Λαϊκή Παράδοση – Το έθιμο της Χελιδόνας

Το έθιμο της χελιδόνας

Τα χελιδονίσματα είναι ένα αρχαίο έθιμο όπου τα παιδιά γιόρταζαν το τέλος του χειμώνα ( 1η Μαρτίου ή 21η Μαρτίου – Εαρινή Ισημερία) και τον ερχομό των χελιδονιών και της άνοιξης. Κρατώντας το ομοίωμα ενός χελιδονιού, τριγυρνούσαν στην πόλη και τραγουδούσαν τη «χελιδόνα». Ο κόσμος τους έδινε διάφορα κεράσματα.

Το έθιμο της «χελιδόνας» συνεχίστηκε σε πολλές περιοχές τη Ελλάδας ως τα νεότερα χρόνια.. Περνούσαν σε ένα ραβδί, ένα καλάθι με φύλλα κισσού. Στην άκρη του ραβδιού στερέωναν ένα ξύλινο χελιδόνι που είχε κουδούνια στο λαιμό του . Με αυτό τριγυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι, το κουνούσαν και τραγουδούσαν τα «χελιδονίσματα». Η «χελιδόνα» είναι μια ξύλινη κατασκευή στολισμένη με άσπρες και κόκκινες κορδέλες. Στο πάνω μέρος έχει ένα μικρό ξύλινο χελιδονάκι, που μπορεί να γυρνά γύρω – γύρω. Όταν η «χελιδόνα» γυρίζει, οι κορδέλες, που είναι στερεωμένες πάνω στο χελιδονάκι, πέφτουν μέσα στο σπίτι του νοικοκύρη, για να έχει «μπερεκέτια», δηλαδή, να του πάει καλά η νέα σοδειά. Αυτός για αντάλλαγμα, τους έδινε αυγά. Αυτό γινόταν και στο σπίτι κάθε οικογένειας . Βάζανε πάνω στο χελιδόνι το Μάρτη, δηλαδή τα κορδελάκια, τραβούσανε το σχοινί και σε όποιο άτομο της οικογένειας έπεφτε, αυτός ήταν τυχερός…

Ακούμε το παραδοσιακό τραγούδι της χελιδόνας

Τα κάλαντα της Άνοιξης

Κατασκευή “Καπέλο Χελιδόνας”

Παίζω με την Αλφαβήτα

Ένα γράμμα μιά ιστορία – Το ζηλιάρικο ζουζούνι

Παραμύθι…. Κόκκινη κλωστή δεμένη

Διαβάζω – Ακούω παραμύθια “Παραμύθι μύθι μύθι…”

Εσύ γέμισες ένα κουβαδάκι σήμερα;……….. 

Αν θέλετε, ζωγραφίστε ότι σας εντυπωσίασε από τα παραπάνω παραμύθια, και όταν βρεθούμε στο σχολείο, θα τα διαβάσουμε όλοι μαζί μέσα στην τάξη.

Και τώρα ας παίξουμε – να θυμηθούμε το “Head, Shoulders, Knees and Toes”

 

Μένουμε σπίτι για να έχουμε την υγειά μας!!

Καλά να περνάτε παιδιά!!

Μία σκέψη στο“Λαϊκή Παράδοση – Το έθιμο της Χελιδόνας

  1. Ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες κα Κατερίνα.Ευχαριστούμε πολύ.Ευχόμαστε υπομονή και υγεία σε όλο τον κόσμο!

Τα σχόλια είναι κλειστά.