 μαθητών. Φτιάχνουν τον πρώτο τους αλγόριθμο, αναπτύσσοντας παράλληλα τις καλλιτεχνικές και κοινωνικές τους δεξιότητες.
Στο Νηπιαγωγείο μας συστάθηκε αντιπροσωπευτική ομάδα 10 παιδιών και από τα 3 τμήματα του σχολείου μας και έπειτα από παρουσίαση του θέματος, χρήση χάρτη ,αξιοποίηση παραμυθιού για την Μεσόγειο, χωρίστηκε σε 3 υποομάδες, η 1η υποομάδα ασχολήθηκε με την κατασκευή της πίστας και των σταθμών ρύπανσης. Η 2η υποομάδα επεσήμανε τις αιτίες της ρύπανσης, δημιούργησε μικρά ποιηματάκια για τους σταθμούς και η 3η υποομάδα προγραμμάτισε το ρομποτάκι , ώστε περνώντας διαδοχικά από τους 4 σταθμούς, 1ος- Σκουπίδια στις θάλασσες και ακτές, 2ος-Υπεραλίευση, 3ος- Βιομηχανική Ρύπανση και 4ος- Πετρελαιοκηλίδες από τα πλοία να φτάσει στον 5ο σταθμό και στην επίλυση του προβλήματος ,που τα παιδιά πρότειναν να είναι ο Καθαρισμός της θάλασσας και η Ανακύκλωση. Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της δημιουργικής διαδικασίας, που ενθουσίασε τα παιδιά και τα γέμισε προβληματισμούς, αλλά και γνώσεις ήταν η δημιουργία βίντεο, που ανέβηκε, με την απαραίτητη γονική συναίνεση, στο κανάλι του stem education στο youtube. Ακολουθεί σύνδεσμος της παρουσίασης https://www.youtube.com/watch?v=1SUKzML-xgQ
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παιδιά και από τα 3 τμήματα του Νηπιαγωγείου μας παρακολούθησαν την όλη διαδικασία από την αρχή έως το τέλος, αποκομίζοντας χρήσιμες πληροφορίες και υιοθετώντας στάσεις ζωής χρήσιμες για την προστασία του περιβάλλοντος όπως:
Πως μπορούμε να προστατεύσουμε την Μεσόγειο?
ΔΕΝ πετάμε τίποτα στην θάλασσα ούτε στην παραλία.
ΔΕΝ αφήνουμε πίσω μας σκουπίδια , όταν φεύγουμε από
την παραλία.
ΔΕΝ ψαρεύουμε μικρά ψάρια κατά την εποχή της
αναπαραγωγής τους.
ΔΕΝ μαζεύουμε κοχύλια ή άλλους ζωντανούς οργανισμούς
από τη θάλασσα ή τις ακτές.
ΔΕΝ ενοχλούμε τους θαλάσσιους οργανισμούς μέσα στη
θάλασσα ή στην ακτή.
ΔΕΝ πρέπει τα πλοία , όταν καθαρίζουν τις δεξαμενές τους
να αδειάζουν το πετρέλαιο στην θάλασσα.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ 28-3-2024
Το 21ο Νηπιαγωγείο Ρόδου είναι η μοναδική συμμετοχή στην κατηγορία Νηπιαγωγείων στον Περιφερειακό Διαγωνισμό STEM Ν.Αιγαίου μαζί με άλλα δημοτικά και γυμνάσια, που έλαβε χώρα στο 7ο Γυμνάσιο Ρόδου. Tα παιδιά κατασκεύασαν επιδαπέδια πίστα με 5 σταθμούς-αιτίες μόλυνσης της Μεσογείου και την παρουσίασαν στο κοινό, που παρακολούθησε, θέμα του διαγωνισμού ” Η Μεσόγειος πηγή ζωής και πολιτισμού”.
Βραβείο SΤEM εκπαιδευτικής ρομποτικής!
Με “Βραβείο Συνεργασίας” τιμήθηκε το 21ο Νηπιαγωγείο Ρόδου στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ STEM Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για την Προσχολική Εκπαίδευση με θέμα “Η Μεσόγειος πηγή ζωής και πολιτισμού”, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22/5/2024, διάρκειας7 ωρών. Εκπαιδευτικοί και παιδιά και από τα 3 τμήματα του σχολείου μας συνεργάστηκαν με κέφι και μεράκι για αυτό το αποτέλεσμα. Συγχαρητήρια στα γλαροπούλια μας που θα συνεχίσουν περήφανα να ταξιδεύουν στη Μεσόγειο!
Καλωσορίζουμε τον πρώτο μήνα της Άνοιξης με τα κάλαντα της Άνοιξης ,που ακούμε και τραγουδάμε απο you tube και στη συνέχεια σύμφωνα με το έθιμο φτιάχνουμε Μαρτάκια .Τα βραχιολάκια δηλαδή με την άσπρη και κόκκινη κλωστή για να μη κάψει ο ήλιος της Άνοιξης τα πρόσωπα των παιδιών. Είναι γνωστή και η παροιμία :Που έχει κόρη ακριβή του Μάρτη ήλιος μη τη δει!και αναφέρεται κυρίως στα κορίτσια για να προσέχουν το δέρμα τους απο τον ήλιο και να μην καούν.
Λέγεται ότι είναι έθιμο με ρίζες απο την Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα προέρχεται απο τα Ελευσίνια μυστήρια, όπου έδεναν μια κλωστή στο χέρι τους και την ονόμαζαν κρόκη. Στην νεότερη Ελλάδα ονομάστηκε Μάρτης η Μαρτιά. Το φοράμε στο χέρι μέχρι τέλος Μαρτίου και δε το πετάμε στα σκουπίδια ,αλλά σύμφωνα με το έθιμο , το αφήνουμε σε δέντρα για να το βρουν τα πουλιά και να φτιάξουν τις φωλιές τους. Η το αφήνουμε σε τριανταφυλλιές για να έχουμε κόκκινα μαγουλάκια… Φτιάξαμε και εμείς λοιπόν τα Μαρτάκια μας ..
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!
Ο Μάρτης όμως μας φέρνει και τις Απόκριες .Έτσι λοιπόν με αφορμή και την επίσκεψη μας στο πάρκο Ροδινιού και στο ελαφοκομείο σκεφτήκαμε να φτιάξουμε μάσκα ελαφάκι και να χοροπηδήσουμε σαν τα ελάφια…Πήραμε ψαλίδια ,χαρτόνια ,κόλλες και σε μικρές ομάδες αρχίσαμε να δημιουργούμε τις μάσκες μας .Δεν τις στηρίξαμε σε λάστιχο αλλά σε ξυλάκι και ήταν υπέροχες. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και καταχάρηκαν με τις δημιουργίες τους..
Ύστερα από την επίσκεψη μας στο ελαφοκομείο και τις γνώσεις που αποκομίσαμε για το ελάφι, το σύμβολο της Ρόδου, τα παιδιά με χαρά συνέχισαν να φτιάχνουν μάσκες-ελάφι, ζωγράφισαν με το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα που έχει το dama dama το κεφάλι του ελαφιού, το έκοψαν και το στερέωσαν στο ξυλάκι…..
Αφού διαβάσαμε το αγαπημένο παραμύθι της αποκριάς “Ο Αρλεκίνος” της Ζώρζ Σαρρή φτιάξαμε τους δικούς μας πολύχρωμους αρλεκίνους!
Ακούμε το τραγούδι με το εικονόλεξο απο you tube: Ο παλιάτσος , διάβάζουμε και ανακαλύπτουμε ποια λέξη κρύβεται στην εικόνα του τραγουδιού ,προβληματιζόμαστε ,συζητάμε για το θέμα,,ψάχνουμε να βρούμε την ίδια λέξη διαφορετικά π,χ κλόουν και κατασκευάζουμε ένα παλιάτσο διαφορετικό για να στολίσουμε την τάξη μας. Ένα ανάποδο κλόουν -παλιάτσο.
Θυμόμαστε πάλι τι μάθαμε για τις απόκριες ,καθώς διανύουμε την εβδομάδα της τυρινής και επεξεργαζόμαστε το βίντεο απο τοyou tube
Συνεχίζοντας τις δραστηριότητες μας για το καρναβάλι ,κάνουμε face painting με θέματα που αγαπούν τα παιδιά.Τα κορίτσια ζήτησαν το γατάκι hellokity και τα αγόρια ήθελαν τον φανταστικό ήρωα superman.’ Όλοι μαζί ενώσαμε τις δυνάμεις μας και το αποτέλεσμα ήταν πολύ όμορφο και ενθουσίασε τα παιδιά.
