Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στο Νηπιαγωγείο μας!

Με αφορμή την εθνική μας εορτή, τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας είχαν την ευκαιρία να μάθουν για το ιστορικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου και να συμμετάσχουν σε ποικίλες εκπαιδευτικές και βιωματικές δραστηριότητες.

Αρχικά, μιλήσαμε για το καταδρομικό Έλλη και τα παιδιά ζωγράφισαν ένα μικρό ομοίωμα του πλοίου, συνδέοντάς το με τα γεγονότα της εποχής. CamScanner 2024 10 27 19.12 06

Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον για τη ζωή του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της πόλης μας, και μέσα από εικόνες, βιβλία και βίντεο έμαθαν για τον ηρωισμό και τη δύναμη της πίστης. Εμπνευσμένα από τη μορφή του, δημιούργησαν τη δική τους απεικόνιση του Αγίου Δημητρίου με την τεχνική του ψηφιδωτού, συνδυάζοντας δημιουργικότητα και σεβασμό στη θρησκευτική μας παράδοση.4

Στη συνέχεια, διαβάσαμε την ιστορία της Γαλάτειας Σουρέλη, Το Ασπρογάλανο Πανί, που μας ταξίδεψε στην εποχή της δημιουργίας της ελληνικής σημαίας. Με έμπνευση από την ιστορία, τα παιδιά ζωγράφισαν τις δικές τους εκδοχές της και στη συνέχεια, κατασκεύασαν το δικό τους ασπρογάλανο πανί, γεμίζοντάς μας με περηφάνια για το σύμβολο της χώρας μας.

5

1 1

Μιλήσαμε για τη ζωή του στρατιώτη της Πίνδου και ζωγραφίσαμε εικόνες από τη ζωή του και τις συνθήκες στο μέτωπο, δίνοντας έμφαση στο θάρρος και την αλληλεγγύη. Με την τεχνική του τυπώματος, τα παιδιά απεικόνισαν τον φαντάρο πάνω στα βουνά, φωνάζοντας το σύνθημα “ΑΕΡΑ”!

4 1

2 1

Τα παιδιά παρακολούθησαν σε κουκλοθέατρο το παραμύθι «Το Κανόνι της Ειρήνης», μέσα από το οποίο συζητήσαμε για τη σημασία της ειρήνης και τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου και στη συνέχεια το ζωγράφισαν.

2

 

3

ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΡΗΝΗ

1

Τέλος, τα παιδιά δραματοποίησαν τα ιστορικά γεγονότα στη γιορτή μας, δίνοντας το δικό τους μήνυμα για την ειρήνη και την ενότητα.

5 1

6 7

Έτσι, μέσα από όλες αυτές τις δράσεις, έμαθαν το βαθύτερο νόημα της 28ης Οκτωβρίου και τις αξίες που εμπνέουν τις επόμενες γενιές.

 

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Μαθαίνουμε Παίζοντας: Διαδικτυακά Παιχνίδια για το Δάσος

Στο πλαίσιο του eTwinning έργου μας “Secrets of Forest: A Magical Exploration”, αξιοποιήσαμε τη δύναμη της τεχνολογίας και της παιχνιδοποίησης στη μάθηση. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν διαδικτυακά παιχνίδια που δημιουργήθηκαν ειδικά για τις ανάγκες του έργου, ενισχύοντας με διασκεδαστικό τρόπο τις γνώσεις τους για το δάσος και την προστασία του.

Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια αντιστοίχισης, μνήμης και παζλ τα παιδιά επανέλαβαν όσα έμαθαν για την πανίδα του δάσους.

oniline gaming

online games

Η βιωματική αυτή προσέγγιση ενίσχυσε το ενδιαφέρον τους και τους έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούν και να διασκεδάσουν, ενώ παράλληλα εδραίωσαν τις αποκτηθείσες γνώσεις τους.

Τα ζώα του δάσους μας

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας “Τα ζώα του δάσους μας,” τα παιδιά συγκέντρωσαν από την αυλή μας, φυσικά υλικά, όπως φύλλα, κλαδιά και σπόρους, και δημιούργησαν φιγούρες ζώων που ζουν στα δάση μας. Έπειτα από ψηφοφορία, η τάξη μας αποφάσισε να φτιάξει την αλεπού, αναδεικνύοντας τη φαντασία και τη συνεργασία τους.

The fox 1

Όλες οι δημιουργίες τοποθετήθηκαν σε μια εντυπωσιακή συνεργατική αφίσα, γεμάτη ζωντάνια και δημιουργικότητα!

