
Στις 20 Νοεμβρίου του, όχι και τόσο μακρινού, 1989, μόλις δηλαδή 34 χρόνια πριν υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η ελληνική κυβέρνηση επικύρωσε τη Σύμβαση στις 2 Δεκεμβρίου του 1992.
Είναι το πρώτο παγκόσμιο σύνολο νομικά δεσμευτικών δικαιωμάτων που ισχύουν για όλα τα παιδιά. Έχει επικυρωθεί από κάθε χώρα της γης, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας την ως την πιο ευρέως επικυρωμένη συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην παγκόσμια ιστορία (Πηγή: Unicef).
Παρόλα αυτά εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο στερούνται ακόμα και σήμερα των βασικών τους δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα για τροφή, για στέγη, για μόρφωση, για Ειρήνη…Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, να μην θεωρούμε δεδομένα τα όσα έχουμε και να βοηθήσουμε τους αυριανούς πολίτες να γίνουν ενεργοί και να παλεύουν ώστε να μην υπάρχει κανένα παιδί στον κόσμο που να μην απολαμβάνει τα δικαιώματά του.
Με αφορμή, λοιπόν, τη μέρα αυτή μιλήσαμε στα παιδιά για τα δικαιώματά τους. Με τρόπο βιωματικό αναπαραστήσαμε τη Διάσκεψη του ΟΗΕ και θέσαμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας, ζωγραφίσαμε, τραγουδήσαμε, κατασκευάσαμε κάρτες εμπνεόμενοι από τα δικαιώματα των παιδιών, μάθαμε ποιήματα…
Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας και της ομαλής μετάβασης των νηπίων μεταξύ των βαθμίδων, την επόμενη μέρα πήγαμε 2ωρη εκπαιδευτική επίσκεψη στον χώρο του δημοτικού και υλοποιήσαμε κοινή δράση για τα δικαιώματα των παιδιών. Παίξαμε παντομίμα, εκφράζοντας κάθε φορά με το σώμα μας ένα δικαίωμα, κάναμε ένα ομαδικό κολλάζ, απαγγείλαμε το ποίημα που είχαμε διδαχθεί, ανταλλάξαμε δώρα-κατασκευές (τους δώσαμε κάρτες με τα δικαιώματα, μας έδωσαν μπαλόνια), φάγαμε όλοι μαζί, χορέψαμε και βιώσαμε στο έπακρο τα δικαιώματά μας ως παιδιά.
Στο Νηπιαγωγείο μας λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής με κάρτες που έφτιαξαν τα παιδιά εκφράζοντας τις σκέψεις και τις απόψεις τους για τα Δικαιώματα τους
Αν έστω και ένα παιδί σε κάποια άκρη του κόσμου πεθαίνει από την πείνα ή από τον πόλεμο, τότε ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει οικτρά.
Νίκος Καζαντάκης