το οποίο δραματοποιήσαμε,
συζητήσαμε για τους φίλους -ες μας και για το τι είναι η φιλία,θέσαμε όρους -κανόνες που θα προστατεύουν την φιλία μας ,
παίξαμε παιχνίδια ενδυνάμωσής της,
συναρμολογήσαμε το παζλ της τάξης μας,
φτιάξαμε μια όμορφη ιστορία με τα αγαπημένα μας παραμύθια
υφάναμε τον ιστό της αγάπης,
μαγειρέψαμε την σούπα της φιλίας και δοκιμάσαμε την νοστιμιά της,
αναζητήσαμε στην αυλή το ήδη υπάρχον παγκάκι της φιλίας και ρωτήσαμε ευγενικά τα παιδάκια του 2ου Νηπιαγωγείου που το δημιούργησαν ,αν μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και εμείς και εκείνα δέχτηκαν φυσικά ,αφού το σύνθημά μας είναι “Κανείς μόνος”…
Ανακαλύψαμε πλήθος συναισθημάτων που έχουμε μέσα μας και τον τρόπο έκφρασής τους και διαχείρισής τους,
σκεφτήκαμε ποιες φράσεις λέμε φωναχτά και ποιες τις κρατάμε μέσα μας για να μην πληγώσουμε τους άλλους.
Παρακολουθήσαμε αρκετές ταινίες για την φιλία, όπως η παρακάτω
και χορέψαμε το υπέροχο τραγούδι “Εγώ και συ μαζί” αφού αναλύσαμε τους στίχους του.
Ανακαλύψαμε την δύναμη της φιλίας και δυναμώσαμε τους δεσμούς της ομάδας μας. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου δεν σταματούν εδώ, επαναλαμβάνονται όλη την εκπαιδευτική χρονιά εφοδιάζοντάς μας με αξίες σεβασμού και εκτίμησης και για τους μελλοντικούς μας φίλους,αφού η φιλία είναι κάτι ζωντανό και αέναο, η σύνδεση με τους ανθρώπους δεν σταματά (ευτυχώς) ποτέ…
“Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
σας στέλνουμε αυτή την επιστολή για να σας ζητήσουμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3/12), τη προσβασιμότητα
του σχολείου μας από όλους. Οι ράμπες στο σχολείο απαιτούν επιτακτική ανάγκη ώστε όλοι να μπορούμε να μετακινούμαστε στους διάφορους χώρους του σχολείου χωρίς εμπόδια.
Με εκτίμηση,
Τα παιδάκια και οι εκπαιδευτικοί του 2ου Τμήματος, του 1ου Νηπιαγωγείου Καλλονής”
Αθήνα, 19/02/2025
ΠΡΟΣ: 1ο Νηπιαγωγείο Καλλονής
Αγαπημένα μας παιδιά , αξιότιμοι εκπαιδευτικοί,
Τις μέρες των εορτών των Χριστουγέννων για άλλη μια χρονιά η αγάπη και η αλληλεγγύη σας, έφτασαν στα χέρια μας.
Οι υπέροχες κάρτες που μας ετοιμάσατε, έκαναν ένα μικρό θαύμα, γέμισαν με χαμόγελα τα πρόσωπα ασθενών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας μας.
Οι όμορφες από καρδίας ευχές σας και οι περίτεχνες δημιουργίες σας , φώτισαν με χρώματα τα δωμάτια ογκολογικών ασθενών.
Σας ευχαριστούμε που στηρίξατε το «Επισκεπτήριο Αγάπης» και δεν ξεχάσατε τους συνανθρώπους μας, που τις γιορτινές μέρες έπρεπε να βρίσκονται σε ένα νοσοκομείο .
Σας περιμένουμε στο επόμενο «Επισκεπτήριο Αγάπης», με χρώματα, τη φαντασία και κυρίως την αγάπη σας!
Με εκτίμηση
Η ομάδα του WinCancer
Θεωρούμε πως όλες οι δράσεις αγάπης, φροντίδας και αυτοφροντίδας δεν (και δεν πρέπει να) σταματούν ποτέ…Μάλλον θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε κι άλλες στη συνέχεια της χρονιάς…Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την συνεργασία και την οικονομική αλλά και ηθική στήριξη, την προϊσταμένη του Ειδικού Νηπιαγωγείου Καλλονής ,κυρία Κατερίνα Βαμβουλή,τόσο για την σπορά αγάπης , όσο και για την περίθαλψη του γατούλη της αυλής, τον οποίο φρόντισε η κτηνίατρος Κωνσταντίνα Τυροπώλη και φιλοξένησε αργότερα ο αγαπητός φυσικοθεραπευτής του Ειδικού Νηπιαγωγείου κ.Γιώργος Τανανάκης….
Την εισαγωγή στο θέμα με αφορμή μια βροχερή μέρα, κάναμε με ένα βίντεο από το YouTube, της εκπαιδευτικής τηλεόρασης.
Φτιάξαμε ψηφιακό παζλ.
Η νεράιδα Νερένια ήρθε στο νηπιαγωγείο μας από πολύ μακρυά…Το ποτάμι όπου ζούσε είχε ελάχιστο νερό και από όσο είχε δει στην γύρω περιοχή η στάθμη των λιμνών είχε κατέβει αρκετά…Ήρθε στο νηπιαγωγείο μας ,όχι τυχαία αλλά ακολουθώντας ένα μικρό αγόρι που είναι μαθητής μας και κατάγεται από τα μέρη της…
Μιλήσαμε για πολλά και εξερευνήσαμε τον κύκλο του νερού, την χρησιμότητά του, τους κινδύνους που το απειλούν, τους τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων αυτών.Παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο,παίξαμε βιωματικά παιχνίδια, φτιάξαμε την γωνιά του νερού.
Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ορισμένες δράσεις, για να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον μας για το μεγάλο θέμα της λειψυδρίας λόγω (και) της κλιματικής αλλαγής.
Συμμετείχαμε στην δημιουργία ταινίας μαζί με το 5ο Νηπιαγωγείο Δράμας και το 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης, με τίτλο «Υδάτινη κλωστή δεμένη σ΄ένα… κλίμα τυλιγμένη» που πραγματεύεται τη λειψυδρία ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Νερένια ακολούθησε τον μαθητή μας που έχει καταγωγή από την Δράμα: να μας προτείνει να συμμετάσχουμε στην ταινία που αποφάσισαν να κάνουν με δύο άλλους φίλους ,με την ίδια καταγωγή.Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία θα βρείτε ΕΔΩ.
Στείλαμε ηλεκτρονικό μήνυμα στον δήμαρχο για να του αναφέρουμε τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης που έχει το σχολείο μας:
Κύριε Δήμαρχε,
Είμαστε τα παιδιά του 2ου τμήματος του 1ου Νηπιαγωγείου Καλλονής. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι βρύσες και τα καζανάκια στις τουαλέτες του νηπιαγωγείου είναι χαλασμένα και έτσι υπάρχει διαρροή νερού. Επειδή αυτό τον καιρό έχουμε μάθει τόσο πολλά για την αξία του νερού και δε θέλουμε να το σπαταλάμε, σας παρακαλούμε πολύ να μας στείλετε έναν υδραυλικό. Σας ευχαριστούμε πολύ και ανυπομονούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας!
Με εκτίμηση,
2ο Τμήμα 1ου Νηπιαγωγείου Καλλονής
Δημιουργήσαμε αφίσα και τυπώσαμε ενημερωτικά φυλλάδια,
που μοιράσαμε στους γονείς
Επισκεφθήκαμε τα νηπιαγωγεία με τα οποία μοιραζόμαστε την ίδια αυλή και ενημερώσαμε για τις δράσεις μας τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους/ τις εκπαιδευτικούς
οργανώσαμε επίσκεψη στο ΚΠΕΝ Καλλονής για να γνωρίσουμε τους υγροβιότοπους της περιοχής .
Εργαστήριο δεξιοτήτων “Ευ ζην”
1ο τμήμα
“Παίζω μεγαλώνω,τον εαυτό μου διαμορφώνω”
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023
Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Φροντίζω το Περιβάλλον”
1ο τμήμα
“Το δάσος”
Το δάσος μας αγαπάει και το αγαπάμε!
Μας έδειξε το περιεχόμενο, και την χρησιμότητά του στον πλανήτη, το μεγάλο μας σπίτι.
Και εμείς διαβάσαμε …
Ακούσαμε τραγούδια και κάναμε ψυχοκινητικές δραστηριότητες
Ζωγραφίσαμε
Βρήκαμε τρόπους προστασίας του
Και καλέσαμε πυροσβέστες με το πυροσβεστικό τους όχημα για να μας δείξουν από κοντά την σπουδαία δουλειά που κάνουν
Φυτέψαμε σπόρους που θα γίνουν φυτά και μετά δέντρα και μετά το δικό μας δάσος
Φτιάξαμε αφίσα για την ανακύκλωση…
Το δάσος μας έδειξε την αξία του…Μένει σε μας να την διαφυλάξουμε…
Αφού μας αγαπάει και το αγαπάμε!!!
2ο τμήμα
«Καλάθι του πικ νικ»WWF Ελλάς
Το καλάθι του πικνίκ» είναι το νέο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς για τη διατροφή και το περιβάλλον. Στόχος του είναι η υιοθέτηση μιας υγιεινής και περιβαλλοντικά βιώσιμης διατροφής εκ μέρους των παιδιών, ξεκινώντας από το σχολικό δεκατιανό.
“«Πες μου τι τρως, να σου πω ποιος είσαι» είπε ένας σοφός Γάλλος που λεγόταν Σαβαρέν, πριν από 200 χρόνια. Τι λέτε να σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αν φάμε ένα κουλουράκι… είμαστε κουλουράκια; Ή ότι αν φάμε λάχανο… είμαστε λάχανα; Ή ότι αν φάμε κοτόπουλο… είμαστε και κοτόπουλα…;
Φυσικά, ο κύριος Σαβαρέν εννοούσε αυτό. Τα λόγια του αλληγορικά και στην πραγματικότητα κρύβουν μέσα τους μια μικρή ιστορία. Την ιστορία του πώς το φαγητό γεννιέται και μεταμορφώνεται, ώστε να τρέφει το σώμα μας και να μας δίνει την ενέργεια που χρειάζεται, για να παίζουμε και να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Ας φανταστούμε μια ντοματιά: ξεκινάει σαν σπόρος και μεγαλώνει σε νεαρό βλαστό. Ύστερα, ένας αγρότης παίρνει τον βλαστό στα χέρια του και τον φυτεύει προσεκτικά. Το φυτό πίνει νερό από τη βροχή και «τρώει» συστατικά από το έδαφος. Το φως του ήλιου φροντίζει το φυτό και βοηθάει τις μικρές, πράσινες ντομάτες να μεγαλώσουν και να γίνουν κόκκινες. Όταν η στρογγυλή ντομάτα ωριμάσει, ο αγρότης τη μαζεύει και τη βάζει για έναν σύντομο ύπνο σε ξύλινα καφάσια, τα οποία φέρνουν αυτό το νόστιμο λαχανικό στην αγορά και πιο κοντά σε
εμάς. Έτσι, όταν τρώμε τη σαλάτα μας, δεν τρώμε μόνο μια ντομάτα, αλλά ταυτόχρονα δεχόμαστε μέσα μας τη βροχή, το πλούσιο έδαφος, τον ήλιο και τη φροντίδα του αγρότη.
Τι θα συνέβαινε, όμως, αν το φαγητό μας το μάζευαν άνθρωποι που είναι λυπημένοι; Ή αν περνούσε πολλές εβδομάδες σε ένα σκοτεινό ψυγείο; Τι θα γινόταν, αν κοβόταν σε μικρά κομματάκια και ύστερα συγκεντρωνόταν ξανά σε ένα μείγμα ψεκασμένο με ουσίες που αλλάζουν τη φυσική του γεύση, χωρίς να το αγγίξει ποτέ ανθρώπινο χέρι; Τι θα γινόταν αν το εργοστάσιο απελευθέρωνε καπνό στον αέρα; Αν το φαγητό ταξίδευε χιλιάδες χιλιόμετρα με αεροπλάνο ή καράβι, ρυπαίνοντας έτσι τον αέρα και το νερό; Αν πετάγαμε στα σκουπίδια μεγάλο μέρος του φαγητού, αφήνοντάς το να σαπίσει, μαζί με όλα τα υπέροχα στοιχεία που το δημιούργησαν; Αν συνέβαιναν αυτά τα πράγματα, τι θα τρώγαμε, μαζί με το φαγητό μας; Ας σκεφτούμε λοιπόν λίγο διαφορετικά:Όταν τρώμε ένα συγκεκριμένο φαγητό, μαζί του τρώμε και την ιστορία του. Γινόμαστε, μάλιστα, και εμείς μέρος της ιστορίας του. Αν η ιστορία είναι χαρούμενη, το φαγητό είναι χαρούμενο και είναι πιο πιθανό να είμαστε και εμείς χαρούμενοι, όταν το τρώμε. Αν το φαγητό έχει μαζέψει το φως του ήλιου μέσα του, το φέρνει και σε εμάς. Αν το φαγητό δεν έχει δει ποτέ τον ήλιο, δεν μπορεί να μας φέρει την ενέργεια του ήλιου. Όμως, αυτήν την ενέργεια τη χρειαζόμαστε για να παίζουμε και να εκπληρώνουμε τα όνειρά μας.”Πηγή:https://food.wwf.gr/schools
Αφού συζητήσαμε για όλα αυτά, ζωγραφίσαμε την ιστορία της ντομάτας
και συνειδητοποιήσαμε πως αυτή είναι και η ιστορία της μπανάνας, του μήλου, του πορτοκαλιού κ.ο.κ. που κάνουν τεράστια ταξίδια μέχρι να έρθουν στο πιάτο μας. Είδαμε αυτές τις διαδρομές στους χάρτες.
Αποφασίσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε με ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής στο νηπιαγωγείο που θα περιλαμβάνει 1 μέρα σπιτικό φαγητό, 1 μέρα φρούτο και 1 μέρα όχι σπατάλη φαγητού.Οι γονείς ενημερώθηκαν με σχετικό σημείωμα. Ορίστηκαν και οι φρουτοντετέκτιβ που θα ελέγχουν ποια παιδιά το τηρούν.
Παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο και συζητήσαμε πολύ
WWF Ελλάς – Κάθε φρούτο στον καιρό του! on Vimeo
WWF Ελλάς – “Ναι” στα εποχικά και τοπικά φρούτα και λαχανικά! on Vimeo
WWF Ελλάς- Καλύτερα το σπιτικό, παρά το αγοραστό φαγητό! on Vimeo
WWF Ελλάς – Δεν πετάω φαγητό! on VimeoWWF Ελλάς – Ψωνίζω μόνο όσα χρειάζομαι! on Vimeo
WWF Ελλάς | Ένα εναλλακτικό παιδικό πάρτυ! on Vimeo
WWF Ελλάς – Άσε το γόνο να γίνει γονιός! on Vimeo
Παίξαμε το αγαπημένο μας ‘Φρουτ-Ζουκ” πολλές φορές και το χαρήκαμε!
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος φτιάξαμε σε συνεργασία με το Ειδικό νηπιαγωγείο Καλλονής τη δική μας, σπιτική βασιλόπιτα.
Επίσης συμμετείχαμε στην δημιουργία ταινίας animation με τίτλο “Είμαστε ό,τι τρώμε” σε συνεργασία με τα παιδιά από το 5ο Νηπιαγωγείο Δράμας και το 1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης.
Η ταινία συμμετείχε στον 13ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους “Cinema… διάβασες;”
και απέσπασε το 3ο βραβείο.
Το σχολείο μας με αυτήν συμμετείχε και στον διαγωνισμό Bravo Schools και έλαβε έπαινο συμμετοχής.
Ήταν μια υπέροχη εμπειρία από την αρχή ως το τέλος. Ευχαριστούμε πολύ τους συνεργάτες μας!
Οι γονείς των παιδιών στην αρχή και στο τέλος απάντησαν σε ερωτηματολόγια αξιολόγησης, τα οποία ήταν σημαντικά για την ενημέρωση και συμμετοχή των ιδίων.Όσο για εμάς, ακόμη μας αρέσει να συζητάμε για τις τροφές, να παίζουμε το “Φρουτ-Ζουκ” και να βλέπουμε την ταινία μας…Μας αρέσει να τρώμε χαρούμενες τροφές για να είμαστε ό,τι τρώμε, δηλαδή χαρούμενα παιδιά!
Εργαστήριο δεξιοτήτων “Ευ ζην”
1ο τμήμα
Ασφάλεια και πρόληψη
“Δεν μαλώνω, δεν μαλώνω, αγκαλιά μεγάλη απλώνω”
Για το πρόγραμμα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Ευ Ζην με τίτλο ” ΔΕ ΜΑΛΏΝΩ, ΔΕ ΜΑΛΩΝΩ ΑΓΚΑΛΙΆ ΜΕΓΆΛΗ ΑΠΛΏΝΩ” συμμετείχαμε σε μουσικοκινητικά παιχνίδια, χωριστήκαμε σε δυάδες μετά σε τετράδες, ζωγραφίσαμε τους εαυτούς μας και παρουσίασε η κάθε ομάδα στην ολομέλεια τους φίλους της
Παρατηρήσαμε εικόνες και διακρίναμε τις διάφορες μορφές βίας, σε λεκτική, σωματική και απομόνωσης
Δημιουργήσαμε ένα ομαδικό τραγούδι με τα παιδιά για να δείξουμε ότι επιλέγουμε την θετική συμπεριφορά καθώς η μουσική είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τη βία και να θυμόμαστε τη θετική συμπεριφορά
Επίσης, ακούσαμε και τα παρακάτω τραγούδια
Γράψαμε τη λέξη φιλία σε διάφορες γλώσσες, έπειτα στολίσαμε την ομαδική μας με καρδιές, το σήμα της ειρήνης, λουλούδια και έντομα
Διαβάσαμε βιβλία, είδαμε εικόνες και συζητήσαμε
Φτιάξαμε αφίσα με τα 5 βήματα αντιμετώπισης της σχολικής βίας με αφορμή την Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού (6 Μαρτίου)
Κάναμε κατασκευή με την παλάμη μας όπου γράψαμε “stop στη βία”. Επίσης, φουσκώσαμε μπαλόνια και γράψαμε όμορφα μηνύματα σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό
2ο τμήμα
“Διατροφή”
Ένας ωραίος γάτος που τον έλεγαν Δαρείο μας παρακίνησε να ασχοληθούμε με την διατροφή,
να γνωρίσουμε την διατροφική πυραμίδα, τις ομάδες των τροφών ,τις βιταμίνες
Καλέσαμε διατροφολόγο στο σχολείο μας, που μας μίλησε γι΄αυτά και μας έδωσε υλικό για κατασκευή και προτάσεις για να τρώμε υγιεινά
Την ευχαριστoύμε πολύ για όλα!
Φέραμε φρούτα από το σπίτι και τα παρουσιάσαμε, τα ταξινομήσαμε ανά είδος και χρώμα και φτιάξαμε μια φρουτοσαλάτα.
Φτιάξαμε και διαβάσαμε τον πίνακα αναφοράς. Χειροτεχνήσαμε μήλα .Μάθαμε την παροιμία : «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»
Χωρίζουμε τις τροφές σε αυτές που μπορούμε να τρώμε συχνά και όχι.
Διαβάσαμε την ιστορία: «η μυστική συνταγή του παππούλη Ροδαλού»και ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας.
Φτιάξαμε κούκλες μαρότ με τις βιταμίνες
Διαβάσαμε την ιστορία του Πρίγκηπα Λεμόνη και της Όμορφης Κρεμμύδως και την δραματοποιήσαμε…
Φανταστήκαμε ένα ουράνιο τόξο από τροφές και το ζωγραφίσαμε.Φτιάξαμε αφίσα με αυτό και με το μήνυμά μαςγια την υγιεινή διατροφή
την οποία αφού παρουσιάσαμε στο άλλο τμήμα του νηπιαγωγείου μας ,την τοποθετήσαμε σε ευκρινές σημείο.
Φίλες και φίλοι, με χαρά το μοιραζόμαστε και μαζί σας!!!
Καλή όρεξη!!!
Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Ενδιαφέρομαι και ενεργώ”
1ο τμήμα
Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη-Ανθρώπινα δικαιώματα
“Καραβάνια χωρίς σύνορα: Αναζητώντας την πατρίδα της καρδιάς μας”
Στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων με τίτλο “Καραβάνια χωρίς σύνορα: Αναζητώντας την πατρίδα της καρδιάς μας” δημιουργήθηκε ένας εννοιολογικός χάρτης, βάσει του οποίου, αναπτύχθηκε το θέμα.
Αφίσες και ενημερωτικό υλικό από την Unicef και από το διαδίκτυο συνέβαλαν στην κατανόηση των δικαιωμάτων των παιδιών αλλά και άλλων αξιών της ζωής, καθώς και στην για το έργο αυτών των οργανώσεων για τα παιδιά όλου του κόσμου.
Τα δικαιώματα καταγράφηκαν
δημιουργήθηκαν ομαδικές εργασίες
και μια αλυσίδα φιλίας, με βραχιόλια,όπου κάθε παιδί ζωγράφισε μια ιδέα που ήθελε να κάνει με τα υπόλοιπα παιδιά, για να ενισχυθούν οι δεσμοί φιλίας της τάξης.
Διαβάστηκαν βιβλία που προάγουν την φιλία, την συνεργασία,την ενσυναίσθηση και προσεγγίζουν έννοιες όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας και η ισότητα.
Ακούστηκαν τραγούδια σχετικά με το θέμα..
