γρήγορη συνταγή για ένα μικρό αφράτο κεκάκι!!
ζάχαρη
προσθέτουμε και το αυγό μέσα στην κούπα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι,
βάζουμε την κούπα στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό και..έτοιμο το γλυκάκι
μας!! Καλή απόλαυση!!
απογευματινό σνακ, είναι ό,τι πρέπει! Γεμάτο βιταμίνες που θα σας γεμίσουν
ενέργεια για όλη την ημέρα!
σερβίρισμα, προσθέτουμε και λίγη βρώμη. Σερβίρεται με κουταλάκι! Καλή απόλαυση!
(Cinnanomum Ceylanicum), που θεωρείται η αυθεντική κανέλα και η κάσσια
(Cinnanomum Cassia, κινεζική κανέλα), που οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε
σήμερα. Ποιες οι διαφορές τους;
– Ένα ακτινίδιο δίνει περίπου 60 θερμίδες, 15γρ. υδατανθράκων.
3γρ. φυτικών ινών, 9γρ. σακχάρων και 1,2γρ. πρωτεΐνης.
ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη Κ, χαλκό, βιταμίνη Ε,
φολικό οξύ και μαγγάνιο.
Ενημερωθείτε εδώ https://www.onmed.gr/diatrofi/story/375199/aktinidio-thermides-threptika-systatika-ofeli-gia-tin-ygeia-pics Και ανατρέξτε και σε διάφορες άλλες πηγές
************************************************
στην συνταγή και μία κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο, κάνει διαφορά στην
γεύση! Εγώ προτιμώ μέλι και ξηρούς καρπούς για γαρνιτούρα. Εσείς;
Δεν ξεχνάμε να πλύνουμε πολύ καλά τα χέρια μας και να καθαρίσουμε σχολαστικά τον πάγκο που θα χρησιμοποιήσουμε. Εμένα μου αρέσει για περισσότερη προστασία να φοράω και γάντια (τα φορούσα και πριν τον κορωνοϊό όταν μαγείρευα).
Κάτι απλό κι εύκολο να φτιάξετε σήμερα με τις μαμάδες, τους μπαμπάδες ή τα μεγαλύτερα αδέρφια σας.. χυμός πορτοκάλι! Κάθε πρωί ή απόγευμα μας δροσίζει και μας γεμίζει με την απαραίτητη βιταμίνη C !!
κάποιου μεγάλου και τα στύβουμε! Βάζουμε τον χυμό σε ένα ποτήρι και…καλή
απόλαυση!!
Καλημέρα!
Σήμερα θα φτιάξουμε για πρωινό………
Αυγά ποσέ με ψωμί και
κασέρι
υγιεινό πρωινό καθώς περιέχει τις απαραίτητες πρωτεΐνες για τον οργανισμό μας!
Θα χρειαστούμε
το βάζουμε στο μάτι για να βράσει. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε ή φρυγανίζουμε τις φέτες
ψωμιού στην τοστιέρα. Όταν το νερό στο μπρίκι αρχίζει να κοχλάζει, τότε
ρίχνουμε μέσα ξίδι (γύρω στις 6 κουταλιές της σούπας, αλλά συνήθως αρκεί να
πατήσουμε μία φορά καλά το μπουκάλι με το ξύδι και βγαίνει η σωστή ποσότητα).
Σπάμε το πρώτο αυγό μέσα στο νερό (προσοχή μην πέσουν τα τσόφλια μέσα). Το
ασπράδι δημιουργεί ένα «κουκούλι» γύρω από τον κρόκο. Το αφήνουμε να βράσει για
λίγα λεπτά, ανάλογα με το πόσο σφιχτό ή μελάτο το θέλουμε. Αλείφουμε το βούτυρο
στο ψωμί μας αμέσως μόλις βγουν οι φέτες από την τοστιέρα και προσθέτουμε από
πάνω τις φέτες κασέρι. Βγάζουμε προσεχτικά το αυγό από το μπρίκι με ένα κουτάλι
και το βάζουμε σε ένα πιάτο. Από εκεί θα στραγγίξουμε καλά τα νερά κι είναι έτοιμο
να το βάλουμε πάνω στο ψωμάκι μας. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με το άλλο
αυγό. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση!
συνταγή από ένα χαρτί που θα την έχετε καθαρογράψει εσείς πρώτα και να
μετρήσετε μαζί τις ποσότητες που θα χρειαστούν. Είναι μια καλή ευκαιρία να
μιλήσουμε για την πρωτεΐνη που περιέχουν τα αυγά και το ασβέστιο του κασεριού.
Ρωτήστε τα παιδιά σε τι μας κάνουν καλό αυτές οι ουσίες και σε ποια άλλα
τρόφιμα τις συναντάμε (τα έχουμε πει πολλές φορές στο σχολείο, όποιος τα θυμηθεί
κερδίζει ένα φυλλαράκι ακόμη για το δέντρο της γνώσης!).
: Το αβγό είναι ίσως η πιο πλήρης
φυσική πηγή πολύτιμων διατροφικών στοιχείων, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες
Α, B6, B12, D και
Ε, αλλά και σε φυλλικό οξύ, χολίνη, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, αντιοξειδωτικά
και Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα. Ένα μέτριο αυγό έχει γύρω στα 6 γραμ. πρωτεΐνης και
γύρω στις 72 θερμίδες. Θεωρείται από τις καλύτερες τροφές, ενώ οι μελέτες
δείχνουν πως δεν ανεβάζουν ιδιαίτερα τα επίπεδα της χοληστερόλης, όπως πίστευαν
παλαιότερα.