Ζώα του δάσους μας

Κανόνες Συνεργασίας στο Νηπιαγωγείο

Στο νηπιαγωγείο μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε με τους φίλους μας, να μοιραζόμαστε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Για να περνάμε όμορφα όλοι μαζί, ακολουθούμε μερικούς απλούς κανόνες:

  • Μιλάμε ευγενικά: Όταν θέλουμε να πούμε κάτι, χρησιμοποιούμε πάντα ευγενικά λόγια και μιλάμε ήρεμα.
  • Μοιραζόμαστε τα παιχνίδια: Όταν παίζουμε, είναι ωραίο να μοιραζόμαστε τα παιχνίδια μας με τους φίλους μας για να διασκεδάσουμε όλοι μαζί.
  • Περιμένουμε τη σειρά μας: Στα παιχνίδια, στις δραστηριότητες, ακόμα και στην τάξη, περιμένουμε υπομονετικά τη σειρά μας.
  • Βοηθάμε τους φίλους μας: Αν κάποιος φίλος χρειάζεται βοήθεια, είμαστε εκεί για να τον στηρίξουμε και να τον βοηθήσουμε.
  • Ακούμε τους άλλους: Όταν κάποιος μιλάει, ακούμε προσεκτικά και περιμένουμε να τελειώσει πριν μιλήσουμε εμείς.
  • Παίζουμε όλοι μαζί: Είναι όμορφο να προσκαλούμε όλα τα παιδιά στο παιχνίδι και να μην αφήνουμε κανέναν μόνο του.

Για να εμπεδώσουμε καλύτερα αυτούς τους κανόνες, παίξαμε με κάρτες που απεικόνιζαν διάφορες συμπεριφορές. Μαζί, κατηγοριοποιήσαμε τις συμπεριφορές σε “καλές” και “κακές”. Αυτό μας βοήθησε να καταλάβουμε ποια πράγματα πρέπει να κάνουμε για να συνεργαζόμαστε σωστά και ποια πρέπει να αποφεύγουμε. Έτσι, μάθαμε μέσα από το παιχνίδι να αναγνωρίζουμε πότε φερόμαστε σωστά και πότε χρειάζεται να βελτιωθούμε.

Επίσης, παίξαμε και με τα ρομποτάκια και πήραμε μέρος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού! Τα παιδιά συνεργάστηκαν για να προγραμματίσουν τα ρομποτάκια μας και να τα καθοδηγήσουν σε διαφορετικές συμπεριφορές, αποφεύγοντας τις λάθος συμπεριφορές. Μέσα από αυτό το διασκεδαστικό παιχνίδι, έμαθαν να δουλεύουν ως ζευγάρια, να μοιράζονται ιδέες και να επιλύουν προβλήματα μαζί.

2 21 2

Με αυτούς τους κανόνες, το παιχνίδι και οι δραστηριότητές μας θα είναι πάντα διασκεδαστικά και θα περνάμε υπέροχα στο νηπιαγωγείο!

CODE WEEK 1

1η STEAM Αποστολή: Δημιουργούμε το δικό μας ζώο του δάσους

Η πρώτη μας STEAM αποστολή ξεκίνησε με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα! Τα παιδιά της τάξης μας ανέλαβαν να κατασκευάσουν ένα ζώο του δάσους χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ανακυκλώσιμα υλικά. Το ζώο που επιλέξαμε είναι το ελάφι, ένα σύμβολο της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής μας, που συνδυάζει τη γνώση με τη φαντασία.

Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, αναζητήσαμε στο διαδίκτυο και στα βιβλία της τάξης πληροφορίες για τον βιότοπο του ελαφιού, τη διατροφή του και τη σημασία του στο οικοσύστημα. Τα παιδιά έμαθαν ότι το ελάφι ζει κυρίως σε δασικές περιοχές και τρέφεται με φυτά, χόρτα και βλάστηση.

the deer

 

Οι δημιουργίες μας, μαζί με τις περιγραφές από τις τάξεις όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα,  αποτελούν μέρος του συνεργατικού διαδικτυακού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας!

https://prezi.com/view/aS6NE5zRAsiuSP6WdUKJ/

Η δραστηριότητα αυτή είχε και επέκταση για συνεργασία σχολείου και οικογένειας. Στο πλαίσιο του eTwinning έργου μας “Secrets of Forest: A Magical Exploration”, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τη σύνδεση αυτή, εμπλέκοντας τους γονείς σε δημιουργικές δραστηριότητες. Μία από αυτές είναι η κατασκευή ενός δασικού ζώου στο σπίτι, μαζί με τα παιδιά, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα ή φυσικά υλικά.



Λήψη αρχείου

Τα έργα εκτέθηκαν στην τάξη μας, δημιουργώντας ένα μοναδικό μουσείο δασικών ζώων! Με αυτή τη δράση, τα παιδιά όχι μόνο μαθαίνουν για τη σημασία του δάσους και της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά βιώνουν και τη χαρά της δημιουργίας μαζί με την οικογένειά τους.

Άσκηση Ετοιμότητας Σεισμού στο Νηπιαγωγείο μας

Στο νηπιαγωγείο μας, η ασφάλεια των παιδιών είναι πάντα προτεραιότητα. Για να προετοιμαστούμε καλύτερα για έναν πιθανό σεισμό, πραγματοποιήσαμε την πρώτη άσκηση ετοιμότητας σεισμού, αλλά και μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες που βοήθησαν τα παιδιά να κατανοήσουν τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και πώς πρέπει να αντιδράσουν.

Αρχικά, διαβάσαμε βιβλία και παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο για τους σεισμούς, ώστε τα παιδιά να μάθουν με απλό και κατανοητό τρόπο τι είναι ένας σεισμός και γιατί είναι σημαντικό να προετοιμαζόμαστε. Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαμε προσομοίωση σεισμού μέσα στην τάξη, όπου τα παιδιά εξασκήθηκαν στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση σεισμού.

Κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης, τα παιδιά έμαθαν:

  1. Να μένουν ψύχραιμα: Είναι σημαντικό να μην πανικοβάλλονται και να ακολουθούν τις οδηγίες.
  2. Να προστατεύουν το κεφάλι τους: Κρύβονται κάτω από ένα σταθερό τραπέζι ή γραφείο και καλύπτουν το κεφάλι τους με τα χέρια τους.
  3. Να περιμένουν τις οδηγίες: Μένουν στη θέση τους μέχρι να δοθούν οδηγίες για ασφαλή εκκένωση.

Μετά την προσομοίωση, τα παιδιά συμμετείχαν στην  άσκηση σεισμού, όπου ακολούθησαν τις οδηγίες εκκένωσης της τάξης με ασφάλεια και τάξη.

σεισμός 2

 

 

Celebration of World Animal Day (October 4th)/Γιορτή Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων (4 Οκτωβρίου)

Στις 4 Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, τα παιδιά μας συμμετείχαν σε μια μοναδική συνεργατική δράση, δημιουργώντας το βιβλίο “Σκέψεις των Ζώων του Δάσους”.

Στη δραστηριότητα αυτή, είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε με το 11ο Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς, ενισχύοντας την έννοια της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους μαθητές μας. Για να γνωριστούν τα παιδιά μεταξύ τους, οργανώθηκε μια διαδικτυακή συνάντηση, όπου οι μαθητές παρουσίασαν το ζώο που επέλεξαν και μοιράστηκαν τις σκέψεις του.

  • Αρχικά, οι μαθητές του 11ου Νηπιαγωγείου Καλαμαριάς, συζήτησαν για τα δικαιώματα των ζώων και ολοκλήρωσαν τη φράση: “Είμαι χαρούμενο όταν…” από την οπτική ενός λαγού που ζει στο δάσος.
  • Στη συνέχεια, οι μαθητές του 21ου Νηπιαγωγείου Ευόσμου, ανέλαβαν να αποτυπώσουν εικαστικά τις σκέψεις του ζώου, δημιουργώντας μια ομαδική αφίσα – ζωγραφιά που εξέφραζε τα συναισθήματα και τις ευχές του λαγού, που κατέγραψαν οι πρώτοι μαθητές.

online meeting 1

Collaborative bookThoughts of forest animals 1

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα εντυπωσιακό συνεργατικό βιβλίο, γεμάτο χρώματα, ιδέες και συναισθήματα. Μέσα από αυτή τη δράση, τα παιδιά έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τη σημασία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των πλασμάτων που ζουν σε αυτό.

 


book title
Διαβάστε το βιβλίο στο StoryJumper

 

 

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – Αγαπάμε και Προστατεύουμε τα Ζώα!

Η 4η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, μια ημέρα αφιερωμένη στα αγαπημένα μας ζώα! Στο νηπιαγωγείο μας γιορτάσαμε αυτή τη σημαντική ημέρα με πολλή χαρά, δημιουργία και τεχνολογία! Τα παιδιά έφτιαξαν υπέροχες κατασκευές, όπου απεικόνισαν τα αγαπημένα τους ζώα χρησιμοποιώντας χρώματα, χαρτόνια, και ανακυκλώσιμα υλικά. Κάθε κατασκευή ήταν μοναδική και έδειχνε πόσο πολύ αγαπούν και φροντίζουν τα ζώα.

Ημέρα των Ζώων 1

 

Τα ζώα είναι οι φίλοι μας, και μας μαθαίνουν την αξία της φροντίδας και του σεβασμού. Για να τα προστατεύσουμε, μπορούμε να κάνουμε μικρές πράξεις καθημερινά:

  • Φροντίζουμε τα κατοικίδια μας: Τα ταΐζουμε, τα φροντίζουμε και τους δείχνουμε την αγάπη μας.
  • Σεβόμαστε τα ζώα στη φύση: Δεν πειράζουμε τα άγρια ζώα και τα προστατεύουμε.
  • Μαθαίνουμε για τα ζώα: Μέσα από παιχνίδια και ιστορίες, μαθαίνουμε περισσότερα για τη ζωή των ζώων και πώς να τα βοηθήσουμε.

Τα παιδιά έφτιαξαν με τα χεράκια τους όμορφες αφίσες χρησιμοποιώντας διασκεδαστικές μεθόδους, που τους επέτρεψαν να αποτυπώσουν τα αγαπημένα τους ζώα με πρωτότυπο τρόπο. Οι αφίσες μας γέμισαν χρώματα και φαντασία, και διακόσμησαν τις τάξεις μας, δείχνοντας πόσο πολύ νοιαζόμαστε για τα ζώα.

cooperation 3

Παράλληλα χρησιμοποιήσαμε την επαυξημένη πραγματικότητα για να φέρουμε τα ζώα στην τάξη μας! Μέσα από την ειδική εφαρμογή, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν τα ζώα να «ζωντανεύουν» μπροστά τους, σαν να ήταν πραγματικά μέσα στην τάξη μας!

cooperation 1

 

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι μια υπέροχη ευκαιρία για να θυμηθούμε πόσο σημαντικά είναι τα ζώα στη ζωή μας και πώς μπορούμε να τα φροντίζουμε καλύτερα!

 

Οκτώβριος – Νοέμβριος: Τα ζώα των ευρωπαϊκών δασών

1η Επιστολή – Παρουσίαση του έργου

Η Μασκότ της Τάξης μας έφερε ένα Γράμμα!

Μια μέρα, η μασκότ της τάξης μας, η κουκουβάγια, εμφανίστηκε κρατώντας στα φτερά της έναν φάκελο! Αναρωτηθήκαμε γεμάτοι περιέργεια ποιος μπορεί να της τον έδωσε και από πού να τον έφερε.

Αρχίσαμε να κάνουμε υποθέσεις για τον μυστικό αποστολέα του γράμματος. Ήταν άραγε κάποιος από το δάσος; Ίσως ένα άλλο ζώο που χρειαζόταν βοήθεια; Ή μήπως κάποιος εξερευνητής από μια μακρινή χώρα;

Με την αγωνία να κορυφώνεται, ανοίξαμε τον φάκελο και βρήκαμε ένα γράμμα. Το διαβάσαμε όλοι μαζί και ανακαλύψαμε ότι ένας μυστικός αποστολέας μας ενημέρωνε πως τα δάση σε ολόκληρο τον πλανήτη και όλα τα μυστικά τους βρίσκονται σε κίνδυνο! Μάλιστα, το ίδιο γράμμα είχε σταλεί και σε παιδιά από άλλες χώρες.

Μας ζητούσε να απαντήσουμε αν είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε και να γίνουμε προστάτες των δασών. Με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα δεχτήκαμε την πρόκληση! Η ομάδα μας ενώθηκε, δώσαμε τα χέρια και ξεκινήσαμε την πρώτη μας αποστολή για να σώσουμε τα δάση και τα μυστικά τους!1ο Γραμμα

Ποια μυστικά μπορεί να έχει το δάσος;

21st Kindergarten of Evosmos Greece

 

Ένας μαρκαδόρος μια φορά…

Ο μαρκαδόρος είναι το πιο εύχρηστο και ελκυστικό υλικό που χρησιμοποιεί ένα παιδί για να εκφράσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του.

Τι γίνεται, όμως, αν δεν χρησιμοποιείται σωστά;

Για αυτό το λόγο, διαβάσαμε το βιβλίο της Ραχήλ Μαρτίδου, με τίτλο « Ένας μαρκαδόρος μια φορά…βγήκε απ’ το κουτί του κι είπε ΓΕΙΑ!», που έχει στόχο να παρουσιάσει τη σωστή χρήση των μαρκαδόρων με έναν ευχάριστο τρόπο!

Μετά την ανάγνωση του βιβλίου, ξεχωρίσαμε τους μαρκαδόρους της τάξης μας που δεν έβαφαν καλά και αντί να τους πετάξουμε, τους «ζωντανέψαμε» δίνοντας τους μορφή. Έτσι, θα μας θυμίζουν πάντα να φροντίζουμε και να χρησιμοποιούμε σωστά τους μαρκαδόρους μας.

1 1 2 1