Η επιστροφή μας στην τάξη την νέα χρονιά συνοδεύτηκε και από την πτώση της θερμοκρασίας, ο Ιανουάριος άλλωστε βρίσκεται στην καρδιά του χειμώνα! Η αλλαγή αυτή του καιρού παρατηρήθηκε από τα παιδιά και το τέλος του μήνα έφερε σημαντικά επιστημονικά ερωτήματα στην ομάδα μας. Γιατί κάνει κρύο τον Ιανουάριο; Κάνει κρύο παντού;
Τα ερωτήματα πολλά…αποφασίσαμε να τα συγκεντρώσουμε, να τα καταγράψουμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε τις απαντήσεις!
Τις πρώτες απαντήσεις τις πήραμε από το διάστημα, μελετώντας την περιφορά της Γης γύρω από τον ήλιο αλλά και από τον εαυτό της!
Στην “διαστημική” μας τάξη παίξαμε πολλά παιχνίδια και συνειδητοποιήσαμε την αλλαγή των εποχών αλλά και την εναλλαγή της μέρας με τη νύχτα!
Όμως πως μετράμε το κρύο; Κάνει το ίδιο κρύο παντού; Το θερμόμετρο αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο στα επόμενα πειράματα μας! Κάθε μέρα παρατηρούσαμε το θερμόμετρο μέσα στην τάξη και καταγράφαμε την θερμοκρασία.
Ιδέα των παιδιών να αφήσουμε το θερμόμετρο και σε άλλα σημεία του σχολείου, λιγότερο συνηθισμένα… Αλήθεια τι δείχνει το θερμόμετρο….
- Μέσα στην κατάψυξη!
- Κάτω από την λάμπα!
Όλη την εβδομάδα κάναμε παρατηρήσεις και μετρήσεις!
Επόμενο ερώτημα, τι συμβαίνει στο νερό όταν συναντά κρύο; Αυτή τη φορά η έρευνα στο διαδίκτυο μας βοήθησε πολύ!
Όλη την εβδομάδα η παρακολούθηση του οπτικοακουστικού υλικού πέρα από τις γνώσεις μας χάρισε και πολλές χαρούμενες και αστείες στιγμές στην ομάδα μας!
Φυσικά σειρά είχαν τα πειράματα με τον πάγο…
- βάζουμε τον πάγο
- ρίχνουμε αλάτι
- παρατηρούμε τα αποτελέσματα
- που έχει λιώσει πιο γρήγορα;
Το εξαγωνικό σχήμα της χιονονιφάδας μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα…αποφασίσαμε να φτιάξουμε όλοι μαζί τα δικά μας πολυγωνικά σχήματα!
Αφού όλα μας τα επιστημονικά ερωτήματα βρήκαν τις απαντήσεις τους, η μέρα μας έκλεινε με παιχνίδι, να “δημιουργούμε” ριπές ανέμου και να κάνουμε την παρεούλα μας να “χιονίζει”!