
Η 17η Νοεμβρίου, η επέτειος του Πολυτεχνείου, είναι μία εξαιρετική αφορμή να προσεγγίσουμε διαθεματικά την έννοια και την αξία της Δημοκρατίας. Ενός πολιτεύματος που έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και στο οποίο η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.
Αρχικά, μιλήσαμε για τα γεγονότα που προηγήθηκαν του Πολυτεχνείου. Της επταετίας της Χούντας των Συνταγματαρχών. Αντιπαραβάλαμε τη Δημοκρατία με τη Δικτατορία, προσπαθώντας να εξηγήσουμε στα παιδιά με απλά λόγια τη σημαίνει ανελευθερία λόγου και τύπου, τι σημαίνει να μην μπορώ να συναθροιστώ με τους φίλους μου, να μην μπορώ να τραγουδήσω αγαπημένα τραγούδια…
Διαβάσαμε βιβλία (Η κυρά Δημοκρατία, Ντενεκεδούπολη), ώστε να γίνουν όλες αυτές οι έννοιες πιο κατανοητές στα παιδιά μέσω της ανάγνωσης του παραμυθιού, είδαμε animation με τα ιστορικά στοιχεία αλλά και πραγματικές σκηνές από το Πολυτεχνείο, ακούσαμε το ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου, ακούσαμε και μάθαμε τραγούδια, μάθαμε συνθήματα και γράψαμε συνθήματα στον τοίχο, ζωγραφίσαμε, χρησιμοποιήσαμε την τέχνη της χαρακτικής και την τεχνική του τυπώματος διασυνδέοντας το Πολυτεχνείο με το etwinning έργο μας “I see, I explore, I create!”. προγραμματίσαμε τη Beebot-Ασθενοφόρο να φτάσει στο Πολυτεχνείο, κατασκευάσαμε μακέτα του Πολυτεχνείου, φτιάξαμε τους ήρωες της Ντενεκεδούπολης από άχρηστο υλικό, παίξαμε κουκλοθέατρο, και φυσικά ψηφίσαμε!!!Οι εκλογές, άλλωστε, είναι η υπέρτατη γιορτή της Δημοκρατίας!!!
Μέσα από όλες αυτές τις δραστηριότητες ήρθαμε σε επαφή με πολλά γνωστικά αντικείμενα: Γλώσσα (ανάγνωση παραμυθιού, γράψιμο συνθημάτων, συζήτηση στην ολομέλεια), Μαθηματικά (Καταγραφή και καταμέτρηση ψήφων), Ανθρωπογενές Περιβάλλον (Εκλογές), Τέχνη (Μουσική, Ζωγραφική, Χαρακτική, Τύπωμα, Κουκλοθέατρο), ΤΠΕ (STEM, ρομποτική, μηχανική), Φυσικό Περιβάλλον (Κατασκευές από άχρηστο υλικό).
Είναι σαφές πως στο νηπιαγωγείο προσεγγίζουμε ολιστικά κάθε θέμα και η γνώση μεταλαμπαδεύεται αβίαστα στα παιδιά, μέσω παιγνιωδών δραστηριοτήτων ειδικά διαμορφωμένων για το αναπτυξιακό τους επίπεδο. Η μέρα του Πολυτεχνείου στάθηκε αφορμή, ώστε να βάλουμε ένα λιθαράκι στο χτίσιμο των επόμενων ενεργών δημοκρατικών πολιτών.
Δημοκρατία υπάρχει εκεί όπου ένας πολίτης έχει το δικαίωμα να πει ελεύθερα πως δεν υπάρχει Δημοκρατία.
Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