ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2022-2023 Θεματικός άξονας ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ -ΕΥ ΖΗΝ

0

Συγγραφέας: 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ | Κατηγορία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ | , στις 20-01-2023

ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2021 22

Η προσχολική ηλικία αποτελεί την πιο κρίσιμη ηλικία στη ζωή του ατόμου και τον θεμέλιο λίθο για την προετοιμασία ενεργών πολιτών. Η συμμετοχή των παιδιών στη λήψη των αποφάσεων που τα αφορούν, τα οδηγεί να γίνουν υπεύθυνα και να συνειδητοποιήσουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους.

Τo πρόγραμμα των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» δεν επιδιώκει να μάθει στους/στις μαθητές/ριες  τι θα σκέφτονται αλλά να τους/τις προσφέρει τον τρόπο και τη μέθοδο να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη και να αιτιολογούν τις επιλογές τους. Τα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» αποσκοπούν να καλλιεργήσουν σύγχρονες δεξιότητες στους μαθητές και στις μαθήτριες, προκειμένου να αξιοποιούν αποτελεσματικά τις σχολικές γνώσεις και ικανότητές τους ώστε να ανταποκρίνονται ευχερέστερα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.   

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ,ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

 ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ : ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ

rubiks cube red

Σε αυτήν τη θεματική ενότητα περιλαμβάνονται προγράμματα στους παρακάτω τομείς:

Διατροφή
Ψυχική Υγεία
Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση
Αυτομέριμνα, Ασφάλεια και Πρόληψη, Οδική ασφάλεια
Πρόληψη από εξαρτήσεις.

 

ΥΠΟΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ :   Οδική Ασφάλεια

ΤΙΤΛΟΣ: “Τον κύριο Κ.Ο.Κ γνωρίζω, με ασφάλεια τους δρόμους διασχίζω”

Κύριος σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος για την Οδική Κυκλοφορία και Ασφάλεια είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα οχήματα και οι πεζοί, να κατανοήσουν τους κανόνες της οδικής συμπεριφοράς και να αναπτύξουν δεξιότητες ασφαλούς μετακίνησης, αντίληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων του δρόμου. Η Κυκλοφοριακή Αγωγή αποτελεί μία από τις κύριες στρατηγικές της οδικής ασφάλειας και ανήκει στα τέσσερα Ε: Education (Εκπαίδευση), Enforcement (Επιβολή), Engineering (Μηχανική), Emergency Systems (Συστήματα Έκτακτης Ανάγκης). Τα παιδιά κυκλοφορούν στον δρόμο ως πεζοί, ως επιβάτες αλλά και ως οδηγοί. Για αυτό πρέπει να τα βοηθήσουμε να αξιοποιήσουν όσο καλύτερα γίνεται κάθε ευκαιρία που τους δίνεται και να εξοικειωθούν με τους Κανόνες Οδικής Ασφάλειας. Το παρόν σχέδιο Κυκλοφοριακής Αγωγής, επιδιώκει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, της γνώσης, της κατανόησης και των προτύπων συμπεριφοράς που ωθεί τους χρήστες των οδών στην πρόληψη των ατυχημάτων. Θεωρούμε πως μέσα από την ενασχόλησή μας με το συγκεκριμένο θέμα, οι μαθητές/ριες μπορούν να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο σε θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια και να γίνουν ενεργοί πολίτες µε θετικές στάσεις και συμπεριφορές προς τον κόσμο των ενηλίκων, δίνοντας χώρο και χρόνο σε όλα τα παιδιά να εκφραστούν, να δημιουργήσουν να αλληλεπιδράσουν.

TMHMA 1 KOK 1. 1

TMHMA 1 KOK 2.

TMHMA 2 KOK 1

TMHMA 2 KOK 2

TMHMA 3 KOK 1

TMHMA 3 KOK 2

TMHMA 4 KOK

TMHMA 4 KOK.

 

 

 

 

Λειτουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης

0

Συγγραφέας: 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ | Κατηγορία ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ | , στις 13-01-2023

 

images 2

Η οργάνωση και η λειτουργία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης κατέχει κεντρική θέση στο Νηπιαγωγείο. Η ενασχόληση των παιδιών με τα βιβλία είναι καθοριστικής σημασίας για την φιλαναγνωσία και για την εισαγωγή τους στο γραπτό και προφορικό λόγο. Για το σκοπό αυτό από φέτος τον Ιανουάριο λειτουργεί και πάλι στο σχολείο μας η Δανειστική βιβλιοθήκη που η λειτουργία της είχε ανασταλεί  εξαιτίας της πανδημίας.

Αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια οι αγαπητοί γονείς των παιδιών μας !!Τους ευχαριστούμε θερμά όλους  για την δωρεά νέων  βιβλίων με τα οποία ανανεώθηκε  η Δανειστική μας Βιβλιοθήκη ,μια προσφορά αγάπης τις ημέρες των Χριστουγέννων χρήσιμη για τα παιδιά που φοιτούν τόσο  κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά όσο και για τις επόμενες χρονιές.

hhjj

Στόχοι:
Οι στόχοι  της Δανειστικής βιβλιοθήκης είναι οι εξής:
Τα παιδιά, να έλθουν σε επαφή με το βιβλίο, μέσα από ένα δρόμο ευχαρίστησης, διασκέδασης, συγκίνησης, για να οδηγηθούν τελικά στην απόλαυση της ανάγνωσης αλλά και να αναγνωρίσουν το βιβλίο ως πηγή γνώσης.
Να έλθουν σε επαφή με όλα τα είδη του γραπτού λόγου και να συνειδητοποιήσουν τη σχέση του με τον προφορικό .
Να αποκτήσουν συμπεριφορά αναγνώστη.
Να μυηθούν στο σύστημα δανεισμού του βιβλίου, ώστε στο μέλλον να αποκτήσουν μια τόσο ευχάριστη συνήθεια.
Να ασκηθούν στη σωστή χρήση και μεταχείριση του βιβλίου καθώς και στο σεβασμό στον επόμενο που θα το χρησιμοποιήσει.
Να μάθουν να είναι συνεπείς, οργανωτικοί και να αποκτήσουν πρωτοβουλία και αυτοπεποίθηση.
Να μοιράζονται ευχάριστες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα (γονείς, αδέρφια, γιαγιά…), διαδικασία που συχνά αποδεικνύεται πιο σημαντική από τους εκπαιδευτικούς στόχους που εξυπηρετούνται

2

Τρόπος Λειτουργίας
Κάθε Παρασκευή τα παιδιά επιλέγουν ένα βιβλίο το οποίο “διαβάζουν“ στο σπίτι με τη βοήθεια ενός ενήλικα και το επιστρέφουν τη Δευτέρα. Συνοδευτικά με το βιβλίο παίρνουν ένα φύλλο καταγραφής, το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν μετά την ανάγνωση του βιβλίου. Σε αυτό τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν μόνα τους, όπως μπορούν, τα στοιχεία που τους ζητούνται ή υπαγορεύουν σε ενήλικα αυτό που θέλουν και το αντιγράφουν. Επίσης, καλούνται να αξιολογήσουν την ιστορία που διάβασαν και να καταγράψουν αν τους άρεσε ή όχι.

Επιστρέφοντας στην τάξη τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναδιηγηθούν την ιστορία που διάβασαν στους συμμαθητές τους και να εκφράσουν εντυπώσεις και συναισθήματα.Είναι ευνόητο ότι τα βιβλία πρέπει να επιστρέφονται σε καλή κατάσταση. Οι γονείς οφείλουν να προσέχουν να μη λερωθούν, να μη σχιστούν και να μη μουντζουρωθούν. Σε περίπτωση σημαντικής καταστροφής οι γονείς καλούνται να φροντίσουν για την αντικατάσταση του βιβλίου με καινούριο.

3

Καλές Πρακτικές Ανάγνωσης-οδηγός για γονείς
Πριν την ανάγνωση του βιβλίου, επεξεργαζόμαστε το εξώφυλλο, εντοπίζοντας τον τίτλο, τον συγγραφέα, τον εικονογράφο και τον εκδοτικό οίκο, διαδικασία με την οποία είναι εξοικειωμένα τα παιδιά από το σχολείο
Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης δείχνουμε με το δάχτυλο ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν τη φορά της γραφής (από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά)
Θέτουμε ερωτήσεις στα παιδιά σχετικές με την υπόθεση πριν (π.χ. για ποιο πράγμα νομίζεις ότι μιλάει η ιστορία;), κατά (π.χ. τι λες να γίνει μετά;) και μετά (π.χ. τι θα έκανες αν ήσουν στη θέση του …; τι τέλος θα έδινες;) την ανάγνωση της ιστορίας έτσι ώστε να κρατάμε ζωντανό το ενδιαφέρον τους, να καλλιεργούμε την κριτική τους σκέψη αλλά και για να διαπιστώσουμε κατά πόσο το κατανόησαν.
Στο τέλος, μπορούμε να ζητήσουμε από το παιδί να αναδιηγηθεί με δικά του λόγια την ιστορία και να την αξιολογήσει (τι του άρεσε, τι δεν του άρεσε).

 

ΚΑΘΕ ΒΙΒΛΙΟ ΚΙ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ!!

ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ 

ΠΟΥ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΑ!!

  ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

 

 

 

 

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση