Το Αγρίνιο βρίσκεται στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, σε ένα τόπο που η ευλογία των νερών του χαρίστηκε απλόχερα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πόλη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κι είναι ο κρίκος που συνδέει την Αιτωλία με την Ακαρνανία. Η θέση της πόλης, στην γη της Αιτωλοακαρνανίας, ορίζεται από τον υδάτινο αρχαίο θεό Αχελώο που κυλά δίπλα της και κείτεται στα βορειοδυτικά της λίμνης Τριχωνίδας, στην άκρη σχεδόν του «μεγάλου αιτωλικού πεδίου». Βρίσκεται στους πρόποδες του Παναιτωλικού και σε υψόμετρο 90μέτρα.
Η ιστορία της πόλης χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς κατοικήθηκε από τα πρώιμα χρόνια της προϊστορικής περιόδου. Σύμφωνα με τη μυθολογία χτίστηκε από το Βασιλιά Άγριο, που ήταν απόγονος του γενάρχη Αιτωλού και του γιου του Πλευρώνα. Η πόλη, χτισμένη δίπλα σχεδόν στον ποταμό Αχελώο, που ήταν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αιτωλία και την Ακαρνανία, βρέθηκε αρκετές φορές υπό την κυριαρχία και των δύο πλευρών και το 314 π.Χ. καταστράφηκε από τον Κάσσανδρο.
Η πόλη του Αγρινίου είναι μια όμορφη και γεμάτη ζωντάνια πόλη η οποία βρίσκεται στην αγκαλιά ενός φυσικού κύκλου που σχηματίζεται από την εναλλαγή λιμνών και βουνών. Στα πόδια της πόλης τις εντυπώσεις κλέβει η λίμνη Λυσιμαχεία που φιλοξενεί πλήθος άγριων πουλιών και ένα υπέροχο μνημείο, τον μισοβυθισμένο βυζαντινό ναό της Αγίας Τριάδας του Μαύρικα (9ος αι. μΧ.). Η παραλίμνια περιοχή είναι γεμάτη με καλάμια κι αναμεσά τους βρίσκουν καταφύγιο το χειμώνα, φαλαρίδες, βουταλίδες και πρασινοκέφαλες πάπιες, ενώ φωλιάζουν πορφυροτσικνάδες, νανομουγκάνες κι ο ιδιαίτερος. Στα νερά της συναντάς πλήθος ενδημικών ψαριών, ενώ εκεί γύρω αράζει η σπάνια πια στη χώρα μας βίδρα.
Μια ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει και στη Λίμνη Τριχωνίδα, τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της χώρας, που έχει μια εντυπωσιακή έκταση που θα ζήλευε και πέλαγος. Η Τριχωνίδα έχει τεράστια αισθητική και οικολογική αξία και ανήκει στις περιοχές NATURA 2000, ενώ στους ασβεστούχους βάλτους της φιλοξενεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών εκ των οποίων τα 30 είναι είδη υπό εξαφάνιση, ενώ πολύ πλούσια είναι κι η ιχθυοπανίδα της λίμνης. Τέλος, η Λίμνη των Κρεμαστών είναι μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες τεχνητές λίμνες της χώρας, σημείο «συνάντησης» του Αχελώου, του Ταυρωπού, του Τρικεριώτη και του Αγραφιώτη ποταμού.
Το Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο που επαναλειτούργησε είναι δίχως άλλο, ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της πόλης του Αγρινίου. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο αστικό πάρκο, γεμάτο χωμάτινες διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσεις αλλά κι αφορμές για δραστηριότητες.
Στην ανατολική πλευρά του Αγρινίου στέκει αγέρωχο το Παναιτωλικό όρος με πλαγιές κατάφυτες από δάση ελάτης, άφθονα νερά και πεντάμορφες κορυφές που προσφέρουν αξέχαστες αναμνήσεις σε περιπατητές όπως αντίστοιχα και σε αρχάριους αλλά και απαιτητικούς ορειβάτες. Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι στην περιοχή «Διασελάκι» βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα ορειβατικά καταφύγια της χώρας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου και η Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη μπαίνουν πολύ ψηλά στη sightseeing λίστα της πόλης της Δυτικής Ελλάδας. Σημαντικά αρχαιολογικά εκθέματα στον μεν πρώτο και χιλιάδες τόμοι βιβλίων στη δεύτερη, αποτελούν δύο πολύ καλούς λόγους για επιβεβλημένες στάσεις και στους δύο χώρους. Οι διατηρητέες καπναποθήκες Παπαπέτρου και Παπαστράτου όπως κι ο Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός σίγουρα δεν θα πρέπει να λείψουν από το αγρινιώτικο ταξίδι σου, όπως κι Αρχαία Στράτος ένα πανέμορφο χωριουδάκι κοντά στον Αχελώο.
ΠΗΓΗ: https://www.in2life.gr/article/2003830/to-agrinio-den-tha-to-xanapiaseis-sto-stoma-soy