Στο 1ο Νηπιαγωγείο Π. Φαλήρου λειτουργούν 2 τμήματα Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος, το ένα εκ των οποίων με Πρωινή υποδοχή (7:45 π.μ-8:00π.μ), που ξεκινούν τη λειτουργία τους αμέσως μετά τη λήξη του Πρωινού Υποχρεωτικού Προγράμματος κατά τις ώρες 13:00μ.μ έως 16:00μ.μ. και εξελίσσονται ως εξής:
13:00-13:40μ.μ . Προετοιμασία για το γεύμα ,που γεμίζει με συναισθήματα ικανοποίησης και χαράς όλους τους εμπλεκόμενους , γιατί γίνεται εξ ολοκλήρου από τα ίδια τα παιδιά και περιλαμβάνει το πλύσιμο χεριών ,στρώσιμο τραπεζιού και λήψη ζεστού φαγητού από το θερμοερμάριο,(δωρεά γονέων παλαιοτέρων ετών για την οποία είμαστε ευγνώμονες) .Το φαγητό τοποθετείται εκεί από τα παιδιά κατά την προσέλευση τους στο σχολείο.
13:40μ.μ -14:10μ.μ Ήρεμες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ενασχόληση στη γωνιά της βιβλιοθήκης και στις γωνιές με ήσυχα παιδαγωγικά παιχνίδια με συνοδεία χαλαρωτικής μουσικής.
14:10μ.μ -15:00μ.μ Διδακτική ώρα με οργανωμένες δραστηριότητες σύμφωνα με το Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του ΥΠΑΙΘΑ και με επιλογή στο Β΄Θεματικό Πεδίο για το οποίο μπορείτε να δείτε πληροφορίες παρακάτω.
15:00μ.μ -15:20μ.μ Διάλειμμα
15:20μ.μ – 15:45μ.μ Ελεύθερα και οργανωμένα παιχνίδια στις γωνιές
15:45μ.μ-16:00μ.μ Ανατροφοδότηση ,προετοιμασία για αναχώρηση.
Δημιουργικές όμορφες στιγμές στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα με παιχνίδια κατασκευών, ακρόαση παραμυθιών και τέχνη, μουσικά παιχνίδια ,μικρές θεματικές ενότητες όπως η αλυσίδα της φιλίας ,δραστηριότητες εμπέδωσης εννοιών στο χώρο ,κινητικά παιχνίδια με στόχο τη συνεργατική μάθηση και επικοινωνία των μικρών μαθητών μας.
ΤΑ 3 ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ Β’ Θεματικό Πεδίο: Παιδί, Εαυτός και Κοινωνία
B.1 Προσωπική και Κοινωνικοσυναισθηματική Ανάπτυξη
Η προσωπική και κοινωνικοσυναισθηματική ενδυνάμωση των παιδιών προσχολικής ηλικίας συνιστά βασική παράμετρο για τη δόμηση του εαυτού και τη σχέση που αναπτύσσουν με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.
Σκοπός της Θεματικής Ενότητας Προσωπική και Κοινωνικοσυναισθηματική Ανάπτυξη είναι μέσα από αναπτυξιακά κατάλληλες μαθησιακές εμπειρίες να ενισχυθούν τα παιδιά στο να διαμορφώσουν θετική εικόνα για τον εαυτό τους, καθώς και ορθή αντίληψη για τις δυνατότητές τους, να ρυθμίζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους, και να αναπτύξουν θετική στάση απέναντι στη μάθηση. Στόχος είναι να μάθουν να διαχειρίζονται τις προκλήσεις, να κατανοούν και να αποδέχονται τις συνέπειες των πράξεων τους, να θέτουν στόχους για
βελτίωση, να συναναστρέφονται και να συνεργάζονται αρμονικά με τους άλλους, εκτιμώντας τον πλουραλισμό και τη διαφορετικότητα.
Το μαθησιακό περιεχόμενο της Προσωπικής και Κοινωνικοσυναισθηματικής Ανάπτυξης οργανώνεται γύρω από τις επιμέρους εκφάνσεις του συναισθηματικού και κοινωνικού γραμματισμού, οι οποίες διατρέχουν όλα τα Θεματικά Πεδία, διαδραματίζοντας ρυθμιστικό ρόλο στο
πλαίσιο της ολόπλευρης ανάπτυξης των παιδιών. Η συνειδητοποίηση του εαυτού και η ανάπτυξη θετικής αυτοεικόνας, η οποία δομείται σε συνάρτηση με τις θετικές αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον, αποτελούν τη βάση για τoν συναισθηματικό γραμματισμό και σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνεται ο μοναδικός τρόπος που κάθε παιδί συλλέγει και επεξεργάζεται πληροφορίες, προκειμένου να οικοδομήσει τη γνώση και να οργανώσει τη συμπεριφορά, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ποικίλες προκλήσεις του περιβάλλοντος. Η μάθηση οργανώνεται στον πυρήνα του κοινωνικού γραμματισμού, ο οποίος δομείται στη βάση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, στο πλαίσιο του παιχνιδιού, και μέσα από μαθησιακές καταστάσεις, οι οποίες προάγουν
τη συνεργασία. Σημαντικό φορέα κοινωνικοποίησης των παιδιών αποτελεί η διαπροσωπική επικοινωνία, η οποία αντανακλά και ενσωματώνει τις κοινωνικές συμβάσεις και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος, στο οποίο λαμβάνει χώρα. Αξιοποιούνται καθημερινές καταστάσεις και διαμορφώνονται επικοινωνιακές συνθήκες που δημιουργούν την ανάγκη για ανάπτυξη κοινά αποδεκτών κανόνων συμπεριφοράς, προάγουν την ατομική και συλλογική δέσμευση προς την επίτευξη στόχων, στο πλαίσιο της λήψης αποφάσεων που αφορούν το άτομο και την ομάδα, και της ανάληψης ρόλων για την επίτευξή τους.
Στη βάση αυτή, η Προσωπική και Κοινωνικοσυναισθηματική Ανάπτυξη διαρθρώνεται σε 3 άρρηκτα συνδεδεμένες υποενότητες:
α) Αίσθηση του Εαυτού. Στοχεύει: 1. στη διαμόρφωση θετικής αυτοεικόνας, 2. στην αυτονομία και αλληλεξάρτηση, 3. στην ανάπτυξη θετικής στάσης και δεκτικότητας απέναντι στη μάθηση.
β) Συναισθηματική Επίγνωση. Στοχεύει: 1. στην αντίληψη των συναισθημάτων, 2. στην έκφραση των συναισθημάτων, 3. στην ανάπτυξη ενσυναίσθησης, 4. στη διαχείριση των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς.
γ) Διαπροσωπικές Σχέσεις. Στοχεύει: i. στη θετική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, ii. στην ανάπτυξη και διατήρηση σχέσεων.
Το περιεχόμενο της Προσωπικής και Κοινωνικοσυναισθηματικής Ανάπτυξης διατρέχει όλες τις Θεματικές Ενότητες, και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία δομείται η ενταξιακή προοπτική και διαφοροποιημένη προσέγγιση του Προγράμματος Σπουδών.
Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ
ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΦΙΛΙΑΣ
ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