θρεπτική αξία. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Α και D,
βιταμίνη του συμπλέγματος Β, φώσφορο. Τα σκληρά τυριά έχουν και τη μεγαλύτερη
περιεκτικότητα σε ασβέστιο καθώς επίσης και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε
πρωτεΐνη όπου φθάνει και το 30%, ποσοστό που ξεπερνάει κάποιες φορές και αυτή
του κρέατος. Ο κανόνας λέει, πως όσο πιο σκληρό είναι το τυρί, τόσο περισσότερο
ασβέστιο έχει. Και τι μας νοιάζει εμάς; Θα μου πείτε.. Σας νοιάζει και σας παρανοιάζει,
αλλιώς αποχαιρετήστε τα όμορφα δοντάκια σας και μην γκρινιάζετε για τα κόκκαλά σας
που πονούν, αφού το 95% σχεδόν του ασβεστίου στο σώμα μας βρίσκεται στα οστά
και τα δόντια μας.
άσκηση
: Βρείτε κι άλλες τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη και ασβέστιο και γράψτε τες
κάτω στα σχόλια, μαζί με το όνομά σας!
*****************************************************
Το σημερινό μας πρόγραμμα, περιέχει γυμναστική για όλο το σώμα. Μην ξεχάσετε τις διατάσεις πριν και μετά την γυμναστική σας!!
Σήμερα θα γυμνάσουμε χέρια και πόδια, με ένα δυναμικό πρόγραμμα. Αφού κάνουμε το πρόγραμμα μία φορά, μπορούμε να το επαναλάβουμε με πιο γρήγορες κινήσεις. Δεν ξεχνάμε τις διατάσεις πριν και μετά τις ασκήσεις!!
Για όλο το σώμα
τυχόν περιττές θερμίδες που βάλαμε λόγω της μικρής σωματικής δραστηριότητας
μέσα στο σπίτι
Κοιλιακοί και δυνατά
ποδαράκια!!
σώματος κι έτσι να «κλέψουμε» μερικά εκατοστά σε ύψος!
Δυναμικές ασκήσεις για όλο το σώμα!!
Γυμνάζουμε ποδαράκια, κοιλίτσα και χεράκια!
Γυμναστική για όλη την οικογένεια!!!
***********************************************************
Καλή Μ. Εβδομάδα! Για σήμερα έχουμε μια νόστιμη και νηστίσιμη θρεπτική συνταγή!
πλευρώτους) κομμένα
κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι (αν νηστεύουμε κι από λάδι σοτάρουμε σε νερό).
Μπορούμε να σβήσουμε με λεμόνι. Όταν μαραθούν προσθέτουμε νερό
κι αφού πάρει μια βράση, προσθέτουμε το αλάτι, το μαρούλι, άνηθο, δυόσμο (τα μυρωδικά αν επιθυμούμε) και το
ρύζι. Αν μας αρέσει, ταιριάζει κι ελάχιστο σκόρδο τριμμένο και λεμόνι, το οποίο
προσθέτουμε στο τέλος. Το φαγητό μας είναι έτοιμο μόλις μαλακώσει το ρύζι. Στο
σερβίρισμα, οι μεγάλοι μπορούν να προσθέσουν και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
από ένα χαρτί που θα την έχετε καθαρογράψει εσείς πρώτα και να μετρήσετε μαζί
τις ποσότητες που θα χρειαστούν. Είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για την διατροφική
αξία των μανιταριών και του μαρουλιού. Ενδεικτικά:
εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α (περιέχει προβιταμίνη Α ή β-καροτένιο), βιταμίνης
Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου. Το μαρούλι
είναι, επίσης, καλή πηγή φυτικών ινών. Είναι από τις τροφές που βοηθούν στην
αποτροπή εμφράγματος ή εγκεφαλικών επεισοδίων, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση ενώ
δρα κι ενάντια στην δημιουργία καρκινωμάτων.
εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν ελάχιστο λίπος και σάκχαρα, αλλά είναι πλούσια σε φυτικές
ίνες. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων
αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις
ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς όμως τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που
βρίσκονται σε αυτό, επομένως θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους. Περιέχουν
ελάχιστες θερμίδες (13 θερμίδες ανά 100 γραμμ.) ενώ έχουν ελάχιστο νάτριο και
είναι ιδανική τροφή για όσους αποφεύγουν το αλάτι.
************************************************
Ετοιμαζόμαστε να βάψουμε αυγουλάκια με πολλούς διαφορετικούς τρόπους!!
Πασχαλινά αυγά βαμμένα με φυσικούς τρόπους, κι
επομένως χωρίς χημικά
Βρέχουμε τα χαρτάκια γκοφρέ και τα κολλάμε σε λευκό βρασμένο αυγό. Το αφήνουμε
να στεγνώσει, αφαιρούμε τα χαρτάκια και είναι έτοιμο! Για πιο βαθύ αποτέλεσμα
στο χρώμα, μπορούμε όπως είναι βρεγμένα και τυλιγμένα τα χαρτάκια, να αφήσουμε
τα αυγά για λίγο σε ζεστό φούρνο στους 50 βαθμούς.
φωτογραφία Μαρία Σπανού
Βάψιμο και διακόσμηση αυγών με περισσότερους εναλλακτικούς τρόπους
Ντεκουπάζ αυγών