Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα 4 εργαστήρια δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, τα οποία ήταν:

  •  «Είμαι εγώ! Είμαι μοναδικός !!» του τομέα “Ζω καλύτερα – Ευ Ζην”: 1.Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία – Πρόληψη:  Ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας και ευαλωτότητας
  • «Θάλα-SoS-α χωρίς πλαστικά» του τομέα “Φροντίζω το Περιβάλλον”: 1. Οικολογία – Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά.
  • «Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα στο Νηπιαγωγείο» του τομέα “Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη”: 1. Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, Διαφορετικότητα
  • «Οι μικροί εξερευνητές» του τομέα “Δημιουργώ και Καινοτομώ–Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία”: 1. STEM/Eκπαιδευτική Ρομποτική. 
  • Μέσα σε αυτά πραγματοποιήθηκαν οι Δράσεις: 1.Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «παράλληλες κίτρινες γραμμές» για τη διαφορετικότητα στις 25/1/2024     2. Επίσκεψη στο σχολείο μας υπεύθυνου από τη ΔΕΔΙΣΑ στις 14/3/2024
  • Ανώνυμο σχέδιο 2

Πάσχα

Υποδεχθήκαμε με χαρά τη μεγάλη Χριστιανική γιορτή του Πάσχα. Τα παιδιά έμαθαν τα έθιμα μας βιωματικά. Βάψαμε αυγά, φτιάξαμε κατασκευές και λαζαράκια.

Προσθέστε λίγο κείμενο

Απόκριες

Γιορτάσαμε τις Απόκριες με χαρά, τραγούδια, μάσκες, πάρτυ, face painting και χορό. Μάθαμε τα έθιμα για διάφορα μέρη της Ελλάδας και τσικνίσαμε με σουβλάκια την Τσικνοπέμπτη με τη βοήθεια του συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων. Το διασκεδάσαμε πολύ, μικροί και μεγάλοι!

ψςδψ   Ανώνυμο σχέδιο 1

Χριστουγεννιάτικες Δράσεις και Εργαστήρια

Το Δεκέμβριο τα παιδιά μας βίωσαν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων που είναι η αγάπη, η βοήθεια, η συνεισφορά, οι στιγμές με την οικογένειά μας, οι μυρωδιές από τα γλυκά μέσα από τα «εργαστήρια γλυκών, κατασκευών και σοκολάτας» που πραγματοποιήθηκαν με την πολύτιμη συμμετοχή των γονέων. Επίσης παρακολουθήσαμε 2 χριστουγεννιάτικες θεατρικές παραστάσεις, μία μαζί με το 2ο Ν/Π Αγροκηπίου, με κάλεσμα του Δήμου Χανίων «Χριστούγεννα στα Χανιά με δώρα ξεχωριστά» στις 14/12/2023 και μία στις 19/12/2023 στο χώρο του σχολείου μας με τον Άλκη Πασχαλίδη νηπιαγωγό-ηθοποιό-μουσικό «Οι καλικάντζαροι και ο Μυλωνάς». Τέλος είπαμε τα Κάλαντα στη γειτονιά με συνοδεία γονέων και εκπαιδευτικών και τα χρήματα δωρίστηκαν στο «Συνάνθρωπο».

Καλά Χριστούγεννα                      επαινος συνανθρωπος 1

17 Νοέμβρη, ημέρα μνήμης

17 Νοέμβρη, ημέρα μνήμης, τιμής και αγώνα!

Τα παιδιά γιόρτασαν τη Δημοκρατία και έμαθαν γι’ αυτήν μέσα από το παραμύθι Ντενεκεδούπολη της Ευγενίας Φακινού. Έπαιξαν κουκλοθέατρο με κούκλες που έφτιαξαν τα ίδια από ντενεκεδάκια και ζωγράφισαν σε πανό το τραγούδι “Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον τοίχο” της Τάνιας Τσανακλίδου

17 Νοέμβρη Ημέρας μνήμης.

Ελεύθερο παιχνίδι

Στο ημερήσιο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, εκτός από τις οργανωμένες δραστηριότητες, εξέχουσα θέση στην εκπαιδευτική διαδικασία έχει το ελεύθερο παιχνίδι, δηλαδή η ελεύθερη απασχόληση των παιδιών στα κέντρα ενδιαφέροντος –τις γωνιές της τάξης.

Ένα σωστά οργανωμένο μαθησιακά σχολικό περιβάλλον, με γωνιές- κέντρα μάθησης -ενδιαφέροντος, εξοπλισμένo με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, συντελεί στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών και αποτελεί μορφή οργάνωσης της μάθησης και της καλλιέργειας γνωστικών, κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων.

Μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι τα παιδιά:

Μαθαίνουν να δημιουργούν με τον δικό τους τρόπο
-Έχουν ευκαιρίες για αυτόνομες δραστηριότητες
-Πειραματίζονται με ποικιλία υλικών
-Δίνουν λύσεις σε διάφορες καταστάσεις προβληματισμού
-Συνεργάζονται αρμονικά και επιχειρηματολογούν
-Αλληλεπιδρούν, συμφωνούν ή διαφωνούν
-Αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα τους
-Καλλιεργούν τη φαντασία τους
-Βελτιώνουν τις λεπτές και αδρές κινητικές τους δεξιότητες
-Κοινωνικοποιούνται, δημιουργούν φιλίες, αποκτούν φίλους
-Μαθαίνουν δηλαδή παίζοντας!
Σύμφωνα με τον Piaget, η κατάκτηση της γνώσης είναι μια ενεργητική διαδικασία και τα παιδιά οικοδομούν σταδιακά τη γνώση μέσα από τη δική τους δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα το ελεύθερο παιχνίδι αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού. Του δίνει την ευκαιρία να παρατηρεί καλύτερα τους μαθητές, να τους ενθαρρύνει, να λειτουργεί ενισχυτικά όπου κρίνει ότι είναι απαραίτητο. Είναι ένα άρτιο βοήθημα παρατήρησης και αξιολόγησης.

Γνωρίζοντας την αξία του ελεύθερου παιχνιδιού στο σχολείο, σας παρουσιάζουμε μέσα από φωτογραφίες, στιγμές, κατασκευές, ιδέες και δημιουργίες των μαθητών μας από τη ελεύθερη ενασχόληση τους στις γωνιές.

Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να μοιραστούμε μαζί σας την υπέροχη δημιουργικότητα των παιδιών αυτής της ηλικίας, των δικών μας παιδιών!

Ανώνυμο σχέδιο

Οι νέες γωνιές της τάξης και νέοι αποθηκευτικοί χώροι

Στην αρχή της χρονιάς γίνανε πολλές αλλαγές στην τάξη και στο υλικό του σχολείου. Δημιουργήθηκαν πολλές γωνιές που δεν υπήρχαν, όπως γωνιά υπολογιστή, ειδικής αγωγής (μπάλες, στεφάνια, επιτραπέζια, βιβλία, κάρτες, υλικό αισθητηριακής ολοκλήρωσης), κουκλόσπιτο και μια γωνιά χαλάρωσης με χαλί, μαξιλάρια και βιβλία, ώστε τα παιδιά να ηρεμούν και να παίρνουν το χρόνο τους όταν το χρειάζονται. Ακόμα μπήκαν ράφια, φτιάχτηκαν νέοι αποθηκευτικοί χώροι και μπήκε αλλαξιέρα στην τουαλέτα για να μπορούν να εξυπηρετηθούν τα παιδιά που δυσκολεύονται στην αυτοεξυπηρέτηση. Τέλος επισκευάστηκε ο διαδραστικός πίνακας, πολύτιμο και χρήσιμο εργαλείο Νέων Τεχνολογιών που βοηθά στη μαθησιακή διαδικασία

Νέες γωνιές και αποθηκευτικοί χώροι