Άνθισε και πάλι η αμυγδαλιά…
σύμβολο της ομορφιάς, της υπομονής και της ελπίδας.

Χαρούμενα τα παιδάκια, μας έφεραν κλαδιά ανθισμένης αμυγδαλιάς στο νηπιαγωγείο. Παρατηρήσαμε τα μπουμπούκια της, τα λευκά και ροζ ανθάκια της, μετρήσαμε τα πέταλα, μυρίσαμε το άρωμά τους.

Ζωγραφίσαμε την αμυγδαλιά.


Διαβάσαμε το υπέροχο παραμύθι “μιας ανυπόμονης αμυγδαλιάς” της Άννας Αθανασιάδου.
Περιοδικό: Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού (τεύχος 110)
Μας άρεσε πολύ και προσπαθήσαμε να δραματοποιήσουμε την ιστορία.
Μια φορά κι έναν καιρό σε μια πλαγιά ενός λόφου, δίπλα σε μια λιμνούλα, υπήρχε μια μικρή αμυγδαλιά. Δεν ήταν μόνη της. Κοντά της ήταν η μαμά της και οι αδερφές της. Ήξεραν πως πριν καλά καλά μπει η άνοιξη, μικρά μπουμπουκάκια θα έσκαγαν πάνω στα κλαδιά τους. Αρκεί να ερχόταν κάποιος και να τους έδειχνε λίγη αγάπη.

Η μικρή αμυγδαλιά δεν είχε ανθίσει ποτέ ξανά ως τότε. Κοίταγε τα κλαδιά της και ανησυχούσε. Κάθε μέρα έψαχνε να βρει από που θα έσκαγε το πρώτο της λουλούδι. “Μα μην κάνεις έτσι… Πω πω! Πόσο ανυπόμονη είσαι!” της έλεγε η μητέρα της συνεχώς.

Αλλά η μικρή αμυγδαλιά ανυπομονούσε πολύ. “Αν δεν με αγαπήσει κανείς εμένα; Δεν θα ανθίσω εγώ; Έτσι κούτσουρο θα μείνω. Μέσα στον πανικό της η μικρή αμυγδαλιά αποφάσισε πως δεν θα περίμενε κανέναν να την αγαπήσει. Θα έβρισκε λύση άλλη. Φώναξε τα πουλιά του ουρανού…

φώναξε τα ζώα του κάμπου και ζήτησε να της φέρουν κάποιον να την αγαπήσει…


αλλά εκείνα αρνήθηκαν να εκτελέσουν την εντολή της.
Μάταια τη συμβούλευε η μητέρα της. “Αν δεν έρθει μόνη της η αληθινή αγάπη, δεν αξίζει… την αγάπη την κερδίζουμε”. Η μικρή αμυγδαλιά δεν την άκουγε καθόλου. Ήταν γεμάτη θυμό, φόβο και απογοήτευση. Ώσπου μια μέρα φύσηξε βοριάς και πάγωσε το νερό της λίμνης. Είδε η μικρή αμυγδαλιά τον εαυτό της στο παγωμένο νερό, είδε πόσο γερά και μεγάλα ήταν τα κλαδιά της και πόσο όμορφη ήταν και ένα χαμόγελο στόλισε το πρόσωπό της.

Και τότε ένα μικρό παιδί ανέβηκε τρέχοντας το λόφο και την αγκάλιασε. “Είσαι το αγαπημένο μου δέντρο” φώναξε και ένα μικρό λευκό και ροζ άνθος ξεπρόβαλλε στο πιο ψηλό κλαδί της.

Σχολιάσαμε τη φράση: “Την αγάπη την κερδίζεις...” και τα παιδιά κατάλαβαν πως ο καθένας μας είναι ξεχωριστός και αξίζει να αγαπάμε τον εαυτό μας έτσι όπως είναι και τότε θα βρεθούν κάποιοι που θα μας αγαπήσουν αληθινά.
Ύστερα σκέφτηκαν τι θα έλεγαν στην μικρή ανυπόμονη αμυγδαλιά, αν βρίσκονταν κοντά της.

Βάλαμε τα κλαδάκια της αμυγδαλιάς στη σειρά από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο.


Παρουσιάσαμε την εξέλιξη του άνθους της, από το μπουμπούκι ως τον καρπό.

Είδαμε πως είναι προστατευμένος πάνω στο δέντρο ο καρπός, μέσα σε ένα γκριζοπράσινο και χνουδωτό φλοιό. Γνωρίσαμε τον καρπό της, το αμύγδαλο αφού σπάσαμε πρώτα το σκληρό περίβλημά του.



Σχηματίσαμε το γράμμα Αα, το πρώτο γράμμα της λέξης “αμυγδαλιά” με αμύγδαλα.

Αναγνωρίσαμε τη λέξη “αμυγδαλιά” ανάμεσα σε άλλες και γράψαμε το γράμμα Α α.

Μετρήσαμε αμύγδαλα…

και ζωγραφίσαμε λουλουδάκια, τόσα σε κάθε κλαδί… όσα λέει ο αριθμός.


Τα αμυγδαλάκια μας έγιναν ποντικάκια.

Ένα παιδάκι μας έφερε κι ένα κλαδί από καρυδιά και καρύδια.
Συγκρίναμε το κλαδί με το κλαδάκι της αμυγδαλιάς …

και ξεχωρίσαμε τα αμύγδαλα από τα καρύδια.

Μιλήσαμε για τη μεγάλη διατροφική αξία των αμύγδαλων που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο και μαγνήσιο. Περιέχουν ακόμη αμυγδαλέλαιο που κάνει καλό στο δέρμα, στα μαλλιά μας και χρησιμοποιείται στα αρώματα.
Που όμως συναντάμε τα αμύγδαλα; Τα παιδιά είπαν: στο κέικ, στα γλυκά και στη σοκολάτα.
Υπάρχει και γάλα από αμύγδαλα.

Ακούσαμε και μάθαμε το τραγούδι: “Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά“.
Γνωρίσαμε τον ποιητή Γ. Δροσίνη και την ιστορία του ποιήματος.
Φτιάξαμε κι εμείς την ανθισμένη αμυγδαλιά.

