Αναγνώριση , αποδοχή , διαχείριση άγχους : Προτάσεις
Τρόποι που μπορεί να ηρεμούν το παιδί που βιώνει άγχος
-Ακούμε προσεκτικά τι μας λέει και εξηγούμε στο παιδί ότι αυτό που νιώθει είναι παροδικό και σύντομα θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
-Κάνουμε συχνή επιβεβαίωση στο παιδί ότι είναι ασφαλές και ότι έχει κοντά του ανθρώπους, οι οποίοι το αγαπούν.
-Μιλάμε στο παιδί και για τα δικά μας συναισθήματα, πως κάποιες φορές και εμείς φοβόμαστε, αγχωνόμαστε, θυμώνουμε. Το ενθαρρύνουμε να πει και εκείνο πως αισθάνεται και μοιραζόμαστε τρόπους που μας βοήθησαν στο παρελθόν να διαχειριστούμε δύσκολα συναισθήματα.
-Θυμίζουμε στο παιδί περιπτώσεις που κατάφερε να ξεπεράσει τον φόβο του, που πέτυχε κάτι σημαντικό, ώστε να πιστέψει ξανά στις δυνάμεις του.
-Ζωγραφίζουμε, τα παιδιά αρκετές φορές εκφράζονται πιο εύκολα μέσω της ζωγραφικής παρά με τα λόγια.
-Προσπαθούμε να κάνουμε το παιδί να κατανοήσει ότι οι αρνητικές σκέψεις που μπορεί να κάνει, το πιο πιθανό είναι να μην είναι ρεαλιστικές. Στη συνέχεια, του ζητάμε να φανταστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της κατάστασης που ενδεχομένως το αγχώνει.
-Προσπαθούμε να κάνουμε το παιδί να στρέψει την προσοχή του σε άλλα ερεθίσματα, ώστε να μην εστιάζει στο δύσκολο συναίσθημα. Μερικά παραδείγματα:
-
Ας ακούσετε μουσική μαζί με το παιδί. Η μουσική μας χαλαρώνει και μας γεμίζει με θετικά συναισθήματα.
-
Φυσική άσκηση, βάδισμα, τρέξιμο. Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες προτάσεις γυμναστικής και στο διαδίκτυο. Επιλέξτε την πιο κατάλληλη και ασφαλή για εσάς και το παιδί. Μπορούν να συμβάλλουν στο να χαλαρώσετε και το παιδί και εσείς.
-
Ασχολία στο σπίτι με δραστηριότητες όπως πάζλ, επιτραπέζια παιχνίδια. Υπάρχουν πολλά επιτραπέζια παιχνίδια, διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά παράλληλα, κατάλληλα για όλες τις ηλικίες, με τα οποία μπορεί να απασχοληθεί ευχάριστα όλη η οικογένεια μαζί.
Βιβλιογραφία, πηγή κειμένου
– Paul Stallard, Σκέφτομαι Σωστά, Νιώθω καλά
– ekelalonia.gr, ΚΕΣΥ νομού Κεφαλονιάς
Αντωνίου Ζωή – Κοινωνική Λειτουργός της ΕΔΥ
Ευτυχία Γεωργίου – Ψυχολόγος της ΕΔΥ