Εξερευνώντας την εποχή των δεινοσαύρων!

Μια περίεργη βαλίτσα έφτασε ξαφνικά στο σχολείο μας και έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο! Χάρτες, πυξίδες, αξίνες, πινέλα απολιθώματα και πολλά άλλα ξεπήδησαν από τη βαλίτσα και τα παιδιά άρχισαν να τα περιεργάζονται, να εξοικειώνονται με το υπό διερεύνηση θέμα και να κάνουν υποθέσεις σχετικά με το περιεχόμενό της, το «γιατί» μας την έστειλαν και το «ποιος» ήταν ο πιθανός ιδιοκτήτης της.

Ο αποστολέας αποκαλύφθηκε πως δεν ήταν άλλος από τον διάσημο Δόκτωρ Δεινοσαυρόπουλο που έμαθε πως οι μαθητές και οι μαθήτριες του Νηπιαγωγείου μας είναι εξαιρετικοί ερευνητές και χρειαζόταν τη βοήθειά τους! Τα νήπια με χαρά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και ανέλαβαν την επιστημονική αυτή αποστολή και την ευθύνη να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, στο ερώτημα «Υπήρχαν δεινόσαυροι στην Ελλάδα;»

Στα πλαίσια του σταδίου αυτού, οι μαθητές έφεραν και παρουσιάσαν στην τάξη σχετικό οπτικό υλικό, βιβλία αλλά και αντικείμενα σχετικά με το υπο διερεύνηση ερώτημα, με τα οποία αργότερα συνέθεσαν μια γωνιά γεμάτη ερεθίσματα προς ανακάλυψη!!

Στο επόμενο στάδιο, τα παιδιά μέσα από μικρές «προκλήσεις» που τους ετοίμαζε ο Δόκτωρ Δεινοσαυρόπουλος και τη «γωνιά ανακάλυψης δεινοσαύρων» που στήθηκε στην τάξη, ενεπλάκησαν σε διαδικασίες πειραματισμού και διερεύνησης. Αποκορύφωμα της διαδικασίας ήταν το πείραμα που υλοποιήθηκε στην τάξη, με την έκρηξη του ηφαιστείου που αποτύπωνε τον τρόπο με τον οποίο επηρεάστηκε η μορφολογία της γης και τη σταδιακή κατάτμησή της.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, σε ομάδες ανέπτυσσαν και κατέγραφαν περισσότερα δικά τους ερωτήματα και υποθέσεις σχετικά με τα απολιθώματα, τους δεινοσαύρους, τις περιόδους του Μεσοζωϊκού αιώνα και την αντίστοιχη ιστορία και μορφολογία της Γης.

Ακόμη, ασχολήθηκαν και διασκέδασαν με σχετικά επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια γνώσεων αλλά και άλλα συμβολικού χαρακτήρα, αφού η γωνιά που δημιουργήθηκε έδινε την ευκαιρία για περαιτέρω εμπλοκή ακόμη και στο ελεύθερο παιχνίδι.

Στο τέλος, οι ομάδες παρουσίασαν η μία στην άλλη τα ευρήματά τους, τα συνέκριναν και κατέληξαν σε συμπεράσματα.

Στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν όλα όσα έμαθαν και να αποτυπώσουν τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις τους, για τους δεινοσαύρους και τις γεωλογικές περιόδους που μελέτησαν, τα παιδιά δημιούργησαν μία ιστοριογραμμή.  Χωρίστηκαν σε ομάδες και αυτενεργώντας με ποικίλα υλικά  απέδωσαν σε κάθε περίοδο, τα κύρια χαρακτηριστικά καθεμίας (κλίμα, βλάστηση, εμφάνιση λουλουδιών και υγρών στοιχείων).

Παράλληλα γνώρισαν καλύτερα το επάγγελμα του παλαιοντολόγου και μπόρεσαν να σειροθετήσουν τα βήματα που ακολουθούνται σε μία ανασκαφή και να συνδέσουν τα εργαλεία που βρήκαν στη βαλίτσα με την πράξη.

Η εμπειρία των παιδιών εμπλουτίστηκε με την ανασκαφή που πραγματοποίησαν οι ομάδες με «αντίγραφα» των ευρημάτων από ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα που μας έστειλαν οι συνεργάτες του Δόκτωρος Δεινοσαυρόπουλου.

Τα παιδιά αφού κατόρθωσαν να συναρμολογήσουν τους σκελετούς, έκαναν τις εκτιμήσεις τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μεταγενέστερα ζώα και όχι για δεινόσαυρους, απαντώντας στο βασικό ερώτημα της έρευνας.

Καθόλη τη διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας, τα παιδιά κατέγραφαν στον πίνακα που αναρτήθηκε στη γωνιά των δεινοσαύρων της τάξης μας, τις προϋπάρχουσες γνώσεις τους, τις απορίες, τα ευρήματά τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκαν (πίνακας KWLH).

Στο τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες αποφάσισαν να καλέσουν την άλλη τάξη του νηπιαγωγείου σε μία παρουσίαση και να μοιραστούν την εμπειρία και τις γνώσεις τους για την ιστορία της Γης.

473326812 1153824619751942 1550505156560499949 n