ΠΑΣΧΑ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Σήμερα είναι Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 και ο καιρός είναι βροχερός.

Στο σχολείο και  στην παρεούλα μας σήμερα θα μιλούσαμε για το Πάσχα , μιας και κοντεύουμε σ αυτή την μεγάλη γιορτή.

Τί είναι αυτό που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε την λέξη ΠΑΣΧΑ;;; Φαντάζομαι πόσα θα είχατε να μας πείτε!

ΠΑΣΧΑ

ΑΡΝΙ

ΛΑΜΠΑΔΑ

ΤΣΟΥΡΕΚΙ

ΑΡΝΙ

 ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

ΑΒΓΑ

ΚΑΛΑΘΑΚΙΑ

ΝΟΝΑ

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΛΑΖΑΡΟΣ

Και αρκετά άλλα που θα μας  τα λέγατε εσείς από κοντά.

Ας πάρουμε λοιπόν την ιστορία από την αρχή.

 

Θα ξεκινήσουμε με την Ανάσταση του Λαζάρου.

 

Το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου. Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού πολύ καλός, όταν κάποτε αρρώστησε οι αδελφές του Μαρία και Μάρθα έτρεξαν να ειδοποιήσουν το Χριστό να έρθει γρήγορα. Ο Χριστός όμως ήταν μακριά και δεν πρόλαβε. Όταν έφτασε ήταν ήδη νεκρός τέσσερις μέρες και είχε ταφεί όπως συνηθιζόταν τότε σε μια σπηλιά που έκλεινε με μια μεγάλη πέτρα. Ο Χριστός όμως προσευχόμενος στον πατέρα του το Θεό και ζητώντας του να τον ακούσει για να πεισθεί ο κόσμος, φώναξε “Λάζαρε, δεύρο έξω”, που σημαίνει “Λάζαρε βγες έξω” και ο Λάζαρος αναστήθηκε από τους νεκρούς με ένα ακόμη θαύμα του Χριστού. Ο Χριστός έδωσε για άλλη μια φορά ένα μήνυμα: Η ζωή δεν τελειώνει με το θάνατο.

 

 

 

Η παραπάνω εικόνα δείχνει την Ανάσταση του Λαζάρου.

Δείξτε στην εικόνα:

Που είναι ο Λάζαρος;;

Πού είναι ο Χριστός;;

Πού είχε ταφεί ο Λάζαρος;;

Τι είπε ο Χριστός στον Λάζαρο για να βγει από τον τάφο;;

 Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας οι νοικοκυρές αυτές τις μέρες φτιάχνουν ζυμάρι και πλάθουν Λαζαράκια

.

Πιο διαδεδομένο έθιμο για το Σάββατο του Λαζάρου είναι τα «κάλαντα του Λαζάρου». Τα κάλαντα ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία υπόθεση με τις μικρές «Λαζαρίνες» να τραγουδούν και να αναγγέλλουν τη χαρμόσυνη εορτή.Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια και μάζευαν λουλούδια με τα οποία στόλιζαν μικρά καλαθάκια. Φορώντας ειδικές στολές, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας το Λάζαρο και εισέπρατταν μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.

Η πρόταση μας  είναι να φτιάξετε Λαζαράκια στο σπίτι.

Παρακάτω σας προτείνουμε συνταγή:

Αλλά….. και να μάθουμε τα Κάλαντα του Λαζάρου.

 

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα  Βάγια,

ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια.

Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι,

ήρθε η μάνα σου από την πόλη,

σου ῾φέρε χαρτί και κομπολόι.

Οι κοτούλες σας αβγά γεννούνε, 

δώστε μας και μας 

να σας χαρούμε.

Αγαπητοί γονείς στην ιστοσελίδα μας υπάρχει άρθρο ΠΙΝΑΚΑΣ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ  ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Σε αυτό τον πίνακα μπορείτε να ανεβάζετε τι  φωτογραφίες από τις δουλειές των παιδιών.Κάνετε διπλό κλικ στο σταυρουδάκι κάτω δεξιά και πατάτε την ένδειξη με την φωτογραφική μηχανή και το μεταφωρτώνετε από όπου το έχετε αποθηκεύσει.Αν παρόλα αυτά δεν τα καταφέρετε στείλτε τις φωτογραφίες σε μας και θα το κάνουμε εμείς..

 

 

 

Οι πασχαλιές άνθισαν……………….

           

Λίγες μέρες πριν το Πάσχα!! Καλά  μου παιδάκια , λυπούμαστε που δεν μπορούμε φέτος να μάθουμε μαζί τη ζωή και τα πάθη του Χριστού μας ,   τα πασχαλινά ήθη και έθιμα,  να φτιάξουμε πασχαλινά κουλουράκια ,πασχαλινές κατασκευές, λαμπάδες ,να τραγουδήσουμε το Λάζαρο ,να βάψουμε αυγά …………………Είπαμε ο κορονοϊός μας φοβερίζει!! Όμως εμείς με τη βοήθεια των γονιών μας θα μάθουμε πολλά πράγματα έστω κι από μακριά. Απλά θα αλλάξουμε τον τρόπο μάθησης.

Aγαπητοί γονείς,

το Σάββατο που μας έρχεται στις 11 Απριλίου γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου.Λέμε το γεγονός στα παιδιά με απλά λόγια .Άν θέλουμε μπορούμε να δείξουμε και αντίστοιχη εικόνα.

Φτιάχνουμε με τα παιδιά τα λαζαράκια και τα ψήνουμε. Φτιάχνουμε τόσα όσα είναι τα άτομα της οικογένειας μας ή όσα τα παιδάκια της τάξης μας.( θυμούμαστε τους φίλους μας).Φυσικά και για τις κυρίες μας.!!  (συνταγή)

Στολίζουμε το καλαθάκι μας με λουλουδάκια του κήπου μας , (μπορούμε να τα μετρήσουμε,  να πούμε τα ονόματα τους,τα χρώματα),μαθαίνουμε καλά το τραγουδάκι του Λαζάρου και την  παραμονή δηλ .την Παρασκευή το πρωί, ντυνόμαστε όμορφα και τραγουδάμε το Λάζαρο. Ποιος θα μας δει και ποιος θα μας ακούσει;Όλοι όσους θα καλέσουμε από το τηλέφωνο ,το σκαϊπ και γιατί όχι και από το μπαλκόνι μας.

Μπορούμε ακόμη να διαβάσουμε το παραμύθι της Ιωάννας Σκαρλάτου : H πασχαλινή περιπέτεια του λαζαράκου στις Κυκλάδες, ή ότι άλλο θέλετε.Έτσι γνωρίζουμε τα πανέμορφα νησιά της πατρίδας μας, μαθαίνουμε πολλά έθιμα του Πάσχα αλλά περνάμε στα παιδιά μηνύματα ισότητας και αγάπης που είναι και το νόημα των ημερών!!