Το νηπιαγωγείο, φίλες και φίλοι, είναι τόπος εξομάλυνσης διαφορών και κοινωνικών συγκρούσεων…Είναι τόπος δημιουργίας δεσμών αγάπης και αλληλεγγύης… Και όσο καλλιεργούνται σε αυτό τέτοιες αξίες, θα είναι τόπος όπου “… τα μικρά παιδιά (θα) κρατούν σαν τον μύλο τον χάρτινο τις ελπίδες μας.
2ο τμήμα
Αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα.
Σκοπός του προγράμματος ήταν η κατανόηση από τα παιδιά των εννοιών του σεβασμού, της διαφορετικότητας και η έμπρακτη υιοθέτηση στάσεων που αναπτύσσουν και εξελίσσουν τις έννοιες αυτές ως τρόπο ζωής και καθημερινής συμπεριφοράς. Το περιεχόμενο του προγράμματος στηρίχθηκε σε τρεις κυρίως άξονες :
- Αυτοσεβασμός: Τα παιδιά μαθαίνουν να εκτιμούν την αξία τους ως άτομα μοναδικά, πολύτιμα, ικανά που αξίζουν και είναι σημαντικά στη ζωή.
- Σεβασμός προς τους άλλους: Τα παιδιά μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται την ύπαρξη του άλλου ως άτομο εξίσου πολύτιμο και ότι οι άνθρωποι είναι μεταξύ τους ίδιοι και διαφορετικοί
- Σεβασμός προς το περιβάλλον: Τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο πλανήτης γη με όλα τα έμβια και άβια όντα του αξίζει σεβασμό.
Το πρόγραμμα συνδέθηκε με τις δράσεις και άλλων θεματικών, όπως ο εαυτός μου,οι σχέσεις με τους άλλους, ημέρα ΑμεΑ κ.α.Σε πολλές από αυτές τις δράσεις συνεργαστήκαμε με τα παιδιά και τις εκπαιδευτικούς από το Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλλονής, κυρίες Κατερίνα Βαμβούλη και Ελένη Βουλαλά .Η συμπερίληψη και η συνδιδασκαλία στην πράξη έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα στην παιδαγωγικά διαδικασία και στις σχέσεις μεταξύ παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών.
Μιλώντας για το εαυτό μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους συνεργαστήκαμε στην αρχή και στο τέλος της χρονιάς και ζωγραφίσαμε.
Στη συζήτηση για τα συναισθήματά μας επικεντρωθήκαμε στο συναίσθημα του φόβου.
Ζωγραφίσαμε τους φόβους μας και μετά τσαλακώσαμε,σκίσαμε και πετάξαμε τα χαρτιά στα σκουπίδια, νικώντας τους με αυτό τον τρόπο.
Κατανοώντας και αποδεχόμενοι το διαφορετικό μιλήσαμε για την ζωγράφο Φρίντα Κάλο,
συνθέσαμε παζλ με την αυτοπροσωπογραφία της και ζωγραφίσαμε τον εαυτό μας μαζί της.
Προωθήσαμε τον σεβασμό στο περιβάλλον, ανάμεσα σε πολλές άλλες δράσεις με ζωγραφική
Μερικές από τις δράσεις συνεργασίας με το Ειδικό Νηπιαγωγείο ήταν η συμμετοχή στην οικολογική δράση Running out of time,
η παρασκευή βασιλόπιτας,
η ημέρα ΑμεΑ ,
η ημέρα Αυτισμού και Παιδικού Βιβλίου,
η υλοποίηση πειράματος ηφαιστειακής έκρηξης,
η γιορτή λήξης της σχολικής χρονιάς.
Ήταν υπέροχη συνεργασία, ήταν πολλές οι στιγμές της δημιουργίας και της ψυχικής ανάτασης…Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά τους γονείς και τις εκπαιδευτικούς του Ειδικού Νηπιαγωγείου Καλλονής, για όλα όσα μας έμαθαν, για την την αγάπη ,την εμπιστοσύνη, την καλοσύνη τους. Τα παιδιά απέκτησαν θετική στάση απέναντι στη διαφορετικότητα και έμαθαν να σέβονται, τον εαυτό τους, όλα τα πλάσματα γύρω τους και βέβαια τη φύση, τον πλανήτη, το μεγάλο μας σπίτι….Μακάρι να έχουμε την τιμή να αναπτύξουμε παρόμοιες συνεργασίες στο μέλλον.
Δημιουργώ και καινοτομώ
1ο τμήμα
Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία-Ψηφιακές δεξιότητες
“Steam και η Γη γυρίζει”