SUPERMAN
HELLOKITTY
Απόκριες και άνοιξη, μέρες ξεγνοιασιάς, γλεντιού και χαράς μέσα στις πρώτες ομορφιές και μυρωδιές του Μάρτη. Τα παιδιά έκοψαν κύκλους που τους ζωγράφισαν με διάφορα χρώματα, τους κόλλησαν πάνω σε πολύχρωμες λωρίδες χαρτί και στερέωσαν σύρμα πίπας με κύκλους από διάφορα μοτίβα. Το αποτέλεσμα ήταν χρωματιστά, ζωηρά, χαρούμενα καπέλα της Άνοιξης.
Χόρεψαν στους ρυθμούς του καρναβαλιού με τα χάρτινα χρωματιστά καπέλα τους και με face painting( καρδούλες, λουλούδια…..)
Μπορεί ο Μάρτης να κάνει νάζια ,όμως και στην τάξη μας ήρθε η άνοιξη . Και μαζί της έφερε Λονδρέζικο αέρα ,με τα πλουμιστά ,λουλουδάτα καπέλα ,όπως αυτά που φορούν οι κυρίες στο Λονδίνο . Τα κορίτσια πήραν ψαλίδια απο νωρίς το πρωί και χωρισμένα σε μικρές ομάδες άρχισαν να κόβουν να σχεδιάζουν και να κολλούν με ανυπομονησία. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν απίθανο και ενθουσίασε πολύ τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια.
Τα αγόρια ωστόσο επέλεξαν να φτιάξουμε καπέλο του βάτραχου εμπνευσμένο απο το παραμύθι :Πρίγκιπας βάτραχος των αδερφών Grimm,που υπάρχει στη δανειστική βιβλιοθήκη της τάξης μας και τους αρέσει πολύ.
Έτσι λοιπόν ,πήραν με την σειρά τους τα ψαλίδια και τους μαρκαδόρους και ξεκίνησε η εργασία με κέφι και χαρά…
Συνέχεια αποκριάτικων κατασκευών με πολύχρωμους κλόουν που έφτιαξαν με τη βοήθεια χρωμάτων και ρολών υγείας.
Το κάθε παιδί έφτιαξε μάσκες με τον αγαπημένο του ήρωα (π.χ μονόκερος, μίνιον, Νταίζυ…..)
Και συνεχίζουμε με τι Απόκριες, αυτή την όμορφη και χαρούμενη γιορτή. Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο πληροφορίες για το καρναβάλι που διοργανώνουν διάφορες πόλεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Ακούσαμε παραδοσιακά τραγούδια για τις Απόκριες, όπως είναι ” Ο Χαραλάμπης” και παρατηρήσαμε πως τα τραγούδια αυτά είναι διασκεδαστικά, αστεία και έχουν έντονο ρυθμό.
Κατόπιν φτιάξαμε τις δικές μας αποκριάτικες μάσκες.
Και οι μάσκες αρκουδάκια είναι έτοιμες!
Και φυσικά Καθαρά Δευτέρα χωρίς χαρταετό δεν γίνεται φτιάξαμε λοιπόν χαρταετούς από χάρτινα πιάτα, τα ζωγραφίσαμε με όποια χρώματα και σχέδια θέλαμε και για ουρά βάλαμε πολύχρωμες λωρίδες από γκοφρέ.
Επίσης φτιάξαμε χαρταετούς από γλωσσοπίεστρα σε διάφορα χρώματα και τους διακοσμήσαμε με ματάκια, πον-πον και κορδέλες. Μια όμορφη ιδέα που πήραμε από το διαδίκτυο.
Απόκριες σημαίνει χορός, τραγούδι, πολύ κέφι και χαρούμενους μασκαράδες, μικρούς και μεγάλους, που γέμισαν με τις φωνές και τα γέλια τους την αυλή του σχολείου μας την τελευταία Παρασκευή της αποκριάς. Γονείς του Συλλόγου μας από νωρίς φρόντισαν να ανάψουν κάρβουνα και να ψήσουν σουβλάκια για τα παιδιά. Μαμάδες έφτιαξαν επίσης και γλυκάκια που μοιράστηκαν στο σχόλασμα.
Τα παιδιά χόρεψαν, έπαιξαν και διασκέδασαν με ανιματέρ!
και φυσικά έφαγαν όλες τις νόστιμες λιχουδιές που ετοίμασε ο Σύλλογος Γονέων, που για άλλη μια φορά τον ευχαριστούμε θερμά για όλα τα ωραία που διοργανώνει.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή