”Eλλήνων Πάσχα Τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων μέσα από τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόφιλου

Με αφορμή το Πάσχα που ερχόταν σε λίγες ημέρες και τις δραστηριότητες που ήδη είχαμε ξεκινήσει , αλλά και το έντονο ενδιαφέρον των παιδιών να έρθουν σε επαφή με έργα μεγάλων ζωγράφων όπως η αμυγδαλιά του Van Gogh και το μάζεμα των ελαιών του Θεόφιλου, τα παιδιά προσέγγισαν το θέμα ”Eλλήνων Πάσχα ‘’ τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων μέσα από τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόφιλου.

Screenshot 2025 04 24 at 12 57 05 5E gia th symboylo Eya Gkolfh UTF 85E gia th symboylo Eya Gkolfh.pdf

Με παρότρυνση των γονέων τα παιδιά έφεραν πολλά βιβλία με θέμα το Πάσχα, θαυμάσαμε εξαιρετικούς πίνακες Ελλήνων ζωγράφων, παραδοσιακές φορεσιές , είδαμε τα ήθη και έθιμα της Ελλάδας από πολλές και διαφορετικές περιοχές όπως:

 

Έμαθαν για έργα μεγάλων Ελλήνων συγγραφέων και ζωγράφων .Τα παιδιά διατύπωσαν αυτά που έβλεπαν καθώς συμβολευόντουσαν και τα βιβλία που είχαν φέρει από το σπίτι τους…

Στη συνέχεια έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στην τάξη και έτσι μελέτησαν του πίνακα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, ενός από τους αντιπροσωπευτικότερους Έλληνες ζωγράφους του 19 ου αιώνα. Έναν εξαιρετικό λαϊκό ζωγράφο που απαθανάτισε θρύλους και παραδόσεις, καθημερινές στιγμές από την ελληνική πραγματικότητα με το μοναδικό του προσωπικό ύφος που καθιστά τα έργα του από τα πλέον αναγνωρίσιμα της ελληνικής ζωγραφικής.

Μέσα από τον πίνακα ζωγραφικής τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να αναρωτηθούν, τι απεικονίζει, να σκεφτούν τον τίτλο, να μαντέψουν τις εικόνες, να παρατηρήσουν, να ονειρευτούν , να φανταστούν, να αναπτύξουν την κριτική σκέψη, να τον αποκρυπτογραφήσουν ,να αποκαλύψουν τα μυστικά του.Να επιλύσουν προβλήματα με ευέλικτη ομαδοποίηση  και να καταλήξουν σε συμπεράσματα τα οποία θα είναι χρήσιμα εργαλεία στην ανατροφοδότηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας .

Δείχνοντας τον πίνακα στο διαδραστικό πίνακα της τάξης τα παιδιά με κατάλληλες ερωτήσεις – (ΒΛΕΠΩ…ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ..ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ…) προσπάθησαν να απαντήσουν και να προβληματιστουν σχετικά με το τι απεικονίζεται σε αυτό που έβλεπαν…

Ακολούθησαν ερωτήματα όπως..Τι βλέπετε?τι φοράνε οι άνθρωποι? Τι κάνουν? Τι σκέφτεστε όταν βλέπεται τον πίνακα ? σας αρέσει? Τι λένε μεταξύ τους? Είναι χαρούμενοι?

Στη συνέχεια αυτά καταγράφονταν και τα παιδιά κλήθηκαν να μαντέψουν τον τίτλο του έργου και να τον προσέξουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια με τη χρήση επιπλέον μαιευτικών ερωτημάτων

Στη συνέχεια τα παιδιά ενεπλάκησαν σε διάφορες δραστηριότητες όπως:

1.συναρμολόγηση παζλ με αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Στα παιδιά δίνεται ως πρότυπο ο πίνακας που μελετήσαμε και προσπάησαν να τον συνθέσουν

Screenshot 2025 04 24 at 12 59 15 5E gia th symboylo Eya Gkolfh UTF 85E gia th symboylo Eya Gkolfh.pdf

2.η κατασκευή κόκκινων χάρτινων αβγών που φέρουν μοτίβα τα οποία πρέπει να τα συνεχίσουν τα παδιά πάνω στις γραμμές…

Screenshot 2025 04 24 at 12 59 25 5E gia th symboylo Eya Gkolfh UTF 85E gia th symboylo Eya Gkolfh.pdf

3.η διήγηση της ιστορίας με ερωτήματα στα παιδια για το τι μπορει να είχε γίνει στην αρχη και να δημιουργήσουν ένα βιβλίο με εικονογράφηση και γραφή

Screenshot 2025 04 24 at 12 59 48 5E gia th symboylo Eya Gkolfh UTF 85E gia th symboylo Eya Gkolfh.pdf

4.φαναράκια

Screenshot 2025 04 24 at 13 00 03 5E gia th symboylo Eya Gkolfh UTF 85E gia th symboylo Eya Gkolfh.pdf

Τα παιδιά επέλεξαν  την ομάδα τους και προσπάθησαν στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνεργασίας να επιλύσουν προβλήματα,να φανταστούν, να διηγηθούν και να συνθέσουν ιστορίες, να φτιάξουν μοτίβα, να αναμείξουν χρώματα, να παρατηρήσουν και να συνθέσουν τα κομμάτια του επιτραπέζιου παιχνιδιού. Οι ομάδες συνεργάστηκαν σε περίπτωση αντιμετώπισης μίας δυσκολίας ή μιας καινούριας πρότασης.

Σε επόμενη φάση διατυπώθηκαν ερωτήσεις και τα παιδιά διερεύνησαν, παρατηρησαν, εξήγησαν τι έμαθαν , τι τους άρεσε και γιατι,τι θα ήθελαν επιπλέον να κάνουν ,γιατί το έκαναν, πώς εργάστηκαν , πώς συνεργάστηκαν και τα παρουσίασαν στην ολομέλεια της τάξης.

Η διερευνητική τους εμπειρία εμπλουτίστηκε με την εκμάθηση των καλάντων του Λαζάρου. Στα πλαίσια του προγράμματος της μετάβασης του νηπιαγωγείου στο δημοτικό τραγουδήσαμε μαζί με το δημοτικό τα κάλαντα.

Στο πλαίσιο της ομαδοσυνεργατικής προσέγγισης, η διδακτική παρέμβαση ολοκληρώθηκε με πασχαλινές κάρτες και αβγά-στολίδια για το καλάθι του Πάσχα.

Screenshot 2025 04 24 at 13 02 50 5E gia th symboylo Eya Gkolfh UTF 85E gia th symboylo Eya Gkolfh.pdf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *