Η Θαυμαστή Κοινωνία των Μελισσών

 

 

Καλή σας ημέρα αγαπητά μας παιδιά και γονείς ! Καλό μας μήνα!!!

Η φύση ολόγυρα μας φωτίζεται και ζεσταίνεται  από  τον υπέρλαμπρο ήλιο, ανθίζει και μοσχοβολά από τα πολύχρωμα λουλούδια της, οι καρποί των δέντρων αρχίζουν να ωριμάζουν.

Τα αποδημητικά πουλιά επιστρέφουν  κι έπειτα όλα τα πουλάκια κελαηδούν χαρούμενα χτίζουν τις φωλιές τους και γεννούν τα μικρά τους.

Τα ζωάκια που κοιμούνταν σε χειμερία νάρκη (σκαντζόχοιρoι,σκίουροι,φίδια,σαλιγκάρια,αρκούδες,κ.α) ξυπνούν και χαίρονται τη φύση και τα έντομα ζουζουνίζουν ευχάριστα!!!

Α!!! Μα για σταθείτε κάτι ακούγεται….Ζουμ …ζουμ …ζουμ…

Λέτε να είναι οι μελισσούλες …να μας επισκέφθηκαν για να μας μιλήσουν για την όμορφη και οργανωμένη κοινωνία τους;

Ναι..ναι ..οι μελισσούλες είναι… ας δούμε κι ας ακούσουμε, για μερικές ημέρες, τις όμορφες ιστορίες που έχουν να μας πουν, σχετικά με το πως ζουν, πως εργάζονται για να μας δώσουν το μέλι, αλλά και τα μυστικά της καθημερινής τους ζωής!

 

 

 Ας μάθουμε λοιπόν

Οι μέλισσες εμφανίστηκαν στη γη πριν από εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πάρα πολλά  (πάνω από 20.000) είδη μελισσών.

 

 

Μερικά είδη/φυλές μελισσών

 

 

Καρνιολική μέλισσα. Κυπριακή μέλισσα.Μακεδονική μέλισσα.Κρητική μέλισσα.

 

Τι τρώνε οι μέλισσες

Οι μέλισσες χρειάζονται συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για την επιβίωση και την ανάπτυξη τους. Καλύπτουν αυτές τις ανάγκες τους από το νέκταρ και τη γύρη των φυτών.

Οι μέλισσες παράγουν και αποθηκεύουν τα προϊόντα τους (μέλι, κερί, πρόπολη κλπ.) για δική τους χρήση. Μπορούν να επιβιώσουν τρώγοντας μέλι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και σε άλλες περιόδους όταν η γύρη και το νέκταρ δεν είναι διαθέσιμα.

 

 

 

Οι μέλισσες είναι έντομα, ζουν σε οργανωμένες κοινωνίες και η κατοικία τους είναι η κυψέλη . H κυψέλη  έχει πολλά “δωμάτια” που ονομάζονται κηρήθρες και η κάθε κηρήθρα έχει πολλά μικρά  “κουτιά” που ονομάζονται κελιά.

Το σχήμα της κυψέλης είναι εξάγωνο

 

Τα μέλη της κοινωνίας των μελισσών είναι: α) Η βασίλισσα , β) ο κηφήνας(αρσενική μέλισσα) και γ) οι εργάτριες (θηλυκές μέλισσες).

 

Κηφήνας. Βασίλισσα. Εργάτρια Μέλισσα.

 

Η βασίλισσα μέλισσα είναι η μητέρα  όλου του μελισσιού και είναι  το μοναδικό θηλυκό της κυψέλης που γεννά αυγά.

Η βασίλισσα μέλισσα ζευγαρώνει με τον Κηφήνα και γεννά πολλά αυγά(πάνω από 1000) μέσα στα κελιά της κάθε κηρήθρας.

Οι εργάτριες μέλισσες χωρίζονται σε δύο ομάδες: α) αυτές που μαζεύουν τo νέκταρ από τα λουλούδια και φτιάχνουν το μέλι, συλλέγουν τροφή και νερό και β)σε αυτές που κτίζουν τις κηρήθρες, καθαρίζουν την κυψέλη,  ανατρέφουν, ταϊζουν (με γύρη, μέλι, βασιλικό πολτό) και μεγαλώνουν τα αυγά της βασίλισσας.

 

Πως μεγαλώνει μια μέλισσα: Τα στάδια και ο κύκλος ζωής της

 

Τα στάδια της μέλισσας είναι: α)το αυγό,β)η προνύμφη,γ)η νύμφη η οποία γίνεται ενήλικη μέλισσα.

 

 

Ακολουθούν μερικά όμορφα τραγούδια για τις μέλισσες!

1.Ζουμ-Ζουμ η μέλισσα https://www.youtube.com/watch?v=yiwyqZVnYJw

2.Οι εννέα μελισσούλες https://www.youtube.com/watch?v=iSQHWxVgm2A

3.Ζουμ-ζουμ-ζουμ μέλισσα πετά https://www.youtube.com/watch?v=6EN_jszwHi4

 

 Κατασκευή “Μελισσάκια”

 

 

 

Υπάρχουν δύο τρόποι για την κατασκευή

α) Μπορούμε να βάψουμε το ρολό υγείας με δαχτυλομπογιές (χρώματα κίτρινο -μαύρο)

β)ή να χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι χαρτί (το μισό από ένα λευκό φύλλο Α4 ή τετραδίου η κάνσον κίτρινου χρώματος) και μαρκαδόρους (σε χρώματα κίτρινο και μαύρο).

Στη συνέχεια

Χωρίζουμε το χαρτί σε γραμμές. Ξεκινάμε με την πρώτη λωρίδα και την κάνουμε μαύρη, την επόμενη κίτρινη, κ. ο. κ. Κολλάμε  σύρματα πίπας για κεραίες ή λωρίδες χαρτιού κίτρινες και δύο φτερά από λευκό χαρτί ή φίλτρο καφέ. Το μελισσάκι μας είναι έτοιμο.

“Παιχνίδι ” Βοήθησε τη μελισσούλα να φτάσει σύντομα στο λουλουδάκι”

 

 

 

 

 

Όμορφες δημιουργίες!