Οι μαθητές εν δράσει... εντός και εκτός των τειχών

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο 2ο Γυμνάσιο Θέρμης

Μήνας: Δεκέμβριος 2024

poster 1

“Πλάθοντας Μορφές”

IMG f0a7fe453928b915f69379aae7e77815 VIMG 3a7bde2e01fdf924701effbb3e2d6303 V20241226 125051 COLLAGE 120241226 130301 COLLAGE 1

 

Έκθεση Εικαστικών Δημιουργιών των Μαθητών του Σχολείου: Ένα Ταξίδι στη Δημιουργικότητα στην Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Θέρμης

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2024, η Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Θέρμης άνοιξε τις πόρτες της για να φιλοξενήσει έκθεση εικαστικών δημιουργιών των μαθητών του σχολείου μας. Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός για την σχολική κοινότητα, προσφέροντας στους μαθητές την ευκαιρία να εκθέσουν τη δουλειά τους και να μοιραστούν τη δημιουργικότητά τους με την τοπική κοινωνία.

Ένα Πολύχρωμο Ταξίδι στην Τέχνη

Η έκθεση παρουσίασε μια μεγάλη ποικιλία εικαστικών έργων,  εικαστικές δημιουργίες των μαθητών που έγιναν στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που εκπονεί φέτος το σχολείο μας αλλά και του μαθήματος των Καλλιτεχνικών. Εκτέθηκαν ομοιώματα φαγητών από χρησιμοποιημένο χαρτί που μετατράπηκαν σε χαρτοπολτό, έργα ζωγραφικής και μορφές από σύρμα. Κάθε έργο ήταν ένα παράθυρο στον κόσμο του δημιουργού του, εκφράζοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες του μέσα από την τέχνη.  Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να δουν πώς κάθε μαθητής χρησιμοποιεί τα υλικά και τις τεχνικές για να δημιουργήσει κάτι μοναδικό.

Η Σημασία της Εικαστικής Δημιουργίας

Η έκθεση αυτή δεν ήταν μόνο μια παρουσίαση καλλιτεχνικών έργων, αλλά και μια γιορτή της καλλιτεχνικής έκφρασης και της αειφορίας. Μέσα από τα έργα τους, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, στοιχεία που είναι ζωτικής σημασίας για την προσωπική τους ανάπτυξη και την καλλιέργεια της αισθητικής τους. Η τέχνη, ως μέσο έκφρασης, επιτρέπει στους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη, πνεύμα συνεργασίας, να καλλιεργήσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους, να αγαπήσουν το περιβάλλον.
Αναμφίβολα, μια τέτοια εκδήλωση ενισχύει τον πολιτιστικό πλούτο της κοινότητας και ενθαρρύνει τους μαθητές να συνεχίσουν να ακολουθούν το δρόμο της τέχνης.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε. Παπαλάμπρου

20241210 133218

“Συννεφόλεξο: Καταιγισμός Ιδεών για το Νερό”

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού μας προγράμματος, τα παιδιά του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια δημιουργική δραστηριότητα με σκοπό την εισαγωγή στο θέμα του νερού και της προστασίας του. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του καταιγισμού ιδεών (brainstorming) και εργαλεία όπως το συννεφόλεξο, οι μαθητές εξέφρασαν ελεύθερα τις σκέψεις τους και τις απόψεις τους γύρω από το νερό, την αξία του και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο σύγχρονο κόσμο.

Τι είναι το συννεφόλεξο;

Το συννεφόλεξο είναι μια μέθοδος οπτικοποίησης των ιδεών, όπου οι λέξεις που σχετίζονται με το θέμα που εξετάζεται εμφανίζονται σε ένα γράφημα, με τις πιο σημαντικές να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και τις λιγότερο σημαντικές να είναι μικρότερες. Αυτή η διαδικασία βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα την έννοια του νερού και να αναγνωρίσουν τις θετικές και αρνητικές πτυχές του, όπως και την ανάγκη για προστασία και εξοικονόμηση.

Η Δραστηριότητα

Η διαδικασία ξεκίνησε με έναν σύντομο διάλογο για το νερό, με τις ερωτήσεις «Τι σημαίνει το νερό για εμάς;», «Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με το νερό;», και «Ποιες λύσεις μπορούμε να βρούμε για να το προστατεύσουμε;» να καθοδηγούν τη συζήτηση. Τα παιδιά,  άρχισαν να καταθέτουν τις σκέψεις τους.
Έτσι δημιουργήθηκε το συννεφόλεξο που περιλάμβανε λέξεις όπως «ύδωρ», «δέντρα», «ρέει», «πηγή», «βροχή», «ποτάμι»,  και πολλές άλλες. Κάθε λέξη αντιπροσώπευε μια πτυχή του θέματος του νερού και, μέσω του συννεφόλεξου, οι μαθητές είδαν πώς οι έννοιες συνδέονται μεταξύ τους.

