Εργαστήρια Δεξιοτήτων 3ος Θεματικός κύκλος Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη΄΄Τα Δικαιώματα των Παιδιών΄΄
Στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι :
- Να οικοδομήσουν σταδιακά τα παιδιά την έννοια του δικαιώματος και του περιεχομένου του.
- Να εμβαθύνουν στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Παιδιών.
- Να εφαρμόσουν τη δημοκρατική κουλτούρα κατά τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες με συνομήλικους.
- Να αναπτύξουν ομαδικό πνεύμα συνεργασίας και επικοινωνίας.
- Να αναγνωρίσουν την αξία ύπαρξης των δικαιωμάτων και την απόλαυσή τους από όλα τα παιδιά.
Ενδεικτικές δραστηριότητες:
- Διαμόρφωση αρχικού εννοιολογικού χάρτη με τις πρότερες γνώσεις των παιδιών σχετικά με το θέμα, εξήγηση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων με επίδειξη υποστηρικτικού εποπτικού και ψηφιακού υλικού. Έμφαση δόθηκε στα δικαιώματα των παιδιών [σε κάθε περίπτωση τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δικαιώματα και των παιδιών].
- Με αφορμή βίντεο και ένα παραμύθι για τα δικαιώματα των παιδιών, έγινε προσπάθεια καλύτερης κατανόησης των επιμέρους δικαιωμάτων, με απώτερο στόχο οι μαθητές και οι μαθήτριες να φτιάξουν μια αφίσα για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τα παιδιά φιλοτεχνούν αφίσα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
- Γνωριμία με τη Unicef μέσα από το παραμύθι «Η ζωή στη Λουλουδούπολη» και ένα σχετικό βίντεο.
- Αξιοποίηση της εικονογραφημένης αλφαβήτας των δικαιωμάτων και ιδέες για την εικαστική δημιουργία [σε ομάδες εργασίας] της δικής μας αλφαβήτας δικαιωμάτων.
Τα παιδιά φιλοτεχνούν σε μορφή ομαδικής εργασίας την Αλφαβήτα των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
- Ανθρώπινα δικαιώματα, φτώχεια, ανισότητα, καταναλωτισμός. Τα παιδιά προβληματίστηκαν. Έχουν άραγε όλοι στον πλανήτη, ότι έχουμε εμείς στα σπίτια μας. Καταγράψαμε τις ανάγκες μας και τις διαχωρίσαμε από τις επιθυμίες μας.
- Σαλπάροντας σε μια νέα χώρα.
Ζητήσαμε από τα παιδιά να φανταστούν πως ετοιμάζονται να σαλπάρουν προς μια νέα ήπειρο. Εκεί δε ζουν τώρα άνθρωποι, γι’ αυτό όταν φτάσουν, θα είναι υπεύθυνοι για την ίδρυση μιας νέας χώρας. Χωρίσαμε τα παιδιά σε μικρές ομάδες και δώσαμε στην κάθε ομάδα ένα φάκελο με όλες τις κάρτες των Θέλω και Αναγκών, εξηγώντας πως αυτά είναι τα πράγματα που πακετάρουν για να πάρουν μαζί τους για μια ζωή στη νέα χώρα. Ζητήσαμε από την κάθε ομάδα να ανοίξει το φάκελο, να διαμοιραστούν και να μελετήσουν τις κάρτες. Εξηγήσαμε πως το καράβι σαλπάρει τώρα και ξεκινήστε μια αφήγηση όπως:
Στην αρχή το ταξίδι είναι πολύ ευχάριστο. Ο ήλιος λάμπει και η θάλασσα είναι γαλήνια. Ωστόσο, μια μεγάλη καταιγίδα εμφανίζεται ξαφνικά και το καράβι κουνιέται επικίνδυνα. Ως γεγονός, από στιγμή σε στιγμή θα βυθιστεί! Πρέπει να πετάξετε τρεις από τις κάρτες σας στη θάλασσα για να συνεχίσει να επιπλέει το καράβι. Ζητήσαμε από την κάθε ομάδα να αποφασίσει τι θα ρίξει στη θάλασσα. Εξηγήσαμε πως δεν θα μπορέσουν να πάρουν πίσω αυτά τα πράγματα αργότερα.
Επιτέλους η καταιγίδα κόπασε. Όλοι είναι ανακουφισμένοι. Ωστόσο, μια μετεωρολογική πρόβλεψη αναφέρει πως ένας τυφώνας Κατηγορίας 5 κατευθύνεται προς το καράβι. Αν θα επιβιώσετε από τον τυφώνα, πρέπει να πετάξετε στη θάλασσα τρεις ακόμη κάρτες! Να θυμάστε: μην πετάξετε αυτά που πιθανότατα θα χρειαστείτε για να επιβιώσετε στη νέα σας χώρα.
Παραλίγο να μην γλιτώσουμε! Ωστόσο, σχεδόν φτάσαμε στη νέα ήπειρο. Όλοι είναι πολύ ενθουσιασμένοι. Όμως, τη στιγμή που βλέπουμε γη στον ορίζοντα, μια τεράστια φάλαινα χτυπά το καράβι, δημιουργώντας μια τρύπα στο πλευρό. Πρέπει να κάνετε το
καράβι ακόμη πιο ελαφρύ! Πετάξτε ακόμη τρεις κάρτες.
Συλλέξαμε και τοποθετήστε αυτές τις κάρτες σε μια στοίβα. Έπειτα τα παιδιά ρωτήθηκαν αν έχουν όλα όσα χρειάζονται για να επιβιώσουν,για να μεγαλώσετε και να αναπτυχθείτε σωστά. Τέλος ζητήσαμε από την κάθε ομάδα να εξηγήσει τι φέρνει μαζί της στη νέα χώρα. Μετά από κάθε περιγραφή, ρωτήσαμε ολόκληρη την ομάδα «Υπάρχει κάτι που λείπει που θα χρειαστούν για να επιβιώσουν; Να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν; Ήταν δύσκολη η λήψη κάποιων αποφάσεων; Ποιων; Έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες ανάγκες; Ποιοι μπορεί να έχουν διαφορετικές ανάγκες;
- Εξοικείωση με την έννοια της «διαφορετικότητας» μέσα από το παραμύθι ο Έλμερ ο πολύχρωμος ελέφαντας.
Κατανόηση της σημασίας της αποδοχής του διαφορετικού αλλά και της αξίας του διαφορετικού «εγώ» μέσα από τη διδακτική αξιοποίηση του παραμυθιού «Το μικρό Εγώ είμαι Εγώ».
Τα παιδιά φτιάχνουν τον Έλμερ, και ζωγραφίζουν τι πιστεύεουν οτι τους κάνει μοναδικούς και ξεχωριστόυς στέλνοντας μηνύματα αποδοχής και αγάπης προς τον διαφορετικό άλλο, αλλά και προασπίζοντας την ανάγκη να αγαπάμε και να αποδεχόμαστε τον μοναδικό και ξεχωριστό εαυτό μας.
- Προβάλαμε τη ταινία «ΕΙΡΗΝΗ» η ιστορία μιας μικρής προσφυγοπούλας ( η ταινία κινουμένων σχεδίων περιλαμβάνεται στο εκπαιδευτικό πακέτο που έχει σχεδιαστεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες). Προσέγγιση της έννοιας «πρόσφυγας».
Οι φόβοι των παιδιών φόβοι όλων μας. Απογοήτευση, ανησυχία, ανακούφιση ,αγωνία ,πείνα , χαρά , θλίψη συναισθήματα που εναλλάσσονταν στην ιστορία.
Λέμε ποιοι είναι οι δικοί μας φόβοι και αναδιηγούμαστε την ιστορία με τη βοήθεια εικόνων.
Κατασκευές και φύλλα εργασίας
Δικαίωμα για σπίτι
Το σπίτι των Δικαιωμάτων