Τα ζώα ζωντανεύουν…

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ζώων στις 4 Οκτωβρίου στα πλαίσια του θέματος “Τα ζώα του χωριού, οι φίλοι μας” όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση προγραμματίσαμε επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου. Πριν την εκδρομούλα μας επισκεφτήκαμε την ιστοσελίδα του μουσείου και φυσικά διατυπώσαμε τις ερωτήσεις – απορίες μας και φτιάξαμε τα δικά μας απολιθώματα φύλλων με πλαστελίνη. Η μέρα της επίσκεψης επιτέλους έφτασε!!!

Την Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήσαμε την προγραμματισμένη μας επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου. Ξεκινήσαμε από το χωριό με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία για αυτό που επρόκειτο να ζήσουμε. Παρέα, λοιπόν, με το Δημοτικό Σχολείο Λαύκου ανεβήκαμε στο λεωφορείο και τελική μας στάση το μουσείο. Η περιπέτεια ξεκινά…

Τα νηπιάκια παρακολούθησαν μαζί με την Α’ και Β’ τάξη Δημοτικού το πρόγραμμα «Μικροί Παλαιοντολόγοι». Αφού έγινε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον υπεύθυνο του προγράμματος για τους δεινόσαυρους αρχίσαμε την ανασκαφή μας και …. ορίστε οι ανακαλύψεις μας!!!

 

Στη συνέχεια καταγράψαμε σε φυλλάδια που μας έδωσε ο κύριος Μάρκος τι μάθαμε από την επίσκεψή μας για τους δεινόσαυρους.

Αφού ολοκληρώσαμε με επιτυχία το πρόγραμμα επισκεφτήκαμε τις αίθουσες του μουσείου. Εκεί η κυρία Αγγελική μας ξενάγησε και μας μίλησε για τα εκθέματα. Είδαμε στην αίθουσα της Γης πετρώματα και ορυκτά, ομοίωμα ηφαιστείου και ακούσαμε για τη δημιουργία της γης και τους σεισμούς. Στην αίθουσα της Ζωής τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, παρακολουθούσαν με μεγάλη προσοχή τα απολιθώματα και άγγιξαν απολιθώματα ψαριών που βρέθηκαν στην περιοχή. Τέλος, στην αίθουσα του Ανθρώπου τα παιδιά άκουσαν και είδαν με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Την επόμενη μέρα της επίσκεψης συζητήσαμε με τα παιδιά αν οι ερωτήσεις μας απαντήθηκαν και ζωγραφίσαμε τι μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από όλα αυτά που είδαμε και κάναμε. Τους απένειμα μάλιστα δίπλωμα παλαιοντολογίας για την συμμετοχή τους στην ανασκαφή!!

Ευχαριστούμε πολύ τους υπευθύνους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου για το όμορφο ταξίδι που μας πρόσφεραν σε ένα κόσμο μαγικό, ονειρικό, στον κόσμο της εποχής των παγετώνων!!!!Μια εμπειρία ζωής για τα μικρά παιδιά!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!

Τα Σποράκια μας

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης με θέμα “Ο γεωργός πάει στον αγρό…” αφού συγκεντρώσαμε χώμα, γλαστράκια και σποράκια φυτέψαμε τα δικά μας φυτά. Καθημερινά σχεδόν ποτίζουμε και περιμένουμε με ανυπομονησία πότε θα πεταχτεί το πρώτο βλασταράκι.

Η 28η Οκτωβρίου στο σχολείο μας!

28η Οκτωβρίου και το χωριό γιορτάζει. Έτσι και στο σχολείο ασχοληθήκαμε με το θέμα. Μιλήσαμε για τον πόλεμο, που έγινε και με ποιους. Παράλληλα δείχναμε στο internet εικόνες και πίνακες ζωγραφικής σχετικούς με το θέμα. Αποφασίσαμε και εκτυπώσαμε κάποιους. Δημιουργήσαμε πίνακα με τα υπέρ και τα κατά της ειρήνης και του πολέμου αντίστοιχα. Καταγράψαμε τα συναισθήματα που μας δημιουργούν η ειρήνη και ο πόλεμος με χρώματα. Είδαμε την Ελληνική Σημαία, τα χρώματά της και μετρήσαμε τις γραμμές της. Στο πινακάκι μας γράψαμε τη λέξη ΟΧΙ και πόσες γραμμές μετρήσαμε. Δείξαμε στο χάρτη την Ελλάδα και την Πίνδο και κάναμε κολάζ. Κάναμε το περιστέρι της Ειρήνης.

Συνδέσαμε την γιορτή με το χωριό αφού υπήρχαν άνθρωποι του χωριού που πολέμησαν στον πόλεμο του 1940. Στο χωριό μας εθιμοτυπικά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου γίνεται εκκλησιασμός, παρέλαση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο. Μετά την κατάθεση τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου και του Νηπιαγωγείου στο χώρο του ηρώου απαγγέλουν ποιήματα και τον εθνικό ύμνο. Για να μπορέσουν λοιπόν τα νηπιάκια μου να αντιληφθούν τι θα κάνουν στην παρέλαση είδαμε βιντεάκια σχετικά στο διαδίκτυο και μεταβήκαμε στο σημείο του χωριού όπου πραγματοποιείται η παρέλαση. Όταν επιστρέψαμε σχολείο καταγράψαμε σε χαρτί του μέτρου τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε. Ζωγραφίσαμε κάποια σημεία αναφοράς για προσανατολισμό στο χώρο και κάναμε κολάζ την παρέλαση.