ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

Αγαπητοί γονείς/ κηδεμόνες,

Η νέα πραγματικότητα μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, μας αναγκάζει σε νέα μέτρα και νέους κανόνες κατά την προσέλευση των παιδιών στο σχολείο, την αποχώρηση αλλά και μέσα σε αυτό. Σας παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που σας προτείνουμε και βοηθήστε μας στο έργο μας, ώστε να προσφέρουμε ένα ασφαλές περιβάλλον μάθησης για τα παιδιά.

********************************************

Κάθε πρωί οι γονείς θα πρέπει να θερμομετρούν τα παιδιά τους ΠΡΙΝ ξεκινήσουν για το σχολείο. Σε οποιαδήποτε υποψία πυρετού ή αδιαθεσίας του παιδιού, το κρατάτε σπίτι κι ενημερώνετε τον γιατρό σας κι έπειτα το Νηπιαγωγείο. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα γενικά συμπτώματα του COVID-19

Γενικές πληροφορίες για τη λοίμωξη COVID-19

Ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που αποβάλλονται μέσω βήχα ή φταρνίσματος, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών όταν αυτά έρχονται σε επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια ή μεεπιμολυσμένες επιφάνειες).
 Ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων είναι 5-6 ημέρες, ενώ κυμαίνεται από 2 έως 14 ημέρες.

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 είναι:

• Πυρετός

• Βήχας (συνήθως ξηρός αλλά μπορεί και με απόχρεμψη)

• Λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή

• Κρυάδες

• Ρίγος (τρέμουλο)

• Μυαλγίες

• Κεφαλαλγία

• Πονόλαιμος

• Ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 80% των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 εμφανίζει ήπια νόσο ενώ το 20% των ασθενών μπορεί να εμφανίσει πνευμονία με αναπνευστική δυσχέρεια και να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα (καρδιοπάθεια, χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή) και άτομα άνω των 65 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και εμφάνισης επιπλοκών. Η πλειονότητα των παιδιών με λοίμωξη COVID-19 εμφανίζει ήπια νόσο. Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου COVID-19 είναι πολύ χαμηλός για τα παιδιά. Λιγότερο από 2% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων διεθνώς αφορά παιδιά.

Η προσέλευση των παιδιών το πρωί θα γίνεται κατά μονάδες. Οι γονείς θα περιμένουν έξω από την καγκελόπορτα του σχολείου μαζί με τα παιδιά τους, διατηρώντας απόσταση δύο (2) μέτρων ο ένας από τον άλλον. Τα παιδιά θα συνοδεύονται από ενήλικες υγιείς και όχι από άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Το ίδιο ισχύει και για την αποχώρηση των παιδιών. Οι γονείς θα εισέρχονται στον προαύλιο χώρο κατόπιν υπόδειξης της υπεύθυνης νηπιαγωγού και μέσα στο σχολείο θα μπαίνει μόνο το παιδί . Το ίδιο ισχύει κατά την αποχώρηση, οι γονείς/ κηδεμόνες θα εισέρχονται κατά μονάδες στον προαύλιο χώρο από όπου και θα παραλαμβάνουν το παιδί τους, χωρίς να εισέρχονται μέσα στο σχολείο. Στην περίπτωση που θέλουν να παραδώσουν έγγραφα ή οτιδήποτε στην Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου, θα τα παραδίδουν στην υπεύθυνη Νηπιαγωγό που ρυθμίζει την ασφαλή προσέλευση κι αποχώρηση των μαθητών. Για οποιοδήποτε άλλο αίτημα, αυτό θα ρυθμίζεται τηλεφωνικώς με ραντεβού.

ΔΕΝ προσέρχονται στο νηπιαγωγείο, παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, ή νοσούν, ή συγκατοικούν με άτομο που ανήκει σε αυτές, η νοσεί.

Γονείς/κηδεμόνες με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή/και πυρετό δεν θα επιτρέπεται να συνοδεύουν τα παιδιά και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί λοίμωξή τους από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, πρέπει να ενημερώνουν αμέσως τον υπεύθυνο του νηπιαγωγείου και να ακολουθούν τις οδηγίες για κατ’ οίκον απομόνωση όλων των μελών της οικογένειάς τους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.Είναι σημαντικό να γίνεται συστηματική εκπαίδευση των παιδιών με επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης για την εξοικείωσή τους, από το σπίτι. Επομένως, όλα τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να πλένουν καλά τα χέρια τους, τραγουδώντας το Happy Birthday τρεις (3) φορές ή άλλο τραγουδάκι που διαρκεί τουλάχιστον τριάντα (30) δευτερόλεπτα. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν επιτρέπονται οι επαφές (αγκαλιές κλπ) ούτε με τους συμμαθητές τους αλλά ούτε και με τις δασκάλες τους. Θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να κρατούν αποστάσεις όταν παίζουν χωρίς να αγγίζουν τα άλλα παιδιά. Το γεγονός πως κάποια παιδιά συγχρωτίζονταν με κάποιους φίλους τους κατά την διάρκεια του περασμένου χρονικού διαστήματος, δεν σημαίνει πως μπορούν να διατηρούν στενές επαφές με αγκαλιές κλπ και στο σχολείο. Οι κανόνες ισχύουν για όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως. Άλλωστε πλέον θα υπάρχει περαιτέρω συγχρωτισμός λόγω του ανοίγματος των καταστημάτων και των μέσων μεταφοράς, οπότε αυξάνεται ο κίνδυνος της διασποράς. Θα πρέπει το παιδί να καταλάβει πως στο σχολείο θα πρέπει να συμπεριφέρεται με συγκεκριμένους τρόπους για την ασφάλεια όλης της παρέας μας. Μιλήστε ανοιχτά στο παιδί για το τι συμβαίνει και για ποιους λόγους ακολουθούμε νέους κανόνες χωρίς να δημιουργείτε αισθήματα φόβου,αλλά ούτε και χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ιός δεν έχει φύγει και πρέπει να δρούμε προληπτικά.

Τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής. Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.

*****************************************************

Τα παιδιά που μετακινούνται με ταξί, θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα προσώπου, όπως θα φοράει κι ο οδηγός του αυτοκινήτου. Καλό είναι να κάνετε λίγες πρόβες με τα παιδιά για το πώς βάζουμε και βγάζουμε τη μάσκα (με καθαρά χέρια πάντα) πριν τη Δευτέρα, ώστε να εξοικειωθούν με την διαδικασία.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή ερώτηση, μην διστάσετε να καλέσετε στο σχολείο στο τηλ. 2343041983

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 2020 – 2021

         Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο     Φ.6/55114/Δ1-13-05-20 οι εγγραφές για το σχολικό έτος 2020/21 γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας ψηφιακής πύλης Δημόσιας διοίκησης proti-eggrafi.services.gov.gr από Παρασκευή 15 Μαΐου έως Παρασκευή 29 Μαΐου 2020.

Φέτος εγγράφονται τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το 2016

Τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσετε στο Νηπιαγωγείο είναι:

  • Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή
  • Βιβλιάριο Εμβολίων
  • Γνωμάτευση για μαθητές με ΕΕΑ 

Επιπλέον για το ολοήμερο και από τους δύο γονείς:
 
          Βεβαίωση εργασίας ή Κάρτα Ανεργίας ή 
          Βεβαίωση Ασφαλιστικού Φορέα ή 
          Ειδοποιητήριο Πληρωμής (2020)

Η προσκόμιση των δικαιολογητικών θα γίνεται κατόπιν ραντεβού.


Επικοινωνία με τo Νηπιαγωγείo:

Τηλ: 23430 41983

Email: mail@1nip-goumen.kil.sch.gr

Ώρες : 10.00πμ – 12.30μμ

Παρακαλούμε να εισέρχεστε σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΕΟΔΥ.

Αναλυτικές οδηγίες για την είσοδό σας στην ψηφιακή πύλη gov.gr μπορείτε να βρείτε πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο

Η Προϊσταμένη του  1ου Νηπιαγωγείου Γουμένισσας
Σαούλη Χριστίνα

Σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση

Οδηγίες για την ψηφιακή πλατφόρμα Cisco Webex,πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο
 https://drive.google.com/file/d/1Oj4MAz_udb6Dz6lgOJ_T0qHyM4hesJJH/view?usp=sharing


 Ενημέρωση σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα,πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο

https://docs.google.com/document/d/1FPq12V872sr8xj5MS4_Xee2H3TGjIUUqZhPTVTPdCbk/edit?usp=sharing 

ΓΙΟΡΤΗ ΜΗΤΕΡΑΣ

Μητέρα! Μία λέξη με χίλια δύο συναισθήματα.

Μαμά! Το ακούς τόσο συχνά, κι άλλοτε θες να γελάσεις (μαμά, κοίτα φόρεσα το παντελόνι μου ανάποδα!), άλλοτε να κλάψεις (μαμά, έχυσα όλο το γάλα μου στο πάτωμα!), άλλοτε σε εκνευρίζει (μαμά,μαμά,μαμά,μαμάαααα!), κι άλλοτε συγκινείσαι (μαμά, σ’ αγαπώ τόσο πολύ, είσαι η πιο όμορφη του κόσμου!). Πάντα, μα, πάντα όμως, σε γεμίζει ευτυχία. Μητέρα μπορεί να έγινες από την κοιλιά, γεννώντας το μωράκι σου, μπορεί να έγινες κι από την καρδιά, υιοθετώντας το παιδάκι σου. Μητέρα έγινες την πρώτη μέρα που αντίκρισες τα μάτια του κι αυτό σε κοίταξε βαθιά μέσα στα δικά σου. Εκείνη την μέρα ενώθηκαν οι ψυχές σας για πάντα, από εκείνη την μέρα μοιράζεσαι την ανάσα σου με κάποιον άλλο. Αν υπάρχει λίγη μαγεία στον κόσμο που ζούμε, είναι γιατί υπάρχει η μητέρα. Άλλωστε μόνο αυτή καταφέρνει τα πάντα με έναν τρόπο μαγικό (ουάου, οι κάλτσες μου εμφανίστηκαν μέσα στο συρτάρι αμέσως μόλις το είπε η μαμά ότι είναι εδώ!).

Αυτήν την μαγεία, γιορτάζουμε κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Φέτος, δεν θα μπορέσουμε να είμαστε δίπλα στα παιδάκια σας για να ετοιμάσουμε μαζί κάτι μαγικό για εσάς τις μανούλες, αλλά προσπαθήσαμε να φέρουμε λίγη μαγεία μέσα από τις οθόνες του υπολογιστή σας. Μία διαδραστική αφίσα, αφιερωμένη σε εσάς, για να παίξετε και να διασκεδάσετε μαζί με τα παιδιά σας. Πατήστε πάνω στις κόκκινες καρδούλες και ζήστε μια μικρή εμπειρία αγάπης, με κάθε καρδούλα. Και μην ξεχνάτε, φέτος το ωραιότερο δώρο το κάνατε εσείς στα παιδιά σας, που σας έχουν δίπλα τους συνέχεια, αντλώντας την αγάπη σας!! Αυτές τις μέρες, θα τις κρατήσετε βαθιά φυλαγμένες στην καρδιά σας…

Χρόνια Πολλά Μαμά!!!

https://www.thinglink.com/scene/1313982192161914882



‘Ενα ποιήμα του Ντανυ Πιέρου αφιερωμένο στις μαμάδες

Mάνα,μητέρα,μανούλα,μαμά

όπως και να σε πω είσαι εσύ,

εσύ που μου μετάγγισες τη ζωή,

εσύ που μου ζωγράφισες τη ζωή

και σ’ ευχαριστώ για κάθε της χρώμα.

Για το πράσινο της ελπίδας και

το γαλανό της γαλήνης,

για το πορφυρό της αγάπης και το

κόκκινο της ζεστασιάς,

για το ροζ των ονείρων και το

μωβ της γνώσης,

για το γκρίζο της θλίψης και

για το λευκό της χαράς