Έφτασαν οι Απόκριες στο σχολείο μας!
Πέρασε ο καιρός και με τούτα και με εκείνα, έφτασαν οι Απόκριες!!!
Την εισαγωγή στο θέμα την κάναμε παρακολουθώντας την θεατρική παράσταση “Μια αποκριά, μια ιστορία”, από την θεατρική ομάδα “Οι Ανεμόμυλοι”…
Ακολούθησαν κατασκευές με μάσκες, με τρελοκαπέλα, αναγνώσεις βιβλίων και παραμυθιών όπως “Ο Αρλεκίνος” και “Η αλεπού η καπελού”, και φυσικά φτιάξαμε χαρταετούς, μιλήσαμε για τα έθιμο της Καθαρής Δευτέρας και της Σαρακοστής και τη σημασία της.
Μικρή αναδρομή στην αρχαία Ελλάδα από όπου ξεκίνησε το έθιμο των αποκριών ως μέρος των διονυσιακών εκδηλώσεων ήταν η έμπνευση για τις φετινές μας μάσκες…
<< Η μάσκα στο αρχαίο θέατρο>>
Φυσικά δεν έλειπαν και οι κατασκευές εμπνευσμένες από το αγαπημένο μας βιβλίο << Ο Αρλεκίνος>>.
Και φυσικά λόγω των Αποκριών επικεντρωθήκαμε και στο γράμμα Α, το οποίο φτιάξαμε με υλικά και το προσθέσαμε στο <<ΑΒτο κουτό>> μας!!
<< Να γίνομαι άνεμος για τον χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο>> Οδυσσέας Ελύτης
Η έμπνευσή μας ήρθε μέσα από την ποίηση και την τέχνη! Μάθαμε για την ιστορία του χαρταετού και πως συνδέθηκε με την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, είδαμε πίνακες ζωγράφων με θέμα τους χαρταετούς και διαβάσαμε ορισμένους στίχους από ποιήματα. Τα παιδιά παρατήρησαν τα χρώματα, μίλησαν για τα συναισθήματα που τους προκαλούν οι εικόνες και οι στίχοι και μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες.
Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στους πίνακες του δικού μας μεγάλου Έλληνα ζωγράφο Αλέκο Φασιανό, ο οποίος απεικόνισε σε πολλούς πίνακες του τον χαρταετό. Με τον πιο γνωστό << Ο νέος και ο χαρταετός>>. Ο χαρταετός του Αλέκου Φασιανού, είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν συμβολίζει μόνο το έθιμο, αλλά είναι και ένα σύμβολο ελευθερίας.
Αναβίωση του πίνακα του Αλέκου Φασιανού << Ο νέος και ο Χαρταετός>>
Μαζί με τον χαρταετό, έρχεται και η Κυρά Σαρακοστή με τα καλούδια της… Η τέχνη πάντα αφορμή για έμπνευση και επεξεργασία στην τάξη!! Μιλήσαμε για την νηστεία, τον λόγω που την κάνουμε, ποια φαγητά τρώμε κατα την διάρκειά της και ποια όχι.. και στην συνέχεια ζωγραφίσαμε και εμείς τ Σαρακοστιανό τραπέζι και φτιάξαμε την δική μας Κυρά Σαρακοστή για να μετράνε τα παιδιά στο σπίτι τις εβδομάδες για το Πάσχα, κόβοντας κάθε φορά ένα ποδαράκι της.