Η Θαυμαστή Κοινωνία των Μελισσών (συνέχεια)

Καλή σας ημέρα αγαπητά μας παιδιά και γονείς, ευχόμαστε να είστε όλοι καλά

Συνεχίζουμε με μερικές όμορφες πληροφορίες για τη ζωή των μελισσών …τη δημιουργία του μελιού …και μερικά ακόμη μυστικά τους!

 

Ας δούμε τα μέρη του σώματος των μελισσών  στην εικόνα που ακολουθεί:

Γιατί όμως οι μέλισσες δεν είναι επιθετικές ενώ έχουν κεντρί;

Οι μέλισσες έχουν κεντρί για να προστατεύσουν την κυψέλη τους. Με το κεντρί τους, διώχνουν του εχθρούς από το σπίτι τους. Αν κάποιο ζώο μπει στην κυψέλη για να κλέψει μέλι ή για να κάνει κακό στην βασίλισσα μέλισσα, οι μέλισσες το τσιμπάνε με το κεντρί τους. Επομένως δεν είναι επιθετικές,(αφού συνήθως δεν τσιμπούν),απλά έχουν το κεντρί τους για να προστατεύουν την βασίλισσα και την κυψέλη τους.

 

Πως φτιάχνουν μέλι οι μέλισσες;

Οι εργάτριες μέλισσες  φτιάχνουν το μέλι . Πρέπει να συνεργαστούν πολλές εργάτριες μέλισσες, και καμία μέλισσα δεν μπορεί μόνη της να φτιάξει μέλι.

Η διαδικασία για την παραγωγή του μελιού είναι η εξής:

Αρχικά κάποιες μέλισσες πετάνε έξω από την κυψέλη και ψάχνουν το νέκταρ  από τα λουλούδια.

Στη συνέχεια, ρουφάνε το νέκταρ από τα λουλούδια και το αποθηκεύουν στο δεύτερο ειδικό στομάχι που έχουν (σχεδιασμένο ειδικά για την αποθήκευση του μελιού)  και πετούν πίσω στην κυψέλη.

 

Μόλις φτάσουν στην κυψέλη, παραδίδουν το νέκταρ σε μια άλλη ομάδα μελισσών για να το  “μασήσουν” .

Οι  μέλισσες που ”μασάνε”  το νέκταρ, το μασούν για περίπου 30 λεπτά, δηλαδή μισή ώρα.

Όση ώρα μασούν οι μέλισσες το νέκταρ, μετατρέπουν το νέκταρ σε μια ουσία που περιέχει μέλι μαζί με αρκετό νερό.

Κατόπιν μία άλλη ομάδα μελισσών κάνουν αέρα με τα φτερά τους ώστε να στεγνώσει(να εξατμιστεί) το νερό και να μείνει μόνο το μέλι.

 

 

Μετά από το μάσημα, το νέκταρ γίνεται μέλι και το τοποθετούν στις κηρήθρες.

Μόλις  η παραγωγή του μελιού τελειώσει, μια άλλη ομάδα  μελισσών είναι υπεύθυνη για να σφραγίσει τις κυψελίδες με κερί, έτσι ώστε να προστατευτεί το μέλι. Οι μέλισσες παράγουν και αποθηκεύουν τα προϊόντα τους (μέλι, βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη, κερί) για δική τους χρήση.

  Μπορούν να επιβιώσουν τρώγοντας μέλι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και σε άλλες περιόδους όταν η γύρη δεν είναι διαθέσιμη. 

Το μέλι είναι θρεπτικό αγνό και πλούσιο σε βιταμίνες προϊόν. Είναι ένα δώρο της φύσης, που μας χαρίζουν οι μέλισσες και πρέπει να το εκτιμούμε.

Μας χαρίζει υγεία, δύναμη και ευεξία…γι’αυτό πρέπει να το συμπεριλαμβάνουμε συχνά  στην διατροφή μας !

Ήδη από την Αρχαία Ελλάδα αναγνώριζαν την διατροφική αξία του μελιού!

Το μέλι στην αρχαιότητα

Ήδη από την αρχαιότητα και κυρίως οι πρόγονοί μας γνώριζαν πάρα πολύ καλά τη θρεπτική του αξία και του απέδιδαν μάλιστα ιδιότητες θεϊκές, θρησκευτικής ευλάβειας.
Το μέλι θεωρείτο η τροφή των Ολύμπιων Θεών (αμβροσία).
Η θεά ΄Ηρα προσέφερε μέλι στους θεούς του Ολύμπου για να μη γεράσουν.
Οι θνητοί προσέφεραν μελόπιτα στον θεό Άδη για να τους χαρίσει υγεία και ευεξία.
Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης στα συγγράμματά του τονίζει τη διατροφική και φαρμακολογική αξία του μελιού.
Ο Διογένης έγραφε ότι οι ηλικιωμένοι που τρώνε μόνο μέλι και ψωμί ζουν πάρα πολλά χρόνια.
Ο Δημόκριτος από τα Άβδηρα έζησε 109 χρόνια γιατί, όπως έλεγε: «Μέλι μέσα, λάδι απ’ έξω».
Οι Πυθαγόρειοι που θεωρούνταν χορτοφάγοι πιστεύοντας πως τους χάριζε ανοσία, έφτασαν σε μεγάλη ηλικία γιατί τρέφονταν αποκλειστικά με μέλι που το άλειφαν στο ψωμί

 

Οι Μελισσοκόμοι-επάγγελμα

Οι μελισσοκόμοι(σύνθετη λέξη: φροντίζω τις μέλισσες) στην πραγματικότητα “μαζεύουν-συλλέγουν” ένα μέρος από το μέλι που έχουν φτιάξει οι μέλισσες.

 

Μερικά θαυμαστά μυστικά  του τρόπου ζωής των μελισσών είναι τα εξής παρακάτω:

 

Οι μέλισσες βοηθούν στην επικονίαση των φυτών.

Τι  είναι η επικονίαση και πως συμβαίνει;

 

Με λίγα λόγια είναι το ταξίδι που κάνουν οι μέλισσες. Καθώς πετούν από λουλούδι σε λουλούδι για να μαζέψουν νέκταρ και γύρη, αφήνουν και κομματάκια γύρης.

Για παράδειγμα όταν οι μελισσούλες  θα ταξιδέψουν σε ένα λουλούδι για να μαζέψουν νέκταρ και γύρη , θα κολλήσουν στα ποδαράκια τους  μερικά  κομματάκια γύρης από το λουλούδι (όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα).

Έπειτα όταν θα ταξιδέψουν στο επόμενο λουλούδι,  θα ξεκολλήσουν από τα ποδαράκια τους κάποια κομμάτια γύρης και θα πέσουν επάνω στο νέο λουλούδι.

Έτσι με αυτόν τον τρόπο το κάθε  λουλούδι που επισκέπτεται η μέλισσα  και του “αφήνει” γύρη, μπορεί να μετατραπεί σε λίγο καιρό, σε γευστικό καρπό. 

Μια μέλισσα χρειάζεται για να γίνει το λουλούδι καρπός, όπως καρπούζι, κολοκυθάκι, μελιτζάνα και πολλά – πολλά ακόμα φρούτα και λαχανικά !!!

 

 Δείτε και διαβάστε στην παρακάτω εικόνα:

 

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος επικονίασης γίνεται όταν: Τα έντομα έλκονται σε ένα λουλούδι από το άρωμά του, το χρώμα του και το γλυκό του νέκταρ. Καθώς το έντομο ρουφά το νέκταρ, γύρη από τον ανθήρα κολλά στο σώμα (και στο τρίχωμά του, αν υπάρχει). Όταν το έντομο κινείται για να πάει στα επόμενα λουλούδια, κάποια ποσότητα γύρης που είχε κολλήσει πάνω στο σώμα του από τα προηγούμενα λουλούδια, ξεκολλάει και πέφτει πάνω στο στίγμα ενός νέου λουλουδιού.

 

Ένα από τα σημαντικότερα «προϊόντα» της μέλισσας είναι η επικονίαση.

 

Οι μέλισσες βοηθούν στη γονιμοποίηση 60-70% των φυτικών ειδών. Άρα το ουσιαστικότερο « προϊόν» της μέλισσας είναι η επικονίαση, αφού αυτή η προσφορά της στη φύση ξεπερνάει την αξία όλων των προϊόντων της κυψέλης.

 Στον  σύνδεσμο που ακολουθεί υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την επικονίαση της μέλισσας.

http://www.geaolympou.gr/?p=626

 

 

 

Σπουδαία είναι όμως και τα μαθήματα και οι αξίες ζωής που μας παραδίδει ο θαυμαστός κόσμος των μελισσών

 

1 Σεβασμός αλλά και  ελευθερία επιλογής

Οι

εργάτριες

ακολουθούν  κατά  γράμμα  τις  εντολές  της

βασίλισσας,  τη  σέβονται,  την

προστατεύουν, την περιποιούνται και τη φροντίζουν μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής της.

Μάλιστα, αν αυτή πρέπει να εγκαταλείψει την κυψέλη, της κάνουν ειδικό πρόγραμμα γυμναστικής

ώστε να χάσει περιττό βάρος για να μπορέσει να

πετάξει!

Συγχρόνως όμως, οι

εργάτριες

είναι αυτές που θα αποφασίσουν   την Άνοιξη, αν η παλιά

βασίλισσα

πρέπει να φύγει και να αντικατασταθεί με μια πιο νέα και δυνατή αρχηγό.

 

 

2 Αυτοθυσία για τους άλλους.

Κάθε μέλισσα θα χρησιμοποιήσει το κεντρί της για να υπερασπιστεί τον εαυτό της ή την κυψέλη

της, θα θυσιαστεί, αφού με το κεντρί της, θα φύγει ένα μέρος από το σώμα της με αποτέλεσμα μετά

από λίγη ώρα να πεθάνει.

Για το καλό του συνόλου, οι μέλισσες δίνουν ακόμα

και τη ζωή τους.

 

 

3 Οργάνωση

Κάθε μέλισσα, από τις πάρα πολλές (περίπου 50.000) που έχει μια κυψέλη, έχει μια συγκεκριμένη αποστολή και

πρόγραμμα.

Ξέρει ανά πάσα στιγμή τι πρέπει να κάνει και

τίποτα δεν γίνεται τυχαία.

 

4 Συνεργασία

 

Οι μέλισσες χτίζουν όλες μαζί  τις κηρήθρες,

φροντίζουν μαζί τα μικρά αυγά, καθαρίζουν και

φρουρούν την κυψέλη ομαδικά.

Έτσι, κάθε δουλειά γίνεται πιο γρήγορα και πιο σωστά.

ΠΗΓΗ: Ανδρέας Καματερός Πληροφορική (Τ.Π.Ε)

Ακολουθούν μερικές   παροιμίες για το μέλι και τις μέλισσες

 

3.«Ξέρει η μέλισσα από ποιο λουλούδι βγάζει μέλι» 4.Όλες οι μέλισσες δεν κάνουν μέλι… 5.Όποιος αγαπά το μέλι, δε φοβάται τις μέλισσες.

 

 

 

Ακολουθεί ιδέα για την κατασκευή κυψέλης

Πηγή: http://tamikiamou.blogspot.com/2012/05/blog-post.html

 

 

Διαδικασία

1.Φουσκώνουμε ένα μπαλόνι και κολλάμε με χαρτοταινία το στόμιο ενός μπουκαλιού από νερό

2.σε ένα μπολάκι αραιώνουμε με νερό ατλακόλ και βουτάμε τα κομμάτια από τις εφημερίδες ή χρησιμοποιούμε κόλλα γενικής χρήσης για να κολλήσουμε τα κομμάτια των εφημερίδων

3.ξεκινάμε να καλύψουμε το μπαλόνι

4.φτιάχνουμε λωρίδες από εφημερίδα και τυλίγουμε με χαρτοταινία

5.Βάφουμε την κυψέλη μας και την κρεμάμε

 

Τοποθετούμε επάνω στην κυψέλη τα «μελισσάκια» που είχαμε κατασκευάσει την προηγούμενη φορά!

Όμορφες δημιουργίες!