Ήρθε το Πάσχα!!!

2

Συγγραφέας: 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 07-04-2020

Αγαπητοί γονείς και καλά μας παιδιά αυτό το διάστημα στο Νηπιαγωγείο θα ασχολούμαστε  με την θεματική ενότητα ” Πάσχα” . Θα μαθαίναμε τι γιορτάζουμε το Πάσχα ,τα έθιμα του Πάσχα , θα διαβάζαμε παραμύθια ,θα μαθαίναμε τραγούδια ,θα φτιάχναμε  όμορφες κατασκευές ,θα παίζαμε παιχνίδια.

Ενδεικτικά παραθέτουμε…

Η Μεγάλη Εβδομάδα

https://www.youtube.com › watch

Πασχαλινά έθιμα

https://www.youtube.com › watch

Λίγα λόγια για το πασχαλινό αυγό…

Το βάψιμο των αβγών είναι το κατεξοχήν πασχαλινό έθιμο και γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη. Τα κόκκινα ή διακοσμημένα αβγά τα συναντάμε πριν από τα χρόνια του Χριστού, στην αρχαία Ρώμη, την Κίνα, την Γαλιλαία, την Περσία και την Αίγυπτο, όπου μοιράζονται σε ανοιξιάτικες γιορτές αφού -μαζί με τα κουνέλια- αποτελούσαν αρχαίο σύμβολο γονιμότητας, άξιο λατρείας και σεβασμού. Για τη χριστιανοσύνη, το βάψιμο των αβγών με κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Ιησού Χριστού που έσταξε, όταν τον λόγχισε ο Ρωμαίος στρατιώτης. Παράλληλα, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει -στην ορθόδοξη παράδοση- την χαρά.

Ώρα για παραμύθι…

Τo ραγισμένο  κόκκινο αυγό

Συγγραφέας : Λούκας Παναγή

Εικονογράφος : Χριστόδουλος Αργυρού

Αφηγήτρια : Άννα Μαρίνα Καργιωτάκη

 Ώρα για  τραγούδι…

https://www.youtube.com › watch

Η κατασκευή μας ….

https://www.youtube.com/watch?v=0Z67iR5bnZs

Ώρα για παιχνίδι…

Στις προτάσεις που παρουσιάζουμε παρακάτω μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αληθινά βρασμένα αυγά που έχετε βάψει με τα παιδιά σας ή σοκολατένια, προκειμένου να παίξετε διάφορα διασκεδαστικά παιχνίδια.

  1. Αυγοδρομίες

Σε απόσταση περίπου 5 μέτρων από εμάς τοποθετούμε καρέκλες (ο αριθμός των καρεκλών εξαρτάται από τα άτομα που συμμετέχουν).  Ο καθένας έχει ένα πλαστικό κουτάλι στο οποίο τοποθετούμε πάνω ένα μικρό σοκολατένιο αυγό. Μόλις δοθεί το σύνθημα ο καθένας πρέπει να ξεκινήσει από την αφετηρία, να διανύσει την απόσταση έως την καρέκλα, και αφού κάνει το γύρο της να επιστρέψει πίσω στην αφετηρία. Νικητής αναδεικνύεται αυτός που θα φθάσει πρώτος χωρίς να του πέσει το αυγό.

  1. Βήματα μπρος, βήματα πίσω

Σε απόσταση 6- 7 μέτρων τοποθετούμε  ένα σοκολατένιο αυγό. Δίνουμε κάθε φορά ένα σύνθημα το οποίο το παιδί πρέπει να εκτελέσει ώστε να πάρει το αυγό του και να το φάει. Για παράδειγμα, ζητάμε να κάνουν 2 μεγάλα βήματα μπροστά, 3 μικρά πίσω, 2 βήματα στις μύτες μπροστά, 1 πηδηματάκι πίσω κ.λπ.. Στην ουσία το παιδί με τις οδηγίες που δίνουμε επιστρέφει σχεδόν στο ίδιο σημείο, γεγονός που κάνει το παιχνίδι διασκεδαστικό. Στο τέλος, βέβαια, φθάνει στον επιθυμητό στόχο.

  1. Ταξινόμηση- αρίθμηση αυγών

Χρησιμοποιούμε σοκολατένια αυγά με διαφορετικό περιτύλιγμα ως προς τα σχέδια και τα χρώματα και ζητάμε από το παιδί να κάνει ομάδες με όμοιο περιτύλιγμα και στη συνέχεια να μετρήσει ποια ομάδα έχει τα περισσότερα αυγά.

4.Κρύο- ζεστό

Κρύβουμε στο χώρο ένα αυγό και προσπαθούμε να καθοδηγήσουμε το παιδί ώστε να το βρει. Όταν πλησιάζει προς το μέρος που είναι κρυμμένο το αυγό λέμε τη λέξη ζέστη και όταν απομακρύνεται κρύο.

Και φυσικά μην ξεχάσετε να φτιάξετε με τα παιδιά σας πασχαλινά κουλουράκια ( λαγουδάκια ,κοτούλες κ.α) και να βάψετε τα αυγά για να τσουγκρίσετε το Πάσχα.

 Καλή διασκέδαση

και

Καλό Πάσχα

(2)

  • Ο/Η Εύη Χριστογιάννη λέει:

    Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά, με υγεία, αγάπη και δύναμη!!!
    Καλή αρχή και καλή συνέχεια στο όμορφο blog του σχολείου σας!!! Πολλά φιλιά!!!

  • Ο/Η Κώτση Κωνσταντίνα λέει:

    Χρόνια πολλά σε όλους!Χριστός Ανέστη και του χρόνου με υγεία!Μακάρι να ξαναγεμίσουν σύντομα οι αυλές των σχολείων μας από τις χαρούμενες φωνούλες των παιδιών μας και τα χαμόγελα των νηπιαγωγών μας!!!!Σας ευχαριστούμε πολύ που στηρίζετε τα παιδάκια μας σ΄αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους καταστάσεις!

  • Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση