ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-2025
Διαγωνισμοί για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2025
Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2025, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, προκηρύσσει πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό με διαφορετικά θέματα για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το θέμα του διαγωνισμού για τους μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι: «Λέμε ΟΧΙ στον Διαδικτυακό Εκφοβισμό: Μαθαίνουμε, Προστατευόμαστε, Στηρίζουμε!» και για τους μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «Κοινωνικά δίκτυα: προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους φίλους μας».
Μαθητές/τριες από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ατομικά ή ομαδικά καλούνται να δημιουργήσουν υλικό σχετικό με τις μορφές του διαδικτυακού εκφοβισμού, τα μέτρα αυτοπροστασίας, τις επιλογές διαχείρισης που έχει κάποιος είτε είναι θύμα είτε μάρτυρας ενός περιστατικού.
- Να μάθουν και να υιοθετήσουν ορθές συμπεριφορές διαδικτυακής χρήσης.
- Να μάθουν να αναγνωρίζουν τις μορφές του διαδικτυακού εκφοβισμού και τους ορθούς τρόπους αντιμετώπισής του.
- Να αναπτύξουν στρατηγικές απόκρισης στη διαδικτυακή βία, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς της (report) και του αποκλεισμού (block).
- Να αποκτήσουν κριτική ικανότητα και ενσυναίσθηση στο διαδίκτυο.
- Να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας, υπευθυνότητα και κοινωνικές δεξιότητες.
Μαθητές/τριες από την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ατομικά ή ομαδικά καλούνται να δημιουργήσουν υλικό σχετικό με τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη χρήση των κοινωνικών δικτύων όπως π.χ επαφές με αγνώστους, παραπληροφόρηση, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, ακατάλληλο περιεχόμενο, υπερβολική χρήση, απάτες, rabbit hole effect (η πρακτική δηλαδή του να εμφανίζονται ατελείωτα προτεινόμενα βίντεο σχετικά με το βίντεο που κάθε φορά βλέπει ο χρήστης, που στόχο έχει να παρασέρνει το χρήστη στο να αφιερώνει ακόμα περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο), πρακτικές digital marketing που επηρεάζουν παιδιά και νέους όπως π.χ influencer marketing κ.α. Επιπρόσθετα στο υλικό θα πρέπει να αναφέρονται και τρόποι αυτοπροστασίας και προστασίας γενικά της κοινότητας. Ο στόχος για τους μαθητές/μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι:
- Να μάθουν και να υιοθετήσουν ορθές συμπεριφορές διαδικτυακής χρήσης.
- Να μάθουν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα κοινωνικά δίκτυα και τους ορθούς τρόπους αντιμετώπισής τους.
- Να αναπτύξουν στρατηγικές απόκρισης στη διαδικτυακή βία, σε περιπτώσεις αποπλάνησης ή εξαπάτησης συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς (report) και του αποκλεισμού (block).
- Να αποκτήσουν κριτική ικανότητα και ενσυναίσθηση στο διαδίκτυο.
- Να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας, υπευθυνότητα και κοινωνικές δεξιότητες.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
- Ο διαγωνισμός στοχεύει στην επίτευξη προκαθορισμένου στόχου μέσα από οργανωμένες δράσεις.
- Προβάλλει ουσιαστικές, σύγχρονες και επιστημονικά ακριβείς γνώσεις.
- Ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες και υπαρκτές ανάγκες στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
- Συνάδει με τα αντίστοιχα Προγράμματα Σπουδών και επιπροσθέτως συμβάλλει στον εμπλουτισμό των διδακτικών τους στόχων/προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων.
- Είναι παιδαγωγικά κατάλληλος για το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού.
- Παρέχει διευκολύνσεις, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν όλοι/όλες οι μαθητές/τριες ανεξαρτήτως μαθησιακού, κοινωνικού-πολιτισμικού υποβάθρου (π.χ. ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών ή/και αναπηρία, Ελληνική γλώσσα ως δεύτερη ή ως ξένη γλώσσα, διαφορετικό κοινωνικό-πολιτισμικό υπόβαθρο).
- Σέβεται τα ατομικά χαρακτηριστικά του μαθητικού πληθυσμού που απευθύνεται, καθώς και τις διαφορετικές δυνατότητες πρόσβασης των μαθητών/τριών στη γνώση.
- Προάγει την ατομική, συνεργατική, βιωματική, διερευνητική και εργαστηριακή προσέγγιση της γνώσης, καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και στάσεων.
- Ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητα.
- Αποτελεί δίαυλο διασύνδεσης κι επικοινωνίας του σχολείου με την ευρύτερη κοινότητα.
- Προάγει το σεβασμό στη διαφορετικότητα και να προωθεί την κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών (δεν έχει χαρακτήρα προπαγανδιστικό, προσηλυτιστικό, έμφυλων διακρίσεων, προώθησης αυταρχικών, ξενοφοβικών νοοτροπιών, κ.ά.).
