Το eTwinning είναι μια ευρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες,
χρησιμοποιώντας εργαλεία Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται για να επιτύχουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη.
Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν νέες φιλίες.
Φέτος, το 1ο Νηπιαγωγείο Φιλιατών, συμμετέχει στο πρόγραμμα Εtwinning “One seed one world” στα πλαίσια της μαθησιακής περιοχής “Περιβάλλον και εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη”. Μέσα από το πρόγραμμα και με τη βοήθεια των Τ.Π.Ε. τα παιδιά αναμένεται να αναπτύξουν στάσεις και αξίες που αφορούν το περιβάλλον, συμπεριφορές και δράσεις που διαφυλάσσουν το φυσικό κεφάλαιο (επινοώντας, συμμετέχοντας και διασκεδάζοντας σε δημιουργικές δραστηριότητες σχετικά με τους σπόρους) ώστε να γίνουν ενεργοί και περιβαλλοντικά εγγράμματοι πολίτες, να αγαπήσουν τη φύση, να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία και τα εργαλεία Web2, να βοηθηθούν στην επίλυση προβλημάτων, να συνεργαστούν με την οικογένειά τους, να κάνουν νέους φίλους και να αποκτήσουν διαφορετικές εμπειρίες από διαφορετικές χώρες.
Στο έργο συμμετέχουν 11 εκπαιδευτικοί προσχολικής ηλικίας για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών από 3 διαφορετικές χώρες (Τουρκία, Ελλάδα, Ρουμανία). Το πρόγραμμα είναι ένα έργο διάρκειας 4 μηνών, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και θα συνεχιστεί και κατά τον μήνα Μάιο με πολλά εκπαιδευτικά οφέλη για τους μαθητές. Τα παιδιά μέσα από πολλές δραστηριότητες του προγράμματος τους δίνεται η ευκαιρία πειραματιστούν, να συνεργαστούν, να παρατηρήσουν, να αναλύσουν, να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία των απόψεών τους και την κριτική σκέψη τους, καθώς και να υπήρξει διάδραση μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων συμμετέχοντας σε κοινές δραστηριότητες αλλά και έλεγχος της μαθησιακής ικανότητας, προάγοντας και αναπτύσσοντας τη μεταγνωστική τους ικανότητα.
Στο πρώτο στάδιο του έργου, τα παιδιά φύτεψαν σπόρους σε ποτηράκια και τα άφησαν στην τάξη μέχρι να βλαστήσουν, φυτεύοντας παράλληλα τους ίδιους σπόρους και στον κήπο της αυλής προκειμένου να εντοπίσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές. Σ’ αυτό το στάδιο μας βοήθησε πολύ η ομάδα του Τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος’ του ΕΠΑΛ Φιλιατών με την οποία συνεργαστήκαμε κατά τη διάρκεια όλου του προγράμματος.
Στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε αρκετές δραστηριότητες κωδικοποίησης σε διάφορους τομείς με τη βοήθεια πολλών web 2.0 εργαλείων, είτε για ατομικές ,είτε για συνεργατικές δράσεις ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε δραστηριότητες e safety-ασφάλειας στο διαδίκτυο. Επίσης πραγματοποιήθηκαν ομαδικές συναντήσεις συνεργατών (εκπαιδευτικών και μαθητών)μέσω τηλεδιάσκεψης τόσο για την υλοποίηση κοινών δράσεων όσο και για τον προγραμματισμό νέων.
Το τελικό στάδιο του προγράμματος περιλαμβάνει έναν μικρό κήπο με λαχανικά, βότανα και άνθη, έκθεση των δραστηριοτήτων που δημιουργήθηκαν, ανοιχτή για το κοινό καθώς και την εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιήσουμε στο σχολείο μας.
Ευχαριστούμε το ΕΠΑΛ Φιλιατών και τους μαθητευόμενούς του για την υλοποίηση του προγράμματος καθώς και τους γονείς που υποδέχθηκαν το πρόγραμμα με χαρά στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σ’ αυτή την προσπάθειά τους.
https://www.youtube.com/watch?v=03jrF1ZjO5U