15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Διεθνής ημέρα λευκού μπαστουνιού.
Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα άτομα με προβλήματα όρασης.
Πολλά τα ερωτήματα των παιδιών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πως κινούνται χωρίς να βλέπουν; Πως αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους;
Διαβάσαμε την ιστορία: “Θοδωρής και Τέντυ” της ΕΛΕΝΑΣ Χ. ΣΤΑΝΙΟΥ και ζωγραφίσαμε.
Μάθαμε πως είναι πολλές οι αιτίες που προκαλούν τύφλωση. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να χρειαστούν έναν άνθρωπο – συνοδό ή έναν εκπαιδευμένο σκύλο ή το άσπρο μπαστούνι για να ξεπεράσουν τα εμπόδια στο δρόμο τους. Κάποια πεζοδρόμια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορούν να περπατήσουν, χάρη στις ανάγλυφες γραμμές.
Παρατηρήσαμε και σχολιάσαμε κάποιες εικόνες. Δυστυχώς κάποιοι δεν δίνουν σημασία στη χρησιμότητα αυτών των γραμμών.
Προσπαθήσαμε να μπούμε στη θέση αυτών των ανθρώπων μέσα από βιωματικά παιχνίδια.
Κίνηση με κλειστά τα μάτια και το λευκό μπαστούνι.
Αναγνώριση αντικειμένων μέσω της αφής.
Μάθαμε πως οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης αναπτύσσουν όλες τις άλλες αισθήσεις και κυρίως της αφής.
Μάθαμε πως οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν, χάρη στο σύστημα Braille, που εφευρέθηκε από έναν τυφλό φοιτητή στη Γαλλία.
Συγκρίναμε μία σελίδα με γραφή Braille με ένα παραμύθι με πολύχρωμες εικόνες.
Αναρωτηθήκαμε πως θα πρέπει να είναι οι εικόνες για να τις αντιληφθούν τα παιδιά με πρόβλημα όρασης. Θα πρέπει να είναι ανάγλυφες. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ανάγλυφα γράμματα και εικόνες.
Παρακολουθήσαμε την ταινία κινουμένων σχεδίων “ΕΛΕΝ ΚΕΛΛΕΡ” και γνωρίσαμε έναν αξιοθαύμαστο άνθρωπο, την Έλεν Κέλλερ, που παρότι ήταν τυφλή και κωφάλαλη, με αποφασιστικότητα και δύναμη ψυχής κατάφερε να μιλήσει και με τη νοηματική γλώσσα να επικοινωνήσει με τους άλλους γύρω της, χάρη στη δασκάλα της Άννα Σάλιβαν.
Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται κάποιες φορές τη βοήθειά μας αλλά ποτέ τη λύπησή μας. Μέσα από τις ζωγραφιές μας δείξαμε πως θα είμαστε δίπλα σε όποιον μας χρειαστεί.