Νοέμβριος, ο μήνας που μαζεύουν τις ελιές..
Αφού έχουμε διαβάσει την ιστορία ” η σοφή ελιά ” της Ειρήνης Καμαράτου -Γιαλλούση, από της εκδόσεις “Μικρή Μίλητος”, αλλά και το βιβλίο ” Αθήνα, η πόλη της Αθηνάς” του Φίλιππου Μανδηλαρά, εκδόσεις Πατάκη θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτό το δέντρο.
Μετά από αυτά τα δύο βιβλία, ήταν εύκολο να λύσουμε το αίνιγμα :
Από κλαδάκι κρέμεται, στην αγορά πουλιέται. Το έξω της τρώγεται, το μέσα της πετιέται”
τα παιδιά χρωμάτισαν τα φύλλα της ελιάς και με το δαχτυλικό τους αποτύπωμα (σε μαύρη και πράσινη δαχτυλομπογιά) δημιούργησαν τις ελιές. Τα μεγάλα νήπια έπρεπε να γράψουν όπως μπορούσαν το λέξη ελιά ενώ τα μικρά νήπια έβλεπαν την λέξη και την αντέγραψαν.
Η ελιά είναι δέντρο ευλογημένο https://www.youtube.com/watch?v=D8AE03mjlx8 μιας και από όλο το δέντρο μπορούμε να ωφεληθούμε : τρώμε τον καρπό της, παράγουμε λάδι από αυτόν αλλά και το κουκούτσι της ελιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη και από τον κορμό της μπορούν να παραχθούν όμορφα οικιακά σκεύη αλλά και να ξεκουραστούμε κάτω από την σκιά που προσφέρουν τα κλαδιά της.
Τελικά, η ελιά και το λάδι υπάρχουν σε πολλές στιγμές της ζωής μας :
Ώρα για πείραμα: τι θα συμβεί άραγε εάν μέσα σε ένα ποτήρι ρίξουμε ελαιόλαδο;
Απαντήσεις ( μαντεψιές τις λέμε εμείς) :
- Θα εξαφανιστεί το λάδι
- θα εξαφανιστεί το νερό
- θα πάει πάνω το νερό
- θα πάει από πάνω το λάδι
για να δούμε λοιπόν !
Αφού μάθαμε πώς γίνεται η διαδικασία συγκομιδής του καρπού της ελιάς και δραματοποιήσαμε το τραγούδι https://www.youtube.com/watch?v=zrJShpe9_8E θέλουμε να οδηγήσουμε στις σωστές εικόνες και την αγαπημένη μας μελισσούλα, την Bee-bot!
Ώρα για προγραμματισμό :
Τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες των δύο, ένα μεγάλο νήπιο και ένα μικρό μαζί κι όπου χρειάστηκε η βοήθεια ήρθε από μια άλλη συμμαθήτρια.