Η 20η Νοέμβρη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

2964720

Η χώρα μας  και σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου, έχουν πλέον αποδεχτεί και επικυρώσει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Πρόκειται για το κείμενο που αναφέρεται στα Δικαιώματα της Επιβίωσης, της Ανάπτυξης, της Προστασίας και της Συμμετοχής.

Δυστυχώς όμως, ακόμα και σήμερα, πολλές είναι οι φορές που δεν εφαρμόζεται  με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε άθλιες συνθήκες, δεν προστατεύονται και υποφέρουν.

Η  σημερινή ημέρα, λοιπόν,  πρέπει να μας  αφυπνίσει  και να  υπενθυμίσει την υποχρέωση που έχουμε ΟΛΟΙ να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο μεγαλώνοντας  ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ  ΠΑΙΔΙΑ !!!

unnamed

Σήμερα το πρωί υλοποιήθηκε με χαρά  μια διαφορετική δράση  στο σχολείο μας!

Τα παιδιά  ήρθαν σε επαφή με τη φύση,  φυτεύοντας  μια  Μουριά στο παρτέρι του προαυλίου μας.

Ο ενθουσιασμός τους για τη δράση αυτή…  μεγάλος!                                    Και πώς να μην είναι, αφού η φύση είναι αυτή που δίνει ζωή!

Ελπίζουμε και σε άλλες  τέτοιες  παρόμοιες  δράσεις στο μέλλον  με πολλά  παιδικά χαμόγελα!

InkedIMG 20211118 085807 LI Ι  IMG 20211118 085932  IMG 20211118 085959 1

 

Πολυτεχνείο  14-11-1973 :

Οι  φοιτητές αποφασίζουν  αποχή  από τα μαθήματα και ξεκινούν  διαδηλώσεις εναντίον  του στρατιωτικού καθεστώτος που  επικρατούσε στην Ελλάδα από τον Απρίλη του 1967.  Καταλαμβάνουν το κτίριο του Πολυτεχνείου επί της οδού Πατησίων  στο κέντρο της Αθήνας και  κατασκευάζουν ραδιοφωνικό σταθμό  μέσα από τον οποίο μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα!

«Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία».

Τρεις  μέρες  και τρεις  νύχτες  οι  φοιτητές  παρέμειναν στο Πολυτεχνείο  εκφράζοντας την ελευθερία και  καλώντας  όλο τον ελληνικό λαό  να  ενωθεί  μαζί τους, όπως κι έγινε!

 

Πολυτεχνείο  17-11-1973 :

Ξημερώματα,  3 π.μ.  και ενώ οι διαπραγματεύσεις για ασφαλή αποχώρηση των φοιτητών από το χώρο του Πολυτεχνείου βρίσκονταν σε εξέλιξη, αποφασίστηκε από τη μεταβατική κυβέρνηση η επέμβαση του στρατού και ένα από τα τρία άρματα που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, γκρέμισε την κεντρική πύλη.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είχε  καταπνιγεί,  αλλά έμελλε  να παραμείνει ως η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση  του ελληνικού λαού  και να είναι  ο προάγγελος για την πτώση της χούντας στην Ελλάδα

Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ  και θα συνεχίσει να ΖΕΙ  στις καρδιές όλων μας!

 

https://el.wikipedia.org

https://www.sansimera.gr/articles/190

Αγαπητοί γονείς, σας γνωρίζουμε ότι:
Την Τετάρτη, 17-11-2021, θα πραγματοποιηθούν σχολικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη (Πολυτεχνείο) στις αίθουσες των τμημάτων. Οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν κανονικά το πρωί στις 8:15 π.μ.  και θα  αποχωρήσουν  στις  9:45 π.μ. 

Παρακαλούνται οι γονείς για την έγκαιρη και ασφαλή παραλαβή και αποχώρηση των παιδιών τους.
Τα τμήματα του ολοήμερου δε θα λειτουργήσουν την ημέρα αυτή.

(https://left.gr/news/ekei-mono-stin-poiisi-nekros-den-einai-kanenas)

Εκεί, μόνο στην ποίηση, νεκρός δεν είναι κανένας…

Ο Γιάννης Ρίτσος, που «έφυγε» σαν σήμερα, 11 Νοεμβρίου του 1990, ήταν ένας ποιητικός χείμαρρος που υπερέβαινε-συνθέτοντας-καλλιτεχνικά ρεύματα, ποιητικές και φιλοσοφικές σχολές

Ο Γιάννης Ρίτσος δεν υπήρξε μόνο ο σπουδαιότερος Έλληνας ποιητής του περασμένου αιώνα. Υποκειμενικό αυτό, αν και το έχει πει και ο Λουί Αραγκόν: Ήταν ο μεγαλύτερος ποιητής του κόσμου. Ένας ποιητικός χείμαρρος που υπερέβαινε-συνθέτοντας-καλλιτεχνικά ρεύματα, ποιητικές και φιλοσοφικές σχολές, ένας χείμαρρος που πρωτοκύλησε, ήδη από πολύ νωρίς, στην γενέτειρα Μονεμβασιά. Ο Ρίτσος περισσότερο γεννήθηκε, παρά έγινε ποιητής. Όσο και αν αληθεύει ότι ο κόσμος των αισθήσεων, και βασικά η ταξική πάλη, τροφοδότησαν τον πνευματικό του κόσμο, και όχι το αντίστροφο: Ως προς αυτό ο Ρίτσος ήταν συνεπέστατο παράδειγμα της μαρξιστικής αντίληψης της τέχνης.

Η ιδιαίτερη πατρίδα του φόρτωσε με ομορφιά, μυρωδιές και χρώματα τον ποιητή στα ανέμελα παιδικά χρόνια, που θα μπορούσε με αυτό το απόθεμα ομορφιάς, να ζήσει και να υμνεί τον κόσμο για άλλες τρεις ζωές ακόμα, σύμφωνα με τα λόγια του.

Ακολούθησαν, από νωρίς, αλλεπάλληλες οι βαριές δοκιμασίες της ζωής: η πτώχευση της πλούσιας οικογένειας, οι θάνατοι, της μητέρας του και πολλών ακόμα στενών του ανθρώπων, η φυματίωση, η στράτευση στο κομμουνιστικό κίνημα που τις ιδέες του γνώρισε στο σανατόριο ”Σωτηρία” από κάποιους γέρους ασθενείς κομμουνιστές. Η απόλυτη φτώχεια και η φιλασθένεια χαλύβδωσαν ακόμα πιο στέρεα την εσωτερική του δύναμη, την επιμονή για την ομορφιά και το όνειρο του για έναν άλλον κόσμο.

Η εικόνα της μητέρας πάνω από τον δολοφονημένο απεργό-γιο της, στις μεγάλες απεργίες του λαϊκού κινήματος στην Θεσσαλονίκη το 1936 συγκλόνισε τον ποιητή, ο οποίος έμεινε άγρυπνος και δίχως φαγητό επί 36 ώρες για να βγάλει από μέσα του τον ”Επιτάφιο”.

Ο Ρίτσος υπήρξε στρατευμένος με όλη την σημασία της λέξης, στα πρότυπα της τριτοδιεθνιστικής αντίληψης για τον καλλιτέχνη-στρατιώτη του κινήματος. Πλήρωσε τις συνέπειες για αυτό με βασανιστήρια, εξορίες, δεν υπήρξε ουρά και επαίτης κανενός κατεστημένου λογοτεχνικού κύκλου (ο Ρίτσος προτάθηκε 3 φορές από την Ακαδημία για το Νόμπελ, αλλά και τις τρεις ήταν η ελληνική κυβέρνηση που αρνήθηκε να δώσει την συγκατάθεση της).

Υπήρξε, επίσης, στρατευμένος και πολύ πέρα από τα στενά ιδεολογικά, ή κομματικά όρια. Στρατευμένος στην ανάδειξη της αξίας της κοινωνικοποίησης, της αλληλεγγύης. Μπορεί κανείς να διαισθανθεί στην ποίηση του Ρίτσου μία υπερβατικότητα ως προς αυτές τις αξίες, που δεν χωρά σε στεγανά, φόρμουλες. Η ίδια του η ποιητική πορεία όμως μετά την μεταπολίτευση μαρτυρά ένα τόλμημα του να ξεπεράσει σε μορφή και περιεχόμενο μια εξαντλημένη και περιφραγμένη κατεύθυνση στην ποίηση.

Ο Ρίτσος μάς έδωσε πάνω από 120 έργα (και άλλα 50 ανέκδοτες συλλογές!), ποιητικές συλλογές, θεατρικά έργα, μεταφράσεις, πεζογραφήματα, καθώς και χιλιάδες αντικείμενα τέχνης, ζωγραφική, αγγειοπλαστική, χρησιμοποίησε στις δύσκολες στιγμές της εξορίας της πέτρες και τις ρίζες των δέντρων για να αποτυπώσει την ομορφιά πέρα από το παρόν.

Όμως, ενώ ο έρωτας και η επανάσταση είχανε πάντα τον πρώτο λόγο, η ποίηση είχε τον τελευταίο. Αυτή διακρίνεται σε περιόδους, με την κάθε μία να υπεισέρχεται σε όλες τις άλλες: Από τα μεγάλα αριστουργήματα, σε ύφος μάλλον επηρεασμένο από τον Καρυωτάκη και τον Καβάφη, της πρώιμης, νεανικής του περιόδου, (”παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις”, τού είχε γράψει ο Παλαμάς) προς την πιο συγκροτημένη πολιτική ποίηση του στις δεκαετίες του 1940-1950, για να έρθει μετά η εποχή των θεατρικών έργων με τις πιο μεταφυσικές, ή υπαρξιακές αναζητήσεις, και η ακόμα πιο απελευθερωτική ροή του έργου του μετά την μεταπολίτευση-για την οποία εξάλλου ήρθε σε κόντρα και με την ”γραμμή”, αν και ο Ρίτσος ήταν πολύ μεγάλος για να τον αγγίξει κανείς έτσι και αλλιώς.

Αυτή ακριβώς είναι η περίοδος που ο Ρίτσος νομίζω συνέθεσε όλη του την πορεία, σαν απολογισμός ζωής, παράλληλα με την εξέλιξη του λαού της χώρας του, σε ένα πολύμορφο νέο σύμπαν που έριξε φως σε αρκετές πτυχές του προηγούμενου έργου του. Έστω και αν δεν είναι το πλέον αναγνωρισμένο κομμάτι του έργου του, ή ίσως έστω και εάν δεν είναι το αρτιότερο ή το πιο εμβληματικό. Ίσως έχει έρθει ο καιρός να αναγνωριστούν στην αξία που τούς πρέπει τα λιγότερο γνωστά αυτά έργα του Ρίτσου, μιας και πέρα από το ότι είναι αληθινά διαμάντια, αποτελούν και μια εξαιρετικά διορατική ματιά πάνω σε έναν νέο κόσμο που έμπαινε ήδη στην σφαίρα της αλλοτρίωσης, του ανταγωνισμού και της εξατομίκευσης.

Σήμερα, που κλείνουν τόσα χρόνια από τότε που πέρασε στην αθανασία, διαπιστώνει κανείς ότι δεν υπάρχει σημείο στην ποίηση του Ρίτσου που να στέκει εκτός των σύγχρονων προβληματισμών κάθε ανθρώπου που νιώθει και που σκέφτεται με όρους κοινότητας, δεν υπάρχει ένα σημείο ξεκομμένο από τα άλλα, είναι όλα τους ενταγμένα σε έναν διαρκή ύμνο προς την ζωή.

Επειδή τίποτα ποτέ δεν τελειώνει, όπως ”τα ρούχα ριγμένα στην καρέκλα μυρίζουν θάλασσα ακόμα”, όπως ο αέρας που περνά μέσα από το φόρεμα, κρεμασμένο στην ντουλάπα θα μαρτυρά πάντα την επερχόμενη νύχτα. Όπως είναι το ποίημα το αρνητικό της σιωπής, ή όπως ένας σκουριασμένος σωλήνας μέσα στα αγριόχορτα πεταγμένος για τον Ρίτσο μπορεί να γίνει αφορμή για μικρές και μεγάλες στιγμές, μεγεθυμένες ως το άπειρο.

Επειδή εκεί, μόνο στην ποίηση, νεκρός δεν είναι κανένας.

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ (Α΄ ΜΕΡΟΣ)  :   https://video.link/w/JIeKc

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ EDU PASS

Αγαπητοί γονείς,

σύμφωνα με το ΦΕΚ 4960/ 26-10-21 από τη Δευτέρα 1/11/21 τροποποιείται ο τρόπος δήλωσης των self test των παιδιών για την ασφαλή προσέλευσή τους στο σχολείο.

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειαστούν οι προσωπικοί σας κωδικοί taxisnet και το ΑΜΚΑ του μαθητή/τριας

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://edupass.gov.gr/  και πατούν το πλήκτρο «Ξεκινήστε εδώ»

Επιλέγουν την κατηγορία  «Πρόσβαση σε χώρους Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης/Ειδικής Αγωγής» (κυκλάκι)

Επιλέγουν την κατηγορία «Δήλωση Self Test Μαθητών/τριών  – Έκδοση Σχολικής Κάρτας για COVID-19»

Τοποθετούν τους κωδικούς taxisnet στα πεδία που ζητούνται

Ακολουθούν τη διαδικασία δήλωσης self test όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Εκτυπώνουν τη σχολική κάρτα και τα παιδιά την επιδεικνύουν Τρίτη και Πέμπτη στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας . Το σχολείο θα λάβει ηλεκτρονική ενημέρωση μέσω της πλατφόρμας με τις ενδείξεις (α) επιτρεπτή παρουσία, (β) μη επιτρεπτή παρουσία, (γ) άγνωστη κατάσταση – απαιτείται περαιτέρω έλεγχος.

Η διενέργεια του self test δηλώνεται έως  24 ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα και δηλώνονται μέχρι πριν την έναρξη των μαθημάτων Τρίτης  και Παρασκευής. Το self test έχει ισχύ εφόσον έχει πραγματοποιηθεί έως 48 ώρες πριν την προσέλευση του μαθητή στο σχολείο.

Υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να παραλαμβάνεται δωρεάν self test για τους μαθητές/τριες από τα φαρμακεία τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και όχι τις ώρες εφημερίας τους

Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης κατεβάζετε το αρχείο σε μορφή PDF και το στέλνετε ηλεκτρονικά στο email του σχολείου mail@21dim-ilioup.att.sch.gr

Περισσότερες λεπτομέρειες στο σχετικό ΦΕΚ https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/fek_4960_2021.pdf