Η δραστηριότητα αυτή ενθάρρυνε τα παιδιά να αναλογιστούν τη σημασία του νερού και να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι να το προστατεύσουμε για το μέλλον. Η οπτικοποίηση των ιδεών μέσα από το συννεφόλεξο βοήθησε τα παιδιά να αναγνωρίσουν τις σημαντικές προκλήσεις, όπως η ρύπανση των υδάτων και η αλόγιστη χρήση του, αλλά και τις λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινότητά τους για την εξοικονόμηση και την προστασία του.
Η συμμετοχή των μαθητών σε τέτοιες δραστηριότητες όχι μόνο τους βοηθά να εκφράσουν τις σκέψεις τους αλλά και να αντιληφθούν την αξία της ομαδικής δουλειάς και της συνεργασίας για την επίλυση σημαντικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων.

20241226 114425 COLLAGE

«Eco Zoo»

 Έκθεση «Eco Zoo» στο Noesis στη Θεσσαλονίκη: «Μία Εμπειρία Βιοποικιλότητας»

Στις 4 Δεκεμβρίου 2024, οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την εκπαιδευτική έκθεση «Eco Zoo» στο Noesis στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση, αφιερωμένη στη «βιοποικιλότητα» και τις οικολογικές προκλήσεις του πλανήτη, συνδύασε γνώση και ψυχαγωγία με τρόπο που καθιστά την περιβαλλοντική εκπαίδευση ζωντανή και ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Η «Eco Zoo» επικεντρώνεται στην παρουσίαση εντυπωσιακών και ενδιαφερόντων ζώων, δίνοντας έμφαση στις διάφορες οικοσυστημικές συνθήκες που υποστηρίζουν τη ζωή στη Γη. Μέσα από τη χρήση διαδραστικών εκθεμάτων υψηλής τεχνολογίας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη βιοποικιλότητα από κοντά και να κατανοήσουν τη σημασία της διατήρησής της για το μέλλον του πλανήτη.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη στην έκθεση Eco Zoo όχι μόνο επαλήθευσε τη σημασία της εκπαίδευσης για τη φύση, αλλά και ενέπνευσε τους μαθητές να δράσουν ως υπεύθυνοι πολίτες για την προστασία του περιβάλλοντος. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι το κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον, και αυτή η επίσκεψη υπήρξε μια πολύτιμη εμπειρία για την ενίσχυση αυτής της συνείδησης.

Ο σχολικός προγραμματισμός για περισσότερες εκπαιδευτικές επισκέψεις και δραστηριότητες που συνδέονται με τη φύση και το περιβάλλον συνεχίζεται, με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής κουλτούρας στους μαθητές μας.

Eco Zoo Το πρώτο «ζωολογικό πάρκο στον κόσμο», χωρίς αιχμάλωτα ζώα!

 

20241208 154846

“Ό,τι δε σου χρειάζεται, είναι για μένα πολύτιμο”

Το Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του σχολείου μας,  πραγματοποιήθηκε φέτος με μεγάλη επιτυχία και ήταν μια μοναδική ευκαιρία για μαθητές, γονείς και καθηγητές να γιορτάσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων και παράλληλα να συμβάλουν σε μια υπέροχη πρωτοβουλία. Το μπαζάρ, γεμάτο χρώμα και δημιουργικότητα, προσέφερε στους επισκέπτες μια ποικιλία αντικειμένων που είχαν κατασκευαστεί με πολύ μεράκι και φαντασία.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε στις 04-12-2024, στις 19.00,  στο χώρο του σχολείου. Με μεγάλη χαρά, υποδεχτήκαμε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.  Τα αντικείμενα που προσφέραμε προς πώληση ήταν ανακατασκευασμένα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία θα πετούσαμε όλοι στον κάδο  ανακύκλωσης.  Εμείς, με τη μέθοδο ντεκουπάζ, με γλυπτική, χρησιμοποιώντας κομμάτια από κοσμήματα και άλλα υλικά τα μεταμορφώσαμε και τα προσφέραμε προς πώληση. Το μότο μας είναι: “ό,τι δε σου χρειάζεται, είναι για μένα πολύτιμο”.

Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια Αράπογλου για την προσφορά σε αρτοποιήματα, τους γονείς και μαθητές του σχολείου μας, τις κυρίες της καθαριότητας, τις κυρίες Ανδριώτου, Ζωφάκη και Παπαλάμπρου για τη στήριξή τους . Τα έσοδα από το μπαζάρ θα διατεθούν για την οικονομική  ενίσχυση του  Σχολείου μας για την προμήθεια και δημιουργία υλικοτεχνικής υποδομής.

Υπεύθυνη καθηγήτρια της δράσης: Α. Ανδριώτου

20241206 194741

“Το πρώτο βήμα για την ανακύκλωση”

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της καλλιέργειας οικολογικής συνείδησης, οι μαθητές συμμετείχαν σε μια δημιουργική δραστηριότητα με στόχο την εισαγωγή της έννοιας της ανακύκλωσης: τη δημιουργία ενός συννεφόλεξου (word cloud). Αυτή η δραστηριότητα δεν είχε μόνο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά ενίσχυσε τη συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών, βοηθώντας τους να κατανοήσουν την σημασία της ανακύκλωσης με έναν διασκεδαστικό και καινοτόμο τρόπο.

Συννεφόλεξο

Το συννεφόλεξο είναι μια εικόνα που αποτελείται από λέξεις, οι οποίες εμφανίζονται σε διαφορετικά μεγέθη, ανάλογα με τη συχνότητα που χρησιμοποιούνται. Σε αυτή την περίπτωση, οι μαθητές μας, χρησιμοποίησαν λέξεις σχετικές με την ανακύκλωση για να δημιουργήσουν το δικό τους συννεφόλεξο, με στόχο να αναδείξουν τις παραμέτρους που σχετίζονται με αυτή την έννοια.
Η δραστηριότητα ξεκίνησε με μια συζήτηση στην τάξη για την έννοια της ανακύκλωσης και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον. Οι μαθητές κλήθηκαν να σκεφτούν λέξεις που σχετίζονται με την ανακύκλωση, όπως «περιβάλλον», «ανακυκλώσιμα υλικά», «πλαστικό», «χαρτί», «μπουκάλι», «ενέργεια» κτλ.
Μετά, χρησιμοποιώντας το εργαλείο για τη δημιουργία συννεφόλεξων, οι μαθητές εισήγαγαν τις λέξεις στον υπολογιστή και παρακολούθησαν την εμφάνιση του συννεφόλεξου, καθώς οι πιο σημαντικές λέξεις (ή αυτές που αναφέρθηκαν περισσότερες φορές) μεγάλωναν και γίνονταν πιο έντονες. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν βλέποντας τις λέξεις να “ζωντανεύουν” μπροστά τους.
Η δημιουργία του συννεφολέξου αποτέλεσε μια εξαιρετική μέθοδο για να εμπεδωθούν οι βασικές παράμετροι της ανακύκλωσης. Ενίσχυσε τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών και βοήθησε στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, καθώς οι μαθητές αναγνώρισαν τη σημασία των λέξεων που επέλεξαν και τη σύνδεσή τους με την καθημερινότητά τους.
Επιπλέον, η διαδικασία αυτή ενίσχυσε τη χρήση της τεχνολογίας ως εκπαιδευτικό εργαλείο, προσφέροντας μια δυναμική και διαδραστική εμπειρία μάθησης.

Ας μάθουμε για την Ανακύκλωση

20241206 114327

“Ελάτε να σας κάνουμε το τραπέζι”

«Μαθαίνω και Δημιουργώ με Χαρτοπολτό»

Στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που εκπονεί φέτος το σχολείο μας αλλά και των μαθημάτων των Καλλιτεχνικών των Εργαστηρίων δεξιοτήτων, της Βιολογίας και της Οικιακής οικονομίας φτιάξαμε ομοιώματα φαγητών από χρησιμοποιημένο χαρτί που μετατρέψαμε σε χαρτοπολτό.
Η δημιουργία ομοιωμάτων φαγητών από χαρτοπολτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση, για να ενισχύσει τη μάθηση μέσω της δημιουργίας και της τέχνης. Τα ομοιώματα αυτά αποτελούν εκπαιδευτικά εργαλεία. Προάγουν την περιβαλλοντική συνείδηση και την αειφορία. Οι μαθητές συνειδητοποιούν τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης των υλικών και μαθαίνουν πώς να μειώνουν τα απορρίμματα.
Διδάσκονται  τη σημασία της υγιεινής διατροφής.
Ενθαρρύνονται στην δημιουργικότητα και τον αυτοσχεδιασμό. Μέσω της διαδικασίας σχηματισμού και χρωματισμού των ομοιωμάτων, οι μαθητές αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους στη χειροτεχνία, τη ζωγραφική και την κατασκευή. Χρησιμοποιώντας χρώματα και άλλες τεχνικές, μαθαίνουν την αξία των λεπτομερειών στην τέχνη.
Μαθαίνουν την συνεργασία και την ομαδικότητα. Η ομαδική δραστηριότητα στην τάξη, ενισχύει την συνεργασία μεταξύ των μαθητών. Οι μαθητές συζητούν, αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και αυξάνουν την αίσθηση του «ανήκειν».

Μάθε να φτιάχνεις χαρτοπολτό

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε. Παπαλάμπρου

 

 

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση