Αρχική » 2023
Αρχείο έτους 2023
Επίσκεψη στον κουκλοθίασο «ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ»
Για το σχολείο μας είναι πια παράδοση η επίσκεψη στον αγαπημένο μας κουκλοθίασο «Τιριτόμπα»!
Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, οι τάξεις Α1, Α2 και Β’ Δημοτικού παρακολουθήσαμε από την κα. Φωτεινή Καλούδη την εξαιρετική, διαδραστική, χριστουγεννιάτικη παράσταση «Η Κάλω, η Μπάμπω και ο καλικάντζαρος Πρασίδας», βασισμένη σε ένα κλασικό ελληνικό παραμύθι. Μιλήσαμε για χριστουγεννιάτικα έθιμα του τόπου μας αλλά και άλλων χωρών και, όπως πάντα, γελάσαμε, τραγουδήσαμε και χορέψαμε!!!
Μια αληθινή γιορτή χαράς για τους μικρούς μας μαθητές και μαθήτριες!
Επίσκεψη στο Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής
Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες των Β΄ και Ε΄ Τάξεων επισκέφτηκαν το Κτήμα Συρμακέζη στην Ελάτεια Λάρισας με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών των τμημάτων και των εκπαιδευτικών της παράλληλης στήριξης. Εκεί απόλαυσαν την ομορφιά του φυσικού τοπίου και τη ζεστή φιλοξενία σε έναν υπέροχα διαμορφωμένο χώρο, διασκέδασαν, παρακολούθησαν μια παρουσίαση για την ελιά και την παραγωγή ελαιόλαδου, ξεναγήθηκαν στο κτήμα και στο Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής και μάζεψαν ελιές στον ελαιώνα του κτήματος.
Ενημερωτική δράση για τη διατροφή
1η Δεκεμβρίου και οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Α1 και Α2 του σχολείου μας, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων, κας Βικτωρίας Πεντζαροπούλου και κας Μαρίας Γεωργακοπούλου, συμμετείχαν στην ενημερωτική δράση «Αγαπώ το σώμα μου, φροντίζω την διατροφή μου», στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος κα. Χριστίνα Μπέη μας μίλησε για το φρουτοουράνιο τόξο και τι ρόλο παίζει το χρώμα του κάθε φρούτου και λαχανικού στη διατροφή μας.
Στη συνέχεια, γεμίσαμε το στομαχάκι μας-σακουλάκι μας με τα φρούτα και τα λαχανικά που αγαπάμε!
Και τέλος μιλήσαμε για τα σώματά μας και φωνάξαμε δυνατά:
«Το σώμα μου είναι δυνατό!
Το σώμα μου είναι όμορφο!
Το σώμα μου μπορεί να κάνει τα πάντα και νιώθω ευγνωμοσύνη και αγάπη για αυτό!
Υπόσχομαι πως θα το παίρνω αγκαλιά και θα το φροντίζω!»
Τα οφέλη της δράσης πολλαπλά! Συζητήσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις, ζωγραφίσαμε, μάθαμε τόσα καινούρια πράγματα για τη διατροφή μας, αγαπήσαμε το σώμα μας, συνεργαστήκαμε και, όπως είπαν τα παιδιά: «Κάναμε και καινούριους φίλους και φίλες!» Και φύγαμε όλοι με ένα τεράστιο χαμόγελο!
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικές δράσεις. Συγκεκριμένα για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου μας η σημερινή μέρα ήταν αφιερωμένη στα δικαιώματα και στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.
Στόχος η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών μας, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η απόκτηση δεξιοτήτων ενσυναίσθησης και του αισθήματος της ατομικής και συλλογικής ευθύνης.
Η δράση μας ξεκίνησε με την προβολή power point με θέμα «ποια είναι τα άτομα με αναπηρία;».
Με αφορμή το οπτικοακουστικό υλικό έγιναν ερωτήσεις και συζήτηση, με στόχο την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων, αλλά και την καθοδήγηση για την σωστή συμπεριφορά μας προς άτομα ΑμεΑ
Στη συνέχεια συζητήσαμε για τις ανάγκες και τα συναισθήματα που βιώνουν οι άνθρωποι με αναπηρία και τέλος οργανώσαμε βιωματικές δραστηριότητες για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι μαθητές ανά τάξη:
«συνοδεύω ένα άτομο με πρόβλημα όρασης».
«κινούμε με τέσσερα πόδια» με μια καρέκλα με ρόδες αντί για αναπηρικό αμαξίδιο
«διαβάζω τις κουκίδες- γραφή Braille» ( άγγιξαν συσκευασίες προϊόντων με κείμενα γραμμένα σε γραφή Braille )
γράφω «το όνομα μου αλλιώς» σε φύλλο εργασίας στο οποίο έγραψαν το όνομά τους σε γραφή Braille.
Μια ευκαιρία να σκεφτούμε όλοι μας πώς μπορούμε να αφαιρέσουμε τα εμπόδια και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία προσβάσιμη σε όλους.
Τονίσαμε πως αυτό το Α στη λέξη ΑμεΑ δεν σημαίνει Αόρατοι αλλά Άτομα όπως Εσύ κι Εγώ,
Άτομα με ίσες ευκαιρίες στην υγεία, στην εκπαίδευση. Άτομα που έχουν τις ίδιες δυνατότητες για προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη, Άτομα με ευαισθησίες, ικανότητες, ταλέντα.
Υγιεινό πρωινό στη Β΄ Τάξη
Στο πλαίσιο της ενότητας “Πάμε για ψώνια” που περιέχεται στο βιβλίο της Γλώσσας της Β΄ Τάξης έγινε συζήτηση για τα τρόφιμα και κατ΄ επέκταση για τη σωστή διατροφή. Τα παιδιά ανέφεραν ποια τρόφιμα είναι υγιεινά, επεσήμαναν την αξία του σπιτικού φαγητού και θυμήθηκαν το κολλάζ για τη σωστή διατροφή που έκαναν στην Α΄ Τάξη (είναι αναρτημένο στον τοίχο της τάξης). Στο τέλος, με δική τους πρωτοβουλία, ζήτησαν να φάμε όλοι μαζί στην τάξη πρωινό υγιεινό, όπως είχαμε κάνει στην Α΄ Δημοτικού. Όλοι μαζί, μαθητές και δασκάλες απολαύσαμε τη Δευτέρα 13/11/2023 (μετά το μάθημα της Γλώσσας) το πρωινό μας και δεσμευτήκαμε να το επαναλάβουμε μετά από λίγους μήνες.
Γιορτή 17 Νοέμβρη
Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου , πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η γιορτή για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973. Η γιορτή οργανώθηκε και παρουσιάστηκε με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών των Στ1’ και Στ2’ τάξεων και των δασκάλων τους, κας Τζιόλα και κου Παναγιώτου καθώς και της θεατρολόγου κας Παπαρίζου και του μουσικού κ. Ταμβακά.
Πρόσκληση
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες, σας προσκαλούμε στην καθιερωμένη γιορτή για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973,
την οποία θα παρουσιάσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των ΣΤ1 και ΣΤ2 Τάξεων του σχολείου μας.
Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας την Παρασκευή από τις 9.00 π.μ. έως τις 10.30 π.μ. περίπου.
Οι μαθητές θα αποχωρήσουν με τη λήξη της γιορτής.
Δε θα λειτουργήσει η πρωινή ζώνη και το ολοήμερο.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων


