- Δεν έχει ως αυτοσκοπό τη διαφήμιση και την προώθηση εμπορικών συμφερόντων.
- Πληροί τους κανόνες προσβασιμότητας για όλο το μαθητικό πληθυσμό, καθώς και τους ισχύοντες κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.
- Προβλέπει τη συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούς Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, το Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., όπου υπάρχει, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσαρμογές κατά την υλοποίηση του προγράμματος.
- Προβλέπει διαδικασία αποτίμησης και συνοδεύεται από εργαλεία αξιολόγησης, τα οποία συμπληρώνονται από τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ!!
Όλα τα παιδιά συνεργάστηκαν και όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας με χαρά!
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024
ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Το saferinternet4kids.gr κάθε χρόνο μας προτείνει πολύ πλούσιο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό υλικό , κατανοητό από τα παιδιά και εύχρηστο από τους γονείς.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των οnline τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προσφέρει την ευκαιρία να αναδείξουμε τις θετικές χρήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας και να διερευνήσουμε το ρόλο που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας. Παρακάτω βλέπουμε ένα χάρτη με τους υποστηρικτές της Ημέρας, που έμπρακτα ενώνουν τις φωνές τους μαζί μας για ένα ασφαλέστερο και ποιοτικότερο διαδίκτυο για εμάς και τα παιδιά μας.
Ο @Παπάκης θα ενημερώσει τους μικρούς μαθητές Νηπιαγωγείου και Α΄ τάξης Δημοτικού σχολείου για το τι πρέπει να προσέχουν στην επικοινωνία τους μέσω διαδικτύου. Μέσα από το παραμύθι «Ο διάσημος φίλος του @Παπάκη» και μια διαδραστική παρουσίαση, οι μικροί μαθητές θα μάθουν πως να επικοινωνούν μέσω διαδικτύου με ασφάλεια, θα ενημερωθούν για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων και για τον διαδικτυακό εκφοβισμό ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο πως πρέπει να αντιδρούν στην περίπτωση που δουν κάτι στο διαδίκτυο που τους ανησυχεί/αναστατώνει/τρομάζει.
Οι γονείς, μαζί με τα παιδιά, μπορούν να επισκεφθούν ιστοσελίδες με κατάλληλο εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό υλικό και να τα βοηθήσουν να κατανοήσουν την ορθή χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους που κρύβει.
Μικρές συμβουλές:
- Προτιμότερο θα ήταν να μην αφήνετε τα παιδιά αυτής της ηλικίας να συνδέονται μόνα τους στο διαδίκτυο, αλλά μόνο μαζί σας.
- Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να αποτελούν πρότυπα για τα μικρά παιδιά, καθώς αρχίζουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023
Εκδηλώσεις Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου
ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου στο νηπιαγωγείο μας
οι δραστηριότητες ξεκίνησαν 2 μέρες πριν και ξεκινήσαμε να αξιοποιούμε διδακτικά το υλικό που μας παρέχει το
• Προτιμάτε να παίζετε παιχνίδια ή να παρακολουθείτε βίντεο;
• Με ποιον παίζετε παιχνίδια στο διαδίκτυο;
• Με ποιον μιλάτε διαδικτυακά;
• Σε ποιον πηγαίνετε όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα στο διαδίκτυο;
• Πόσο συχνά συνδέεστε στο διαδίκτυο;
• Έχετε κανόνες στο σπίτι ή στο σχολείο σχετικά με τη σύνδεση στο διαδίκτυο
και καταλήξαμε!
Όταν ο @Παπάκης μπαίνει στο διαδίκτυο, έχει 5
ειδικούς κανόνες που ακολουθεί πάντα.
1. «Χρησιμοποιώ πάντα το διαδίκτυο σε μέρη που
μπορεί να με δει η μαμά και ο μπαμπάς @Πάπιας.
Για παράδειγμα, στο σαλόνι ή στο υπνοδωμάτιο
μου με ανοιχτή την πόρτα».
2. «Παίζω μόνο παιχνίδια ή χρησιμοποιώ
ιστότοπους, για τους οποίους οι γονείς ή οι
δάσκαλοί μου είπαν ότι είναι εντάξει – π.χ., ο
ιστότοπος της Οικογενειακής Φάρμας.»
3. «Ρωτάω πριν κάνω κάτι καινούργιο στο διαδίκτυο
– π.χ. να δω ένα βίντεο ή να παίξω ένα νέο
παιχνίδι».
4. «Μιλάω στο διαδίκτυο μόνο με άτομα που
γνωρίζω ήδη πρόσωπο με πρόσωπο».
5. «Μιλάω σε έναν ενήλικα αμέσως
Βέβαια πήραμε τις βεβαιώσεις μας και τα παιδιά τις δικές τους!
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-2022
Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου
Στις 16 Μαρτίου 2022 θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση στους μαθητές /-τριες διαδικτυακά από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου!