Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

25η  ΜΑΡΤΙΟΥ

Έχουνε σκόλη η Παναγιά κι η Ελλάς μεγάλη

η μια τον κρίνο δέχεται, δάφνης κλωνάρι η άλλη.

Μετρήσαμε κρινάκια…  πολλά – λίγα.

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Μιλήσαμε για την Επανάσταση του 1821, τα 400 χρόνια σκλαβιάς, το “Θούριο” του Ρήγα Φεραίου που ξεσήκωσε τους Έλληνες, την ορκωμοσία των οπλαρχηγών στο μοναστήρι της Αγίας – Λαύρας, τους “κλέφτες” που ζούσαν στα βουνά, τους ανυπότακτους Σουλιώτες και Σουλιώτισσες.

Ακούσαμε και μάθαμε τον επαναστατικό ύμνο: “Ο Θούριος” του Ρήγα Φεραίου.

Προσπαθήσαμε να ζωγραφίσουμε τον Ρήγα Φεραίο.

Γνωρίσαμε τους ήρωες της Επανάστασης του 1821.

Ζωγραφίσαμε τον τσολιά και …

                                   … φτιάξαμε τα τσολιαδάκια μας.

Ακούσαμε Δημοτικά τραγούδια και ζωγραφίσαμε…

Μετρήσαμε τόσα φύλλα στα στεφάνια … όσα λέει ο αριθμός.

Μέσα από την υπέροχη ιστορία:  “ΤΑ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ” της Ευγενίας Φακίνου, προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε, πόσο δύσκολη ήταν η ζωή των Ελλήνων στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα, τι συνέβαινε στην πόλη μας, την Αταλάντη, εκείνα τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Έτσι ξεκινήσαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Το Ταλάντι στην Επανάσταση του ’21” σε συνεργασία με την Αιάντειο Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης. Καλέσαμε την Προϊσταμένη της βιβλιοθήκης κα. Μαρδίτσα Ζεκεντέ σε μια πρώτη διαδικτυακή συνάντηση με τους μικρούς μας μαθητές. Μέσα από μία εξαιρετική παρουσίαση και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μας μίλησε για το Ταλάντι, όπως λεγόταν τότε η Αταλάντη και τον τουρκομαχαλά, τα ιστορικά σημεία της πόλης,τα νομίσματα, την ενδυμασία και τα  όπλα, τους τοπικούς ήρωες αλλά και τον γιατρό Χασάν Αγά Κούρταλη, τον Επίσκοπο Ταλαντίου Νεόφυτο Μεταξά και τη δράση του, την Απελευθέρωση της Αταλάντης αλλά και τη μάχη της Αταλάντης και την ευχαριστούμε πολύ. Το πρόγραμμα συνεχίζεται…

ΧΑΙΡΕ! Ω! ΧΑΙΡΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