Το μοναδικό πρότυπο της «Τσαρίνας του Μπαλέτου»

Πρότυπα και είδωλα, δυο έννοιες που υπάρχουν στον «κόσμο» κάθε εφήβου. Είδωλα είναι οι προσωπικότητες που έχουν παροδική αξία, είναι περιορισμένου βεληνεκούς και συνήθως ξεχνιούνται με το πέρασμα του χρόνου.

Αντίθετα, τα πρότυπα έχουν διαχρονική αξία και είναι άνθρωποι που η προσφορά τους είναι αντικειμενικά αναγνωσμένη και κοινά αποδεκτή.

Έτσι λοιπόν έχω και εγώ έναν τέλειο άνθρωπο στο μυαλό μου. Η πιο ιδανική γυναίκα στο μυαλό κάθε μικρής και μεγάλης μπαλαρίνας είναι μια η οποία συνδυάζει τον ευαίσθητο και σκληρό της χαρακτήρα με το ποιοτικό συναίσθημα, την τεχνική τελειότητα και τα μεγάλα μαγευτικά άκρα που αγγίζουν το άπειρο. Αυτή η χορεύτρια και πρότυπο τόσο πολλών κοριτσιών, όσο και δικό μου, είναι η Svetlana Zakharova.

Θα ήθελα να αναφέρω πως η ίδια γεννήθηκε στο Lustik της Ουκρανίας και οι σπουδές της άρχισαν στη Σχολή Χορού του Κιέβου σε ηλικία μόλις 10 ετών. Ήδη στα 15 της έχει ξεχωρίσει λαμβάνοντας το δεύτερο βραβείο της Ακαδημίας Μπαλέτου Vaganova. Πρόκειται πραγματικά για έναν άθλο που καθιστά το πρότυπό μου μοναδικό και αξιοθαύμαστο μέσα μου. Από τα πρώτα χρόνια της καριέρας της η Svetlana διακρίνεται και γίνεται σολίστ χορεύοντας με μεγάλη επιτυχία, μαγεύοντας κριτικούς και κοινό. Και αυτό είναι που θαυμάζω το ότι μαγνητίζει τους πάντες από ένα βλέμμα της έως και τα τριάντα δυο fouette που επιτυγχάνει. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι πως από το 2000 συνεργάζεται με το Μπαλέτο της Όπερας της Ρώμης και του Παρισιού, το θέατρο της Σκάλας του Μιλάνου, το New York City Ballet αλλά και με άλλα παγκοσμίως διαδεδομένα Μπαλέτα. Όλο αυτό μου δείχνει το πόσο ευπρόσδεκτη και αγαπητή είναι σε όλο τον κόσμο αλλά και το πόσο πολύ την εκτιμούν για τις ικανότητές της και έτσι όλο και πιο πολύ θεοποιείται στα μάτια μου.

Ύστερα από όλα αυτά, ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει τις βραβεύσεις της; Δεύτερο βραβείο για Νέους χορευτές της Ακαδημίας Vaganova, βραβεία «Baltica» , «Queen of the Dance», «Benois de la danse», «The soul of Dance», και άλλα πολλά μοναδικά βραβεία. Ακόμα χρίζεται «Etoile» του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου αλλά και χαρακτηρίζεται με τον τίτλο «Εξέχουσα Καλλιτέχνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Πώς θα μπορούσε όλο αυτό να περάσει απαρατήρητα, πώς θα μπορούσα να μη δώσω βάση στη σκληρή και επίπονη ζωή της πρώτης μπαλαρίνας, της βραβευμένης από τον πρόεδρο Πούτιν ως Καλλιτέχνης του Λαού της Ρωσίας, που με κάθε βήμα της με συγκλονίζει.

Παράλληλα, αυτό που με κέρδισε στην Svetlana Zakharova και ήταν το κύριο κριτήριο για το οποίο την επέλεξα ως πρότυπό μου είναι πως θεωρείται η γνήσια εκπρόσωπος της ρωσικής σχολής μπαλέτου και πως έχει πετύχει να γίνει η μοναδική ερμηνεύτρια όλων των ρόλων του κλασικού ρεπερτορίου,αλλά και έχει καταφέρει να ερμηνεύσει με επιτυχία έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου.

Αξιοσημείωτος, αναμφισβήτητα, είναι και ο χαρακτήρας της. Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι πολλές διακρίσεις και η ξεχωριστή επαγγελματική της πορεία δεν αλλοίωσαν την προσωπικότητά της. Αντίθετα παραμένει πάντα σεμνή και ισορροπημένη διατηρώντας χαμηλούς τόνους στην ζωή και στη συμπεριφορά της και αυτό είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της που θαυμάζω πραγματικά. Θεωρώ ότι είναι πραγματικά δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή, να βρίσκεσαι εκεί για χρόνια και να μην επιδεικνύεις τάσεις εγωπάθειας και αλαζονείας.

Τέλος, η Τσαρίνα του Μπαλέτου θα μπορούσε να έχει μόνο καλή επιρροή πάνω μου, αλλά και πάνω σε κάθε κορίτσι που την έχει ως πρότυπο. Τη θαυμάζω και την επαινώ, αλλά και από τη μεριά μου προσπαθώ να βαδίζω στα βήματά της, να σκληραγωγούμαι, να επιμένω και κυρίως να παίρνω μαθήματα από την ζωή της.

Τατιάνα Χελιδώνη
Τμήμα Α6
1ο ΓΕΛ Ξάνθης
Σχολικό έτος 2012-2013

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